Dikkat! Kredi kartı mağduru olmayın
Kredi kartları alışveriş yapmayı kolaylaştırırken aynı zamanda alırken imzalanan sözleşmelerdeki maddelerin vatandaşlar tarafından dikkatli okunmamasıyla birçok kişi mağdur duruma düştü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 2017 yılında yapılan revize ile vatandaş bir nebze rahatlasa bile bugün bankalara borçlananların sayısı 32 milyona ulaşmış durumda. Kendi yasal haklarından haberdar olmayan vatandaşın durumunu fırsata çeviren bankalar ise 10 sayfalık kredi sözleşmelerine küçük küçük iliştirdikleri maddeler ile durumu fırsata çevirdi. Kredi alırken işlemlerin çok kolay olduğuna dikkat çeken İcra Avukatı Öznur Uslu, “ Bankalar para sattıkları için kendi lehlerine olacak şekilde ‘Emekli maaşından çekilsin’, ‘Borç iki ay ödenmezse kart kapatılır’ ve ‘ödenmeyen borç sürecinde şukadar faiz uygulanır’ gibi aralara serpiştirdikleri maddeleri imzalatarak sözleşme oyunu oynarlar. O küçük yazıları teker teker incelenip analiz edilmesi gerekiyor” dedi.
İMZALADIĞINIZ BELGELERİ SAKLAYIN Düşük limitli kredi kartı alan müşteriden ticari kredi çeken vatandaşa kadar kimsenin sözleşmedeki maddeleri okumadığına dikkat çeken Uslu, “Bir müvekkilim iş yapmak için yüz bin lira kredi çekmiş. Ancak faizi o kadar yüksek olmasına rağmen sözleşmedeki maadeleri okumamış. Resmen para satan bankaya güvenmiş. Şimdi icralık. Bir başka 75 yaşındaki emekli müvekkilim akrabasına çektiği krediyi ödeyemeyince onu arayan avukatın ‘Taksitlendirme yaptırmazsan seni cezaevine attırırım’ cümlesinden korkarak şartların hiçbirini okumadan sözleşmeyi imzalamış. Oradaki ‘emekli maaşından ödenebilir’ maddesi yüzünden ekmek alacak kadar bile parası kalmadı. Vatandaşlar imzaladıkları belgeleri saklasın” dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.