Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dijital Ekonomi'nin ilacı: Yerli ve milli teknoloji!

Teknolojinin tüm hızıyla gelişmesi ve yaygınlaştırılmasıyla birlikte ortaya çıkan 'dijital ekonomi' ülkelere yön vermeye başladı. Yüzde 92'si fiberleşen Türkiye, yerli ve milli 5G ve teknoloji ürünleriyle, yüzde 10 olan 'dijital ekonomisi'ni büyütmeyi hedefliyor.
Dijital Ekonomi'nin ilacı: Yerli ve milli teknoloji!
31 Temmuz 2022 01:29:03
Teknolojinin tüm hızıyla gelişmesi ve yaygınlaştırılmasıyla birlikte ortaya çıkan 'dijital ekonomi' ülkelere yön vermeye başladı. Yüzde 92'si fiberleşen Türkiye, yerli ve milli 5G ve teknoloji ürünleriyle, yüzde 10 olan 'dijital ekonomisi'ni büyütmeyi hedefliyor.

Haber: Eda Erkuş

Bir ülkenin gücü ve refah seviyesi o ülkenin ekonomisine bağlıdır. Ekonomi de üretime, tüketime, dağıtıma, ihracata ve ithalata dayalı olarak büyür ya da küçülür. İnsan gücünün yoğun olduğu bu kavramlar artık dijitalleşti ve yapay zeka yardımıyla daha hızlı ve daha doğru şekilde analiz edilerek yönetilmeye başladı. En nihayetinde ‘dijital ekonomi’ kavramı ortaya çıktı ve kendi ekosistemini oluşturdu.

dijitalekonomi-5_7c57cafb5d0f943e1203b1a40f469ee8.jpg

Çin’in dijital ekonomisi 2,65 trilyon dolar

Akıllı telefonunuzdaki uygulama üzerinden yaptığınız market alışverişinin bile ‘dijital ekonomi’ ekosisteminde değerlendirilmesi nedeniyle ‘internet hızı’ hayati öneme sahip. Dolayısıyla bu ekosistemin büyümesinde telekomünikasyon şirketlerine çok iş düşüyor. Nitekim 2021 verilerine göre Çin’de, 1.43 milyon 5G baz istasyonu var. Böylece bilgi ve iletişim teknolojisi yatırımı Çin’in dijital ekonomisini 2,65 trilyon dolar büyüklüğe ulaştırdı.

dijitalekonomi-3_ecf44291feff21f0f520df06ffd22b73.jpg

Telekomünikasyon şirketleri boş durmuyor

Dijital Ekonominin önemini bilen Türkiye de, nesnelerin interneti, uçtan uca bağlantı, bilişim ve iletişim teknolojilerine yatırım yapıyor. Örneğin e-devlet, e-arşiv ve e-nabız sistemi bu gerçeği ortaya koyuyor. Bu arada telekomünikasyon şirketleri boş durmuyor. Akıllı Şehirler, Akıllı Fabrikalar, Akıllı Ulaşım vs. için var gücüyle çalışıyor. Türk Telekom’un açıkladığı bilgiye göre de, ülkemizin altyapısı yüzde 92 fiberleştirildi.

Dijital Türk Lirası’nı üretiyoruz

2021’de yüzde 10 pay ile ‘dünyanın en iyi 20 dijital ekonomisi’ arasında bulunan Türkiye, ‘dijital ekonomisi’ni daha da büyütmek için bu yıl ‘Dijital Türk Lirası’nı üretecek. Biz de Milat gazetesi olarak ‘yerli ve milli 5G üretecek vizyona ve kaynağa sahip olan ‘Türkiye’nin Dijital Ekonomisi’ni mercek altına almaya karar verdik. Bu konuda ilk olarak Enterprise Next, Espor Next Genel Yayın Yönetmeni Fatih Sarı, sorularımızı yanıtladı.

fatihsari_4828ba302e6013d1449c5d0e04b20c16.jpg

Teknolojik alet üretmeliyiz

Türkiye’nin finansal teknolojiler (fintech) konusunda çok gelişmiş ülkelerden bir tanesi olduğunu söyleyen Fatih Sarı, “Dijital ekonominin büyümesi ve bu anlamda önemli ülkeler arasında yer alabilmemiz için sadece finansal teknolojilerde yer almamız yetmeyecektir. Insurtech denilen sigortacılık teknolojilerinde de önemli yerlere gelmemiz, kendi bilgisayarlarımızı, kendi cep telefonlarımızı üretebilmemiz anlamında bir şeyler yapmamız gerekiyor ki bu anlamda yükselelim” diye konuştu.

togg_35224a7a414c32914274a768b75c4054.jpg

Yerli teknolojiyle üretim önemli

Sarı, “Yerli ve milli otomobilimiz Togg’u üretmeye başladık umarım kısa zamanda piyasada olacak ve kullanıcılarla buluşacak. Bütün bunlardan yola çıkacak olursak teknolojik anlamda, her anlamda üreten bir ülke olabilmemiz, yerli teknolojilerine sahip kendi markalarına sahip ülke olabilmemiz aslında Türkiye’nin dijital ekonomisinin ne kadar büyüdüğünün bir göstergesi olacak. Bu sayede Türkiye, dünyadaki dijital ekonomi sıralamasında Çin’le veya benzeri ülkelerle rekabet edebilir duruma gelecek” açıklamasını yaptı.

dijitalekonomi-4_427582965c7f5bd7bf0a29d84bddbc82.png

‘E’ ile başlayan projeler yatırım aldı

“Bunun için önemli şeylerden bir tanesi de teknoloji tarafındaki şirketlerimizin dünya piyasasında ne kadar etkili ve verimli olduğudur” diyen Sarı, “Son dönemde özellikle finansal teknolojiler tarafında veya e ile başlayan e-arşiv, e-fatura gibi teknolojiler üreten şirketlerimiz yurtdışı şirketlerinin projeksiyonuna girmiş vaziyette ve birçoğu satın alındı veya önemli yatırımlar aldı yurtdışından. Bu da demek oluyor ki Türkiye bu anlamda süreci iyi yürüten ülkelerden bir tanesi” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin hızlanması gerekiyor

Türkiye’nin dijital fabrikalar konusunda önemli adımlar atması gerektiğini belirten Sarı şöyle konuştu: “Endüstri 4.0’ın konuşulduğu dünyada Türkiye’nin bu anlamda da hızlanması gerekiyor ki dijital fabrikalara dönüştükten sonra üretim hızlansın ve üretim bantlarından çıkan cihazların ya da ürünlerin sayısı artsın. Bu durum ekonomik göstergeleri bir anda hızlandıracaktır. Bu da yine Türkiye’nin dijital ekonomi sıralamasındaki ülkeler arasında yüksek sıralarda yerini almasının önünü açacaktır.”

mit_f4b056b03cb32c2a15fd19d5f3d7b8fd.PNG

‘5G yeni dünyanın kapısını açacak’

“Dijital ekonominin büyümesinde en önemli etken telekomünikasyon şirketi. Türk Telekom bu konuda neler yapıyor?” sorumuzu cevaplandıran Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, “Özellikle KOBİ’lere dönük çözümler konusunda ciddi bir yoğunlaşmamız var. Müşterilerimizin dijital dönüşümünü uçtan uca sağladığımız modellerimiz ve 5G ve Premium Network uygulamalarının yer aldığı üretim bantlarının dijitalleşmesi projeleri var” dedi.

dijitalekonomi-_701bfe2ec7e78e5051442b351c2d8c1c.jpg

Topyekun dijitalleşme

“Ve kamudaki dijitalleşme projeleri; sağlıktaki e-nabız, MEB’teki dijitalleşme diyebiliriz” beyanında bulunan Ümit Önal, “Bunlarda aynı zamanda topyekun dijitalleşmesi için Türk Telekom olarak ortaya koyduğumuz hizmetler. Tabi ki 5G yeni dünyanın kapısını açacak. Bu düşük gecikmeler ve bant genişliği bizi öğrenen makinalara ve artırılmış gerçekliğe ulaştıracak” değerlendirmesini yaptı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin