Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dil yarasına ne iyi gelir?

Dil yarasına ne iyi gelir? Dil yarası neden olur? Dil yarasına dair merak edilen her şeyi sizler için araştırdık. Sizlere doğal yollardan organik çözümler oluşturduğumuz yazımıza bakabilirsiniz.
Dil yarasına ne iyi gelir?
03 Ekim 2018 14:28:00
Dil yarasına ne iyi gelir? Dil yarası neden olur? Dil yarasına dair merak edilen her şeyi sizler için araştırdık. Sizlere doğal yollardan organik çözümler oluşturduğumuz yazımıza bakabilirsiniz.

Dil yarasına ne iyi gelir? Dil yarası neden olur? Dil yarasına dair merak edilen her şeyi sizler için araştırdık. Sizlere doğal yollardan organik çözümler oluşturduğumuz yazımıza bakabilirsiniz.

Aynı zamanda ağız içi enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları, yanan ağız sendromu (glossodynia) da dilde yanma hissine ve yaralara yol açabilir. Bazı vakalarda ise dildeki yaraların nedeni bilinmemektedir.

Belirtilerinize bakarak ve muayene yapılarak tanı konur ve tedavi uygulanabilir, ancak evinizde de bu yaraları iyileştirmek için ve ağzınızı rahatlatmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler mevcuttur.

Dil yaraları neden olur?

Dil yaralarının en sık görülen sebebi travmadır, yani dili yanlışlıkla ısırmak, sıkıştırmak ya da sıcak bir şey içerken veya yerken dili yakmak. Bu durumlar dilde tahrişe ve ağrılı yaralara yol açabilir.

Aynı şekilde sigara içmek de dil yarasına yol açar. Bir diğer neden ise aftlardır, aftların sebebi bilinmese de genellikle stresli dönemlerde oluşurlar. Yanan ağız sendromu ise genellikle menopoz sonrası kadınlarda görülür ve ağızda yanma hissi ile yaralara yol açabilir.

Dildeki papillaların genişlemesi ve iltihaplanması da ağrılı yaralara sebebiyet verir. Bunun dışında anemi (kansızlık), diyabet, vitamin eksikliği, ağız kanserleri, enfeksiyonlar, yiyecek alerjisi ve hassasiyeti, Behçet hastalığı gibi durumlar da dil yarasının diğer nedenleridir.

Dil yaraları nasıl geçer?

1) Soğuk su ile gargara

Özellikle dilinizi yeni ısırdıysanız ve ağzınızda yara olduysa derhal soğuk su ile ağzınızı çalkalayın. Böylece ağzınızdaki kiri, yemeği, kanı ve ölü deriyi dışarı atarak ağzınızda enfeksiyon gelişmesini önlemiş olursunuz.

2) Buz ile kompres

Eğer dilinizde ağrı ve yanma hissi de varsa rahatlama sağlamak için bir buz küpünü ya da buzlu dondurmayı emebilirsiniz. Soğuk, acı hissini bastırır ve ağzı uyuşturur, ayrıca şişlikleri de indirerek dilinizin rahatlamasına yardımcı olur.

Özellikle dilinizi ısırdıysanız ya da yaktıysanız buz emmek çok işe yarayacaktır. Ayrıca buz eridikçe oluşan su da dil kuruluğunu önleyecek ve ağrıyı rahatlatacaktır.

3) Aloe vera

Aloe vera bitkisinin birçok iyileştirici ve tedavi edici içeriği bulunmaktadır ve bu sayede ağız problemleri için son derece rahatlatıcı, faydalı bir bitkidir. Bu bitkinin iltihaplanmayı önleyici içerikleri sayesinde ağrı, acı ve iltihap dindirilir.

Taze aloe vera yaprağını kesin ve içindeki jeli dışarı çıkarın. Bu jeli direkt olarak yaralı bölgeye sürün. Günde birkaç kez bu işlemi tekrarlayabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise günde 3-4 kez ağzı aloe vera suyu ile çalkalamaktır. Yara iyileşene dek bu tedavi uygulanabilir.

4) Karbonat

Karbonat birçok yönden sağlık için son derece faydalıdır. İltihabı giderici özelliği olduğu için ağrıyı ve iltihabı tedavi eder, bu yüzden dil yaraları için kullanılabilir. Ayrıca bakterileri de öldürür.

Yarım çay kaşığı karbonatı çok az su ile karıştırın ve macun kıvamına getirin. Bu macunu dildeki yaranın üzerine sürün ve bir dakika bekledikten sonra ılık su ile yıkayarak temizleyin.

