Diş ağrısına ne iyi gelir?
Dişlerinize dikkat edin. Dişlerinizi günde 2 kere fırçalamayı unutmayın. Dişleriniz fırçalamadığınız zaman çürümeye başlar. Ve çürük dişler zamanla ağrı yapar. Peki diş ağrısına ne iyi gelir? İşte cevabı...
Diş çürüğünün ilerlediği durmlarda dişin içerisindeki sinir-damar paketi etkilenebilir ve zamanla ağrı oluşabilir. Bazı durumlarda ise dişeti hastalıkları nedeniyle ya da travma nedeniyle dişler canlılıklarını kaybedebilir. Böyle durumlarda dişlerin enfeksiyon odağı olmadan ağız içerisinde kullanılabilmeleri için kanal tedavisi yapılması gerekebilir.
Diş ağrısı neden oluşur?
Dişte hissedilen ağrılar diş, dişeti ya da kemik kaynaklıdır. Öncelikle ağrının sebebi saptanmalıdır. Ağrı, çürük, iki diş arasına sıkışan gıdanın yapmış olduğu basınç, dişeti hastalıkları, dişte oluşmuş çatlaklar, dişeti çekilmesiyle açığa çıkan kök yüzeyi, minede meydana gelen aşınmalar ve hatta sinüzit gibi pek çok sebepten kaynaklanabilir. Ancak, diş ağrısının en sık karşılaşılan nedeni yetersiz ağız hijyeni varlığında gelişen derin diş çürükleridir.
Diş çürüğünde ağrı nasıl oluşur?
Dişin en dış katmanı olan minede sinir yoktur bu nedenle dış uyaranlardan rahatsız olmayız ancak içteki dokulara doğru ilerledikçe his artar. Çürüğe neden olan çok sayıda mikroorganizma, çürüğün ilerlemesiyle birlikte dişin içerisinde bulunan sinirlere ulaşabilir. Başlangıçta hafif olan ağrılar çürük ilerledikçe giderek şiddetlenir. Ağrı farklı şekillerde oluşabilir: Soğuk ve sıcak uyaranlara karşı gelişen şiddetli ve uzun süreli ağrı, çiğneme esnasında baskıyla oluşan ağrı veya kendiliğinden başlayıp uzun süre devam eden ağrı görülebilir.
Gece ağrısı nedir? Neden oluşur?
Gece başlayan şiddetli diş ağrısının sebebi ileri derecede çürümüş bir dişin iltihaplanmaya başlamasıdır. Bu iltihabi durum diş içindeki sinir-damar paketinde baskı oluşmasına ve özellikle gece uykudan uyandıracak şiddette zonklayıcı tarzda ağrıya sebep olur.
Diş ağrısı nasıl tedavi edilir?
Diş ağrılarının kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Halk arasında uygulanan karanfil, sarımsak, alkol, aspirin vb. yöntemler işe yaramamakta hatta diş ve çevresindeki dokulara zarar verdiği için tavsiye edilmemektedir. Ağrı diş çürüğü kaynaklıysa ve çürük ilerleyerek dişin sinirine kadar ulaşmışsa ya da diş siniri başka sebeplerle (travma, diş kırığı vs.) canlılığını yitirmişse, bu dişler ‘kanal tedavisi’ ile tedavi edilebilir. Herhangi bir tedavi uygulanmadığı takdirde enfeksiyon şişliğe neden olabilir, apse oluşabilir. Sonuç olarak tedavi edilmezse dişin çekilmesi gerekebilir.
DİŞ AĞRISI NASIL GEÇER?
Diş Fırçalamak: Dişlerinizde çürük varsa ve yediğimiz besin kırıntıları çürük dişimiz de ağrı yaptıysa ilk olarak dişlerimizi fırçalamalıyız. Diş fırçalamak dişimiz de ki ağrıya neden olan kırıntıları dişimizden uzaklaştıracak ve diş ağrısının azalmasına etki edecektir.
Gargara yapmak: Sirkeli su ile tuzlu suyu karıştırıp, gargara yapın. Diş ağrısına uyuşturucu etki yaparak diş ağrısını azaltacaktır. Dezenfekte etkisi olduğu için dişi bakteri ve mikroplardan arındıracak, şişlik varsa şişliği azaltacaktır.
Diş Ağrısına Ne İyi GelirBuz Uygulaması: Buzu ağrıyan dişin olduğu bölgeye uygulayın. Geçici olarak diş ağrısını hafifletecektir.
Karanfil veya Karanfil Yağı: Antiseptik özelliğe sahip karanfil yağını ağrıya dişinize uygulayın. Karanfil yağı birçok diş macununda kullanılmaktadır. Diş ağrısını tedavi edici özelliği vardır.
