Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Devletimizin öncülüğünde STK'larımızın Afrika açılımı hız kesmiyor

Hükümetimiz Afrika'nın yenidünya düzeni içerisindeki rolünün farkında olarak kıta ile politik, ekonomik, siyasi ve askeri işbirliğini arttırmaya yönelik önemli adımlar atmaya devam ediyor. Devletimizin öncülüğünde STK'larımızın Afrika açılımı hız kesmiyor.
Devletimizin öncülüğünde STK'larımızın Afrika açılımı hız kesmiyor
02 Ekim 2022 00:00:00
Hükümetimiz Afrika'nın yenidünya düzeni içerisindeki rolünün farkında olarak kıta ile politik, ekonomik, siyasi ve askeri işbirliğini arttırmaya yönelik önemli adımlar atmaya devam ediyor. Devletimizin öncülüğünde STK'larımızın Afrika açılımı hız kesmiyor.

Dr. Mehmet Rıza DERİNDAĞ

1_4220473be8da4ace1915a1a895083cd7.jpeg

Türkiye son yirmi senede Anadolu’da gerçekleştirdiği siyasi, içtimai, askeri ve ekonomik değişim ve gelişimin daha büyüğünü dış ilişkiler ve diplomaside yaşadı. Gerçekleştirilen açılımlar ve geliştirilen diplomatik işbirliği çalışmalarından Afrika kıtası da hissesiz kalmadı. Türkiye Türk Hava Yolları, Anadolu Ajansı, TİKA, AFAD, Maarif Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Diyanet Vakfı ve birçok STK’sı ile kıtadaki faaliyetlerini arttırırken aşağıda sayacağım diplomatik postlarıyla da kıtada varlığını güçlendirdi.

Hükümetimiz Afrika’nın yenidünya düzeni içerisindeki rolünün farkında olarak kıta ile politik, ekonomik, siyasi ve askeri işbirliğini arttırmaya yönelik önemli adımlar atmaya devam ediyor. Türkiye Anadolu irfanını hükümet destekli kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla “Afrika'nın sorunlarına Afrikalı çözümler" ilkesiyle Afrika insanına taşımakta.

_db108f778cc46c124b306afa5bd008f4.jpg

Ülkemiz 2005 yılında Afrika Birliği’ne (AfB) gözlemci üye olurken 2008 yılında stratejik ortak ilan edilerek kıtadaki gücünü pekiştirdi. Hükümetimizin benimsediği bütüncül anlayış ile eşit ortaklık ve karşılıklı yarar temelinde Kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve insani yardım örgütlerinin Afrika’daki çalışmaları müstemlekecilerin bencil, vahşi ve ahlaksız kapitalizm gayretleriyle karıştırılmadan insaniyet için yeni bir medeniyet inşa ve ihya projesi olarak görülmelidir.

Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanlığı dönemi dahil olmak üzere bugüne kadar 31 Afrika ülkesini (Angola, Cezayir, Cibuti, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Etiyopya, Fas, Fildişi Sahili, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kenya, Libya, Madagaskar, Mali, Mısır, Moritanya, Mozambik, Nijer, Nijerya, Senegal, Somali, Sudan, Tanzanya, Togo, Tunus, Uganda, Zambiya) ziyaret etmişlerdir. 2002 yılında sadece 12 Büyükelçiliğimiz bulunan Afrika’da faaliyet gösteren Büyükelçilik sayımız 2022 yılında 44’e yükselmiştir. 2008 yılının başında 10 olan Ankara’daki Afrika Büyükelçiliklerinin sayısı 38’e çıkmıştır.

Afrika Kıtası’yla toplam ticaretimiz 2003 yılında 5,4 milyar Dolar seviyesinden, geçtiğimiz sene sonu itibariyle 34,5 milyar Dolar seviyesine ulaşmıştır. THY 39 ülkede 60 noktaya uçmakta Afrika’da. Bütün bu istatistiki bilgilerin ışığında Afrika’da önemli çalışmalara imza atan arkadaşlarımızla önce beş yüze yakın ameliyatın gerçekleştiği Tanzanya Sağlık kampına akabinde Uganda Çare Eğitim Külliyesinin açılışına iştirak etmek üzere Kampala’ya gittim. Türkiye’de hafızlıklarını Diyanete bağlı Kur’an kurslarında tamamlayan Ugandalı kardeşlerimizin de görev aldığı külliyenin açılışı “Asya ve Afrika tarlasının ve Rumeli bostanının çiçekleri, ziya-yı İslâmiyet ile neşv ü nema bulacaktır.”(Asâr-ı Bedîiyye/509)müjdesinin adeta tecessüm etmiş hali gibiydi.

Dünyanın farklı bölgelerinden misafir talebe statüsünde gerek YTB ile gerekse Diyanet Vakfı gibi kurumların sağlamış olduğu burslarla yahut Aziz Mahmud Hüdayi vakfı gibi hayır kurumlarımız vasıtasıyla ülkemize gelen öğrencilerin uzun vadede ülkemizin Afrika politikasının tahkim edilmesinde çarpan etkisi yapacağı değerlendirmesini kıymetli ve gayretli Uganda Büyükelçimiz yapmaktadır.

Türkiye’nin bu sahabetini külliyenin açılışında Uganda Müftüsü Şeyh Shaban Mubajje şu sözlerle ifade etti: “Kardeşlerim, ne olurdu şu son 15-20 senedeki Türkiye, elli sene önce olsaydı. Bugün İslam âleminin ve Afrika’nın çehresi bambaşka olabilirdi. Şimdi, Uganda’nın en büyük eğitim külliyelerinden birisinin açılışı, Uganda’nın ve Afrika’nın geleceği adına bizleri heyecanlandırıyor. İslam âleminin lideri, vazifesinin başına geçmek için uyanıyor diyorum”

Uganda’nın başkenti Kampala’da 10 dönüm arsa üzerine inşa edilen eğitim külliyesi 500 çocuğun hizmetine sunulacak. Külliye içerisinde aynı zamanda 300 yetimin barınacağı bir de yetimhane bulunuyor. Peki, külliye içerisinde daha başka neler var? - İsar Uluslararası İlköğretim Okulu, İsar Cami-i Şerifi - İslam Medresesi, Misafirhane ve Yemekhane.

Uganda Müftüsü’nün ardından söz alan Dernek Başkanı Mehmet Südlü, 2023 müjdelerini şu şekilde aktardı: “Biz sadece vesileyiz. İyiliğe, hayra, ilme ve güzelliğe vesileyiz. Bu güzelliklerin tüm İslam âlemini kapsamasını ve insanlık için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim. İnşallah bu kurumun benzerini 2023 senesi içerisinde Çad, Kamerun ve Tanzanya’da da açacağımızın müjdesini vererek sizleri selamlıyorum.”

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın özel ilgi gösterdiği Afrika ülkeleriyle kalıcı projeler üzerinden köprüler kuran STK’larımız önümüzdeki senelerde kıtanın değişim ve dönüşümünde daha büyük etkiye vesile olacaktır. Temennimiz bütün bu gayretlerin İslam birliğini netice verecek şekilde bir şuur ve bilinçle devamı ve artması yönünde. Kalın sağlıcakla ve Hatuna Matata!

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin