Devlet desteğiyle 'süper meyve' bahçesi kurdu
Devletten aldığı 100 bin lira hibe desteğiyle il merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Yaylabaşı Mahallesi'ndeki bahçesine 3 bin aronya fidanı diken Evrensel, günün büyük bölümünü bahçesinde geçiriyor.
İlk hasat gelecek yıl
Arazi aracıyla bahçeye gidip çapa, yabani otlarla mücadele ve sulama yapan Evrensel, genelde ilaç sanayinde kullanılan meyvenin ilk hasadını gelecek yıl yapmayı planlıyor.
Ziraat mühendisi Esra Cahyir Evrensel, COVID-19 salgını döneminde ziraat mühendisi bir arkadaşının aronya ile ilgili konuşmasından sonra üretim kararı aldığını anlattı.
İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller ile antioksidan değerinin yüksekliğinden dolayı "süper meyve" olarak anılan aronyayı tercih ettiğini söyleyen Evrensel, aldığı destekle tarlasını değerlendirdiğini dile getirdi.
Suyu seven bir bitki
Evli ve 3 kızının olduğunu, gün içerisinde çocuklarının ve evin ihtiyaçlarını tamamladıktan sonra tarlaya gittiğini belirten Evrensel, şöyle konuştu:
"Aronyayı diktiğimizde ilk oluşum aşamasında bayağı zorluklar yaşadık. Sabah kalkıp ev işleri falan derken daha sonra hemen gelip aronyalarımızla ilgilendik. Özellikle ilk üç sene yabancı otla savaş çok önemli, bu nedenden dolayı sürekli çapa yapmak zorunda kaldık. İnşallah sonuç çok güzel olacak diye düşünüyorum. Bunda da emek çok önemli. Genelde sabah saatlerinde otla mücadele yapıyoruz. Sulamayı sabah ya da akşam yapıyoruz. Suyu seven bir bitki olduğu için günaşırı özellikle de sıcak dönemde sulanması gerekiyor."
Aronya bitkisi nedir?
Aronia, doğu Kuzey Amerika'ya özgü Rosaceae ailesinde bulunan ve en yaygın olarak ıslak ormanlarda ve bataklıklarda bulunan, yaprak döken çalılar, chokeberries cinsidir. Cinsin genellikle, biri Avrupa'da doğallaştırılmış iki veya üç tür içerdiği kabul edilir.
2020 yılında Türkiye'de Karadeniz bölgesinde deneme üretimi yapılmış, olumlu sonuç alınmıştır. Devlet desteği ile Karadeniz Bölgesi'nde Süper Meyve olarak bilinen bitkinin üretiminin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) nedir?
Türkiye'deki varlık amacı Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların Türkiye'de kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetlerde kullanılmasını sağlamak olan, 4 Mayıs 2007 tarihli ve 5648 sayılı "Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun" ile kurulan, 25 Şubat 2008 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Fonları ile desteklenecek Tarım ve Kırsal Kalkınma Programını (IPARD) uygulayacak olan kurumdur.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.