Dinmeyen acı: Çerkes soykırımı
Çarlık Rusya’nın 21 Mayıs 1864’te Çerkes halkına uyguladığı soykırım ve sürgün, 159.yılında Beylikdüzü’nde anıldı. Beylikdüzü Belediyesi ve Çerkes Kültür Evi Derneği iş birliğiyle düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında ilk olarak Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde, Mahmut Koçer’in “Nart Ateşi” isimli sergisinin açılışı gerçekleşti. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Çerkes vatandaşların acısını paylaştığını ifade ederek sergide emeği geçen herkese teşekkür etti. Açılışın ardından Başkan Çalık, sergiyi gezerek her eserin hikayesini sanatçı Koçer’den dinledi.
Meşaleli yürüyüş
Anma etkinliği Yaşam Vadisi 2.etapta meşalelerle yapılan kortej yürüyüşü ile sürgün yolunda hayatını kaybedenler anıldı. Çerkes Soykırım ve Sürgün Anıtı’na çelenk bırakılmasının ardından Nart Ateşi yakıldı. Beylikdüzü Çok Sesli Gençlik Korosu’nun ağıtlarla acılara ortak olduğu törende, torunları sabah saatlerine kadar mezar taşı nöbeti tutarak atalarını andı.
Bu acı unutulmaz
Beylikdüzü Belediyesi 1. Başkan Vekili Serdal Mumcu “Acılar üzerine çok fazla bir şey söylemeye gerek yok. Yıllar geçse de bu acılar unutulmaz. Bugüne baktığımızda şunu görüyoruz ki toplumlar, kültürlerini kaybettiklerinde yok olurlar. Çerkesler kültürlerine sahip çıktıkları için bugün varlar, yarın da var olmaya devam edecekler. Beylikdüzü’nde Çerkes Kültür Evi’ne ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyuyoruz. Dileğim, bir daha hiçbir toplumun böyle bir acıyı yaşamaması” dedi.
Minnetle anıyoruz
Çerkes Kültür Evi Derneği Genel Başkanı Ömer Çötok ise “Her 21 Mayıs’ta anavatan Kafkasya’nın dışına sürülmüş bir halk olarak atalarımızın yaşadığı acıları anıyor ve paylaşıyoruz. Bizler bugün Çerkes olarak yaşıyorsak onların ödediği bedeller sayesinde. Bunları düşünmeden, yüreklerimizde hissetmeden 21 Mayıs’ları anlamak ve anlatmak mümkün değildir. Sürgün yollarında hayatını kaybeden atalarımızın ruhunu acı dolu bir minnetle anıyorum. Umuyorum ki bizim yaşadığımız acıları bugünden sonra hiçbir toplum yaşamasın” şeklinde duygularını ifade etti. 6 Şubat depremlerini hatırlatan Çötok, ‘’Büyük deprem sırasında, en hızlı şekilde deprem bölgesindeki kardeşlerimize biz ulaşanlar arasında biz vardık. Devlet’in ulaşamadığı bölgelerdeki kardeşlerimize ertesi gün yardımlarımızı ulaştırabildik. Sadece soydaşlarımıza değil, bölgedeki insanlara yardım elini ilk biz uzattık. Bunu örgütlerimiz sayesinde yaptık’’ şeklinde konuştu.
İntikam değil adalet
İstanbul Kuzey Kafkas Kültür Derneği başkanı Yüksel Nuri Güneş kendisine verilen sözde Rusya Federasyonu’ndan intikam değil adalet istediklerini ifade ederek Rusya federasyonunda taleplerini şu şekilde açıkladı; ‘’ Soykırımın ve sürgünün tanınması, mağdurların tazminat ve mülkiyet haklarının verilmesi, isteyenler için geri dönüşün koşulsuz sağlanması, çifte vatandaşlık haklarının sağlanması.
Çerkes TV açılsın
Başkan Yüksel Nuri Güneş sözlerine Türkiye Cumhuriyeti devletinden taleplerini de şu şekilde ifade etti; Çerkes soykırımın ve sürgünün tanınması Türkiye Cumhuriyeti devletinden de talep ediyoruz. Asimilasyona uğrayan çerkeslerin dilinin ve kültürünün güvence altına alınması, Çerkes STK’larına sahip çıkılması, anavatanla ilişkilerin güçlendirilmesi, TRT’den acil Çerkes TV açılmasını bekliyoruz.
Acıya ortak oldular
21 Mayıs Çerkes Sürgünü ve Soykırımını anma gecesin katılanlar arasın da şu isimler vardı; Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı: Serdal Mumcu, İstanbul 3. Bölge Milletvekili adayı Mutlu Bozoğlu, İstanbul Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı Yüksel Nuri Güneş, Silivri Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı R. Onur Arığ, Çorlu Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı Mehmet Tataroğlu, İstanbul Abhaz Derneği Albuz Yağan.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.