Dolar (USD)
34.22
Euro (EUR)
37.31
Gram Altın
2934.90
BIST 100
8860.3
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Devlet 'Biji Apo' diyene para ödeyecek

Anayasa Mahkemesi Öcalan lehine slogan atan şahsa, devlet tarafından 49.000 TL ödenmesine karar verdi.
Devlet 'Biji Apo' diyene para ödeyecek
15 Ekim 2024 11:44:20
Anayasa Mahkemesi Öcalan lehine slogan atan şahsa, devlet tarafından 49.000 TL ödenmesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) "Biji Serok Apo" sloganı sebebiyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla verilen hapis cezası davasında "düşünce ve ifade özgürlüğü ihlali" yönünde kararı verdi.

7 Haziran 2014'te yapılan Diyarbakır'ın Lice ilçesinde düzenlenen protestolarda "Çerxa Şoreşe" marşına eşlik eden, "Biji Serok Apo" ile "PKK halktır halk burada" sloganlarını atan M. N. T.'e Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi "terör örgütü propagandası yapmaktan" hapis ve para cezası verdi.

Kararın Yargıtay tarafından onanmasının ardından Tekin, AYM'ye 11 Şubat 2022'de "düşünce ve ifade özgürlüğü hakkının ihlali" talebiyle bireysel başvuruda bulundu.

AYM, Tekin'in başvurusunu kabul ederek, ihlal kararı verdi.

'30 bin TL manevi tazminat ödenecek'

Kararda "marş vasıtasıyla kamuya aktarılan görüşlerin başkaları açısından değersiz, yararsız, kışkırtıcı veya rahatsız edici görülse bile kişilerin sübjektif değerlendirmelerinden bağımsız olarak ifade özgürlüğünün korumasında olduğu, öznel değerlendirmeler veya varsayımlarla kişilerin cezalandırılmasının ve düşünce açıklamalarına bu