Karanfili ağrıyan dişinizin üstüne koyup hafifçe bastırın. Bu dişinizde uyuşma etkisi yaratacak diş ağrısını azaltacaktır.
Sarımsak: Ağrıyan dişinizin üstüne koyun. Sarımsak bakterileri yok edici özelliğinden dolayı ağrıyı hafifletecektir.
Diş Ağrısına Ne İyi GelirZerdeçal: Zerdeçalı su ile karıştırıp macun kıvamına getirin. Ağrıyan dişin üstüne uygulayın. Antiseptik özelliği sayesinde ağrı gidermede yardımcı olacaktır.
Çörek Otu: Uyuşturma etkisi yoktur ancak ağrıya neden olan etkeni ortadan kaldırma da yardımcı olur. Ağrı bu sayede azalır.
Karabiber
Doğal antibiyotik olarak bilinir. Diş ağrısına iyi gelmektedir.
Ağrı Kesici ve Antibiyotik
Ağrı daha fazlalaşıp şiddetlenirse, bu iltihaplanmanın göstergesidir. Doktora başvurup antibiyotik almak gerekir. Doktor önerisi ile tedaviye başlamalısınız. Ağrı hafif ise bazı ağrı kesici ilaçlar alıp ağrıyı kesebilirsiniz.
Ahmet Maranki Diş Ağrısı İçin Önerileri
Diş ağrısı için tuz tavsiye etmektedir. Ağrıyan diş şiddetlenirse ağrının geçmesine etki edecektir. Diğer bir önerisi de nane ve ada çayıdır. Ada çayını sıcak suya demlemeye bırakın. Su ılık olduğu zaman gargara yapın. Diş ağrısına iyi gelecektir. Naneyi parçalayıp, ağrıyan dişin üstüne koyun. Nane diş ağrısını hafifletecektir. Ayrıca maydanozun da diş ağrısına iyi geldiğini ifade etmektedir.
İltihaplı Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız. Fakat unutmayın iltihaplı diş ağrısı için vakit kaybetmeden diş doktoruna başvurmalısınız. Çünkü bizim önereceğimiz yöntemler diş iltihabını geçirmez. Sadece diş ağrısını hafifletir. Diş doktoru iltihap için antibiyotik önerebilir. Eğer iltihap yayılırsa diğer dişlerinize de zarar verir ve bu dişleri de kaybedebilirsiniz. Dişin tedavisi için ve iltihabın yok edilmesi için tek yapmanız gereken diş doktoruna görünmek olacaktır. Fakat diş doktoruna gidinceye kadar diş ağrısını nasıl hafifletiriz? Evde iltihaplı diş ağrısını nasıl azaltabiliriz? Sorularını yanıtlayalım.
Bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı tuz ekleyin. Tuz eriyinceye kadar çay kaşığı ile karıştırın. İltihaplı dişiniz ağrı yaptıkça bu tuzlu su ile gargara yapın.
Ağız gargaraları için hidrojen peroksit içeren ağız içi bakım gargara suyu varsa bu gargaralar iltihaplı bölgeyi dezenfekte eder ve diş ağrısını hafifletir.
Çay ağacı yağı bulabiliyorsanız. Çay ağacı yağından 2-3 çay kaşık ile büyük su bardağı ılık suyu karıştırın. Bu karışım ile gargara yapın, iltihaplı dişinize iyi gelecektir.
Karanfil yağı bilindiği üzere uyuşturucu etkisi sayesinde iltihaplı diş ağrısına da iyi gelmektedir. Karanfil yağını ağrıyan dişi üzerine damlatın, karanfil yağı yoksa karanfili dişinizin üstüne koyun hafifi bastırın. İltihaplı dişinize iyi gelecektir.
İltihaplı Diş İçin Öneriler
Sıcak-soğuk içecek ve yiyeceklerden uzak durun.
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir
Yemek yerken iltihaplı dişiniz ile çiğnemeyin.
Dişlerinizi ılık su ile fırçalayın.
Ağız bakımı için gargaralar ile bakterilerin yok olması için gargara yapın.
Sigara kullanmayın.
Dolgulu Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Dolgulu diş ağrısı için ilk yapmanız gereken dişinize ağrı yapan besin kırıntıları olabileceğinden dişlerinizi fırçalamak olacaktır. Daha sonra ılık su içerisine 1-2 tatlı kaşığı tuz atın ve karıştırın. Tuzlu su ile gargara yapın. Gargara diş ağrınıza iyi gelecek, ağrı hafifleyecektir. Ağrınız geçmediyse bu durumlarda parol gibi güçlü ağrı kesici ilaç içmeniz gerekebilir. Yalnız dolgulu diş ağrısı için doktora başvurmalı bu ağrının sebebinin ne olduğunun saptanması gerekir. Tekrar dolgu değişmesi veya yenilenmesi gerekebilir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.