Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2997.06
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Diyanet'ten birlik kongresi

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan'da Müslümanlar arasında takvimde birliği sağlamak amacıyla önemli bir adım atıyor. Diyanet'in ev sahipliğinde "Uluslararası Kameru00ee Aybaşları ve Hicru00ee Takvim Birliği Kongresi" düzenlenecek. Dini bayramların aynı gün yapılabilmesi için ortak karar imkanı aranacak.
Diyanet'ten birlik kongresi
27 May 2016 08:56:00
Diyanet İşleri Başkanlığı, Ramazan'da Müslümanlar arasında takvimde birliği sağlamak amacıyla önemli bir adım atıyor. Diyanet'in ev sahipliğinde "Uluslararası Kameru00ee Aybaşları ve Hicru00ee Takvim Birliği Kongresi" düzenlenecek. Dini bayramların aynı gün yapılabilmesi için ortak karar imkanı aranacak.

EZGİ ÇELİK / ANKARA

İslam dünyası farklı tarihlerde bayram yapma ikileminden kurtuluyor. Müslümanların Ramazan orucuna farklı günlerde başlaması ve bayramları farklı günlerde kutlaması gibi ihtilafları ortadan kaldırmaya yönelik en ciddi adımı atan Türkiye, hafta sonu düzenlenecek kongreye ev sahipliği yapacak. İlk kez 1966 yılında Müslümanlar arasındaki bu ihtilafların yaşanmaması için düzenlenen kongre, 50 yıl sonra bu kez son noktayı koymak için toplanacak. Böylece, İslam dünyasında ve Müslümanlar arasında hicri aybaşları konusunda uygulama birliği sağlanacak ve farklı uygulamaların ortaya çıkardığı problemler çözüme kavuşturulacak. İslami ilimlerde yetkin ilim adamları İstanbul'da Farklı ülkelerden İslami ilimlerde yetkin ve inisiyatif sahibi ilim adamları, astronomlar ve hicru00ee takvim konusunda uzmanlaşmış kişiler kameri aybaşlarında birlik sağlanması hususundaki önerilerini ve takvim projelerini sunmak için İstanbul'da bir araya geliyor.Kongre hazırlık çalışmaları kapsamında ilk etapta dünyanın çeşitli yerlerinden gelen takvim tekliflerini istişare edip değerlendirmek üzere fıkıh ve astronomi bilginlerinden oluşan bir "Bilim Kurulu" oluşturdu. Hazırlık toplantılarına, birikimlerinden ve önerilerinden istifade edilmesi amacıyla önde gelen bazı takvim sahipleri ve astronomlar da davet edildi.

Kongrede iki takvim projesi tartışılacak Bilim Komisyonu, kongre öncesi hazırlık çalışmaları kapsamında farklı ülkelerden İslami ilimlerde yetkin ve inisiyatif sahibi ilim adamlarını, astronomlar ve hicru00ee takvim konusunda uzmanlaşmış kişiler ile resmu00ee ve sivil kuruluşları, kameri aybaşlarında birlik sağlanması hususundaki önerilerini ve takvim projelerini sunmaya davet etti. Bir kısmı halen uygulanmakta olan 10'dan fazla takvim projesi, düzenlenen beş hazırlık toplantısında çeşitli boyutlarıyla tartışıldı. Yapılan değerlendirmeler neticesinde tekli hicri takvim ve ikili hicri takvim olmak üzere iki takvim projesi, kongrede sunularak değerlendirmeye açılacak. 50 yıl sonra ilk Düzenlenecek Kongre, hicri takvim birliği adına İslam dünyasında 1966 yılından itibaren düzenlenen kongrelerin bir devamı niteliğinde olup bu alanda son noktanın konulması hedefleniyor. Kongreye, Türkiye, Mısır, Malezya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Katar, Fas, Ürdün'ün de aralarında olduğu 50'ye yakın ülkeden ilim adamları, astronomlar ve karar merciinde bulunan yetkililer katılacak. Söz konusu uzman kişiler, konunun çözüme kavuşması ve kameri aybaşlarında birlik sağlanması hususundaki önerilerini sunacak. Diyanet İşleri Başkanlığı, Avrupa Fetva ve Araştırma Meclisi, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve İslam Hilal Gözlem Projesi (ICOP) ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek kongre, 28-30 Mayıs 2016 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, kongreye katılarak açılış konuşması yapacak.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme