Dikkat! Bu mesajlar size de geliyorsa...
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, banka hesaplarının ele geçirilerek boşaltıldığı şikayetiyle savcılıklara suç duyurusunda bulunan vatandaşların şikayeti üzerine başlattığı çalışmalarda hesapları boşaltılan vatandaşların "olta" (Phishing) yöntemiyle hesaplarının ele geçirilip boşaltıldığını tespit etti.
TEBRİKLER "HEDİYE KAZANDINIZ"
İnternet üzerinde banka sitelerinin benzerlerini üretip daha sonra hedeflenen kişilere "tebrikler hediye kazandınız" diyerek toplu mesaj yada mail gönderip, ardından mesaj ve maillere cevap veren vatandaşları bu mesajlarla sahte banka sitelerine yönlendiren ve kullanıcı bilgisi ve şifrelerini alan şebekenin hesaplara girerek paraları kendi adamlarının hesaplarına havale ettiği belirlendi.
9 İLDE HELİKOPTER VE ÖZEL HAREKATLI BASKIN
Çalışma yöntemi belirlenen şebekenin üyelerini belirlemek için 6 ay süreyle çalışma yapan İEM Siber ekipleri, araştırmaların ardından adreslerini belirlediği şebeke üyelerine İstanbul, Adana, Antalya, Kırklareli, Muğla, Kocaeli, Adıyaman, Kastamonu, Tokat ve Mersin'de özel hareket ve helikopter destekli operasyonlar düzenlendi. Eş zamanlı düzenlenen baskınlarda, şebeke elebaşı Cihan Ş.'nin de aralarında bulunduğu 44 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda 6 bilgisayar, 31 cep telefonu ve çok sayıda dijital malzeme ele geçirilip el konuldu. Gözaltına alınan şüpheliler Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülerek sorguya alındı.
60 ŞİKAYETÇİ MAĞDUR
Sorgulanan şüpheliler hakkında 60 kişinin şikayetçi olduğu öğrenilirken, şebeke yönelik devam ettirilen çalışmalarda şebekenin mağdur sayısının şikayetçilerden çok daha fazla olup şikayetçi olmayan veya olamayanlarla yüzlerce kişiyi dolandırdığı tespit edildi.
11'İ TUTUKLANDI 32'SİNE ADLİ KONTROL
Yapılan ilk tespitlerde 1 milyon liralık vurgun yaptığı belirlenen şebekenin işlemleri tamamlanarak adliyeye sevke edilen 43 üyesinden aralarında şebeke elebaşınında bulunduğu 11 üyesi tutuklanırken, 32 şebek üyesi hakkında ise adli kontrol hükmü uygulandı.
"YEŞİL OLUP GÜVENLİ YAZMALI"
Son dönemlerde furya haline dönen bu tür dolandırıcılık olaylarına karşılık polis ve konun uzmanları vatandaşları uyararak, banka müşterilerinin sosyal medya mesajlarına itibar etmemelerini, banka internet sitesine giren müşterilerin, internet adrese çubuğundaki URL'ye çok dikkat etmeleri gerektiğini dile getirerek, adres çubuğundaki "https" kısmının yeşil olması ve önünde "güvenli" yazması gerektiğini ifade ediyorlar.
"WİFİ İLE HESAPLARA GİRMEYİN"
Cep telefonu kullanıcılarının ise banka hesaplarına aplikasyonlardan girilmesinin daha güvenli olduğunu dile getiren uzmanlar, ortak WİFİ üzerinden kesinlikle banka hesabına girilmemesi gerektiğini de ifade ediyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.