Diyarbakır'da nereler gezilmeli? İşte Diyarbakır'da gezilecek yerler...
Bizans ve Roma kaynaklarında "Amed" olarak geçen şehir, Arap egemenliği sırasında Bekr Kabilesinin yurdu anlamına gelen Diyaru Bekr ismiyle anılmıştır. Mezopotamya'nın köklü tarihi ve üzerinde yaşamış birçok uygarlık Diyarbakır'ın da bu coğrafyada en zengin kültürlerden birine sahip olmasını sağlamıştır.
Hasan Paşa Hanı
Sokullu Mehmet Paşa döneminde oğlu Vezir zade Hasan Paşa'nın yaptırdığı bu yapı, tüccarlar için önemli bir han olmuştur. Hasan Paşa Hanı, yapılan restorasyon çalışmaları ile Diyarbakır'a geri kazandırılmış ve şu an turistlerin uğrak yerlerinden biri halini almıştır.
Ulu Camii
Eser Amed şehri içerisindeki en büyük kilise olan Mar Toma Katedrali'nin camiye dönüştürülmesinden sonra Ulu Camii ismini almıştır. İslam dünyasının 5. Mukaddes Mabedi olarak kabul edilmesinin yanında Anadolu'nun en eski camisi olma özelliğini taşır.
Çayönü Buluntuları
Yerleşik hayata geçildiğinin ilk izlerini taşıyan antik kentte bulunan birçok ilkel alet ve eşya Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'nde ziyaretçilere sunuluyor.
Asur Kalesi
Eğil İlçe sınırları içerisinde yer alan Asur Kalesi, Diyarbakır tarihinin en önemli eserlerinden birisidir. Kale, kayalar oyularak yapılmış ve içerisine tüneller kazılmıştır. Ayrıca kuzeydoğusunda kral mezarlıklarına da rastlanmıştır.
Diyarbakır Surları
Çin Seddi'nden sonra dünyada bulunan en uzun ve en geniş savunma duvarları olma özelliğini taşıyan surlar, yaklaşık olarak 9 bin yıllık bir tarihe sahip.
Hevsel Bahçeleri
Tarih içerisinde bahçe kültürü gelişimini en güzel biçimde ortaya koyan eserlerden birisi olan Hevsel Bahçeleri 30'un üzerinde uygarlığa ev sahipliği yapmış 8 bin yıllık bir geçmişiyle hem tarımsal hem de kültürel bir tarihi zenginlik.
On Gözlü Köprü
600'lü yıllarda I.Anastasias döneminde yapıldığı tahmin edilen köprü tarih içerisinde birçok kez yıktırılmış ve onarılmıştır. Dicle Köprüsü, Silvan Köprüsü veya Mervani Köprüsü olarak da anılmaktadır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.