Dijital reklam yatırımları 2 milyara dayandı
Türkiye'de dijital reklam yatırımları, 2016'da bir önceki yıla göre 13,7 artarak 1 milyar 872 milyon liraya ulaştı.
IAB Türkiye, 2016 dijital reklam yatırımlarına ilişkin verileri açıkladı.
IAB Türkiye AdEx-TR sonuçlarına göre, geçen yıl dijital reklam yatırımları, 2015'e kıyasla yüzde 13,7 artarak 1 milyar 872 milyon 400 bin liraya yükseldi.
Geçen yıl display reklam yatırımları yüzde 11 büyüyerek 1 milyar 59 milyon lira oldu. Display reklamlar kategorisinde en büyük payı 821,4 milyon lira ile gösterim ya da tıklama bazlı reklam yatırımları aldı.
Video reklam yatırımları yüzde 34'lük büyümeyle 179,8 milyon lira olarak gerçekleşirken, sponsorluk reklamlarının yerini alan native 58 milyon liraya ulaştı.
Arama motoru reklam yatırımlarının büyüklüğü 706,6 milyon lira olurken, ilan sayfaları reklam yatırımları 91,1 milyon liraya çıktı.
Geçen yıl Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un etkisine bağlı olarak küçüldüğü tahmin edilen e-posta kategorisi gerilemeyi sürdürdü ve 5,6 milyon lira olarak gerçekleşti. Oyun içi reklamlar da 10 milyon liralık büyüklüğe erişti.
Toplam dijital reklam yatırımlarının 601 milyon lirası display, arama motoru, ilan sayfaları, e-posta ve oyun içi reklam dahil olmak üzere mobil platformlarda gerçekleşti.
262,4 milyon liralık büyüklüğe ulaşan sosyal medya reklamlarının yüzde 64'ü mobil cihazlarda yer aldı. 2016'da artışı süren programatik satın almanın büyüklüğü 993,8 milyon liraya çıktı.
"Dijital reklama yapılan her 1 lira yatırım, milli gelire 17,2 kat olarak yansıyor"IAB Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kurşun, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 2016'nın ilk yarısında yüzde 20 büyüme kaydeden dijitalde, ikinci yarıda bir yavaşlama yaşandığını, bunun da yıl toplamını etkilediğini ancak yüzde 14'lük büyümenin kendilerini memnun ettiğini bildirdi.
Dijitalin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de reklam sektörünün çekici gücü olmaya devam ettiğini belirten Kurşun, dijital transformasyonun iş dünyasının önemli gündem maddelerinden biri olduğunu kaydetti.
Kurşun, dijital ekonominin dünya ekonomisinin yüzde 22,5'ini oluşturduğuna dikkati çekerek, "IAB Türkiye'nin Ipsos ve Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi iş birliğiyle hazırladığı Dijital Reklamın Ekonomiye Katkısı Raporu, dijital reklama yapılan her 1 lira yatırımın milli gelire 17,2 kat olarak yansıdığını, sadece 2015'te dijital reklamın doğrudan ve dolaylı etkileriyle birlikte 1,26 milyon kişilik istihdam yarattığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.
Mahmut Kurşun, dijital reklam teknolojilerin dijital ekonominin temel yapı taşlarından biri konumunda bulunduğunu, bu nedenle Türkiye'de dijital reklamın büyümesinin sürmesinin bir anlamda "memleket meselesi" olduğunu belirtti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.