Dizanteri belirtileri nelerdir?
Dizanteri, şiddetli ishal ile bağlantılı bulaşıcı bir hastalıktır. işaretler ve belirtiler normalde hafiftir ve genellikle birkaç gün içinde kaybolur. Çoğu insan tıbbi yardım istemeyecektir. Peki Dizanteri belirtileri nelerdir?
DİZANTERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Yaz aylarında artış gösteren dizanteri vakaları her yaş ve cinsiyetten kişide görülebilir. Sıklıkla 1 ila 5 yaş arası çocuklarda görülür ve bazı durumlarda kişinin 24 saat içinde 100'ü aşkın dışkılamasına sebep olur. Dizanteri çoğunlukla şiddetli, kanlı ve mukuslu ishalin eşlik ettiği; mide bulantısı, ani kusma ve ani mide krampları ile karakterizedir.
Titreme, halsizlik, baş ağrısı, gaz hissi, 38°C ve üzerinde seyreden ateş gibi semptomları da bulunur. Basilli dizanteride enfeksiyon bir hafta içinde belirtilerini gösterirken amipli dizanteri hastaya bulaştıktan 10 gün sonra belirtilerini gösterir. Amipli dizanteride ise bağırsak hareketleri sancılıdır.
DİZANTERİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Dizanteri, amip ve basil adı verilen iki farklı parazit nedeniyle ortaya çıkmakta olup sebep olan parazitine göre farklı bir şekilde seyredebilmektedir.
BASİLLİ DİZANTERİ
Bu mikrop vücuda girdikten iki ya da yedi gün sonra bazı belirtilerle kişiyi rahatsız etmeye başlar.
Özellikle de karasinekler bu mikrobu taşırlar. Basilli dizanteri hastalığı kendini şu belirtiler ile belli eder;
– Yüksek ateş
– Balgam kıvamında kanlı ishal
– Halsizlik
– Şiddetli karın ağrısı
Bu hastalık bulaşıcı bir hastalıktır eğer kişide bu belirtiler varsa yapılması gereken ilk şey kişiyi diğer kişilerden uzak tutmaktır. Eğer kişi bir başkası ile yakın temas halinde olursa diğer kişide de aynı belirtiler görülür.
AMİPLİ DİZANTERİ
Bu mikrop vücuda girdikten on yada yirmi bir gün sonrasında kişiyi rahatsız edici belirtilerle kendini belli eder. Amipli dizanteri hastalığının belirtileri ise şunlardır; Halsizlik, kanlı ishal, yüksek ateş, aşırı ve hızlı kilo vermek, şiddetli karın ağrısı
Dışkıların kolayca yayılmasına yol açan olumsuz sağlık koşullarının yaygın olarak yaşandığı az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sıkça rastlanır. Trimetoprim-sülfametaksazol ya da kolistin içerikli antibiyotik ilaçlarda kısa sürede tedavi edilmesi mümkündür.
Amipli dizanteri ile basilli dizanteri arasındaki en temel fark basil ateşli olup olmamasıdır. Basili dizanterinin görüldüğü vakalarda rastlanan ateş yükselmesi oldukça fazladır. Amipli dizanteri vakalarında ise görülen ateş yükselmesi basili dizanteriye göre oldukça düşük kalmaktadır. Bir bakteri türü olan basili, amiplere göre çok daha hızlı yayılır ve bulaşır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.