Dilerseniz bir bardak ılık suyun içine bir çay kaşığı karbonat koyup karıştırarak ağız gargarası yapabilirsiniz ve bu gargarayla günde 3-4 kez ağzınızı çalkalayabilirsiniz. Bu yöntemleri yara iyileşene dek her gün uygulayabilirsiniz.

5) Oksijenli su (hidrojen peroksit)

Oksijenli su son derece kuvvetli bir antiseptiktir ve mikropları öldürerek ağızdaki yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar. Anti bakteriyel özelliği ile enfeksiyon riskini azaltır. Bunun için %3’lük hidrojen peroksit çözeltisi kullanmak gerekir.

Bir çorba kaşığı oksijenli su ile bir çorba kaşığı ılık suyu karıştırın. Temiz bir pamuklu çubuk yardımı ile bu karışımı yaranın üzerine sürün. Birkaç saniye kadar bekledikten sonra ılık su ile ağzınızı çalkalayın. Bunu yara iyileşene dek günde 3-4 kez uygulayabilirsiniz.

6) Tuzlu su ile gargara

Ilık su ile tuzu karıştırıp gargara yapmak dilinizi temizleyecek ve ağrınızın azalmasına yardım edecektir. Her birkaç saatte bir ağrıyı ve rahatsızlığı azaltmak için tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.

Bunun için bir bardak ılık suyun içine bir çorba kaşığı tuz ekleyin ve iyice karıştırın. Bu karışımla ağzınızı 30 saniye boyunca çalkalayın, özellikle yara olan bölgeye odaklanın. Daha sonra karışımı tükürün.

7) Lavanta yağı

Son derece güzel kokan bu yağ ile dilinizdeki yaraları tedavi edebilmeniz mümkün. Lavanta yağı acıyı azaltır ve iltihaplanmayı dindirir. Buna ek olarak cildin iyileşme sürecini de hızlandıracaktır.

Bir bardak ılık suya birkaç damla lavanta yağı damlatın ve karıştırın. Bu karışımla günde birkaç kez ağzınızı çalkalayın. Bir diğer seçenek ise çeyrek fincan sıcak suya üç damla lavanta yağı ve bir çay kaşığı bal karıştırmaktır.

Daha sonra bu karışımı yarım bardak soğuk su ile seyrelterek ağız gargarası olarak günde birkaç kez kullanabilirsiniz. Ancak lavanta yağını içmemeye dikkat edin zira sağlığınız için tehlikeli olabilir.

8) Bal

Balın yatıştırıcı ve tedavi edici özelliği bulunur ve ağrıyı dindirerek iltihaplanmayı önler çünkü anti bakteriyel özelliğe sahiptir. Bal, birçok kültürde uzun yıllardır tedavi amaçlı kullanılan bir besindir.

Bunun için dilinizdeki yaranın üzerine günde birkaç kez biraz bal sürmelisiniz. Ya da dilerseniz bir çorba kaşığı bal ile yarım çay kaşığı zerdeçalı karıştırarak bir macun yapıp bu macunu yaralı bölgeye sürün ve beş dakika bekledikten sonra ılık su ile ağzınızı çalkalayarak temizleyin. Bu işlemi günde 3-4 kez uygulayabilirsiniz.

9) Tahriş edici gıdalar ve maddelerden uzak durun

Dilinizde yara varken bu yarayı daha çok tahriş edip ağrıya yol açacak durumlardan kaçınmalısınız. Özellikle baharatlı ve asitli gıdalar ile tütün yani sigara kullanımı bu yarayı daha çok tahriş edecektir.

Bu süreçte yumuşak, rahatlatıcı hatta soğuk gıdalar tüketmeniz önerilir. Yoğurt ve dondurma dili yatıştırıp soğutacağından son derece yararlı olacaktır. Yine domates, portakal suyu, kahve ve çay gibi gıdalar dili tahriş edeceğinden tüketilmemelidir. Tarçın ve nane tüketmek de son derece zararlı olacaktır.

Bu dönemde daha hafif içerikli, hassas dişler için olan diş macunları kullanmak, mümkünse nane ve tarçın içermeyenleri tercih etmek gerekir.

10) Bol sıvı tüketin

Vücudunuzun susuz kalmamasına özen gösterin ve gün içinde tüketebildiğiniz kadar sıvı tüketin. Susuz kalmak ağız kuruluğuna yol açar ki bu da yaranın daha geç iyileşmesine ve daha çok ağrımasına sebep olabilir.

Bol bol soğuk su tüketin ve sıcak içeceklerden olabildiğince uzak durun. Kafein ve alkol içeren içecekleri tüketmeyin, bunlar dili tahriş edebilir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin