DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu'ndan 1 Mayıs kutlaması için Taksim Meydanı açıklaması
Beyoğlu'ndaki bir otelde "Ulusal ve Uluslararası Yargı Kararları Çerçevesinde 1 Mayıs, Hukuk, Taksim" konulu basın toplantısına katılan Çerkezoğlu, 1 Mayıs'ta dünyanın dört bir yanından demokrasiye, adalete, özgürlüğe, eşitliğe, barışa ve kardeşliğe dair umut ve taleplerini haykıracaklarını söyledi.
Cumhuriyet'in ikinci yüzyılının ilk 1 Mayıs'ının Türkiye için önemli bir dönemeçte kutlanacağını aktaran Çerkezoğlu, "Taksim Meydanı 1977'den beri yüreğimizdeki yaradır, yeniden yasaklandığı 2013'ten beri en büyük hasretimizdir. 2024 1 Mayıs'ında Türkiye'nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı Taksim 1 Mayıs alanında olacak, milyonlarca yürek Taksim 1 Mayıs alanıyla atacak. Taksim, 1 Mayıs alanıdır ve bu hukuksal, tarihsel ve toplumsal bir hakikattir." ifadelerini kullandı.
Çerkezoğlu, işçi ve emekçilerin 1 Mayıs'ı kendi belirledikleri, kentlerin en merkezi meydanlarında, İstanbul'da da Taksim'de kutlama hakları olduğunu dile getirerek, "Türkiye Cumhuriyeti mahkemeleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve son olarak Anayasa Mahkemesi kararları, bu konuda sözünü söylemiştir. Geçtiğimiz yıl Anayasa Mahkemesinin aldığı son karara göre de 1 Mayıs'ta Taksim'de olmak her işçinin, emekçinin hakkıdır. Bu kesin ve son kararın ardından bizlerin 1 Mayıs'ta Taksim'de olmasını engellemeye çalışmak mümkün değildir." diye konuştu.
- "Görüşmelerimizi devam ettireceğiz"
Çerkezoğlu, bir gazetecinin, İstanbul Valisi Davut Gül'ün 1 Mayıs kutlamasının Taksim'de yapılmayacağına ilişkin açıklamasını hatırlatıp, "Yer gösterilmesi halinde önceki yıllarda olduğu gibi oraya gidecek misiniz, yoksa Taksim'de ısrarcı mı olacaksınız?" sorusuna şu karşılığı verdi:
"Taksim'de 1 Mayıs kutlamaları konusunda kararlılığımızı ilk açıklama yaptığımız günden beri çeşitli dayanaklarıyla birlikte ifade ediyoruz. Sayın İstanbul Valisi ile 2 kez görüşme yaptık. Birkaç gün önce yaptığımız görüşmede bize başka bir alan talep etmemiz noktasında bu konuda hazırlık yapmak istediklerini ifade ettiler. Biz özellikle Taksim konusunda hukuksal olarak ortada duran bir gerçeğe sahip çıkma kararlılığındayız. Bununla ilgili çalışmalarımızı ve irademizi sürdüreceğiz. Görüşmelerimizi de devam ettireceğiz."
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, işçilerin, yaşadıkları sıkıntılarını, dertlerini ve beklentilerini istedikleri mekanda dile getirme hakkına sahip olduğunu ifade etti.
Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da AİHM'in Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili kararını hatırlatarak, Anayasa Mahkemesinin de AİHM'in bu kararını daha somut bir biçimde anayasal maddeler temelinde formüle ettiğini aktardı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.