Dolar (USD)
35.16
Euro (EUR)
36.59
Gram Altın
2958.42
BIST 100
9916.22
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Doğal boyada devrim

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji ve Tasarım Fakültesinde TÜBİTAK destekli yürütülen proje kapsamında aspir, gence, nar kabuğu, şeftali yaprağı gibi doğal ürünler kullanılarak doğal boya geliştirildi.
Doğal boyada devrim
02 May 2013 00:00:00
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji ve Tasarım Fakültesinde TÜBİTAK destekli yürütülen proje kapsamında aspir, gence, nar kabuğu, şeftali yaprağı gibi doğal ürünler kullanılarak doğal boya geliştirildi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Teknoloji ve Tasarım Fakültesinde, doğal ürünler kullanılarak sağlığa zararı olmayan doğal ahşap boyası üretildi. Teknoloji ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Göktaş yaptığı açıklamada, doğal ürünlerden boya üretmek amacıyla TÜBİTAK destekli proje yürüttükleri ifade ederek, mobilya ve ahşap malzemelerin üst yüzeylerinde kullanılan kimyasal içerikli vernik, boya, tiner, ahşap renklendiricileri ve koruyucuların birtakım zararlarını izole etmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Dünyada bir ilk

Türkiye'de doğal boya potansiyelinin çok yüksek olduğunu, yaklaşık 150 boya bitkisi bulunduğunu belirten Göktaş, "Doğal bitkilerden elde ettiğimiz boyayı ahşap malzemelerin üst yüzeylerinde kullanmaya başladık. Ultrasyon yoluyla doğal boyanın ağaç malzemeye uygulanması da dünyada bir ilk. Projemizin özgün tarafı da bu. Söz konusu yöntemle boyanın, ağaçların gözeneklerine kadar ulaşmasını sağlıyoruz. Böylece boya, ahşapta daha kalıcı oluyor" dedi. Elde edilen boyanın bazı testlerden geçirildiğini anlatan Prof. Dr. Göktaş, boyanın renk değişimine, suya dayanıklılığına, değişik kimyasallara karşı etkilerine baktıklarını; bazı testler yaparak dayanım özelliklerini tespit ettiklerini kaydetti.

Boyanın uçucu bileşiği su

Ürettikleri doğal boyanın özellikle çocuk ve iç mekan mobilyalarda, oyuncaklarda, ahşap evlerin iç kısımlarında rahatlıkla kullanılabileceğine dikkati çeken Göktaş, şunları söyledi: "Doğal boyaların dış mekanlarda kullanılması ile ilgili çalışmalarımız halen devam ediyor. Ahşap yapı ve malzemelerde yaptığımız testlerde önemli sonuçlar aldık. Boyayı üretirken aspir, gence, nar kabuğu, şeftali yaprağı, kına, kök boyası, cehri gibi ürünleri ham madde olarak kullandık. Bu boyaların temel özelliği, doğal olduğu için, insan sağlığına herhangi bir zararı bulunmaması." Göktaş, projeye 3 yıl önce başladıklarını, gelişimi ile ilgili çalışmalara devam ettiğini dile getirerek, "Boyalarımızın uçucu bileşiği genel olarak sudur. Su da ortama su buharı olarak salınacağı için insan sağlığına herhangi bir zararı söz konusu değil. Doğal boyanızdan artanını lavabonuza, bahçenize dökebilirsiniz. Böyle bir iddiamız var" dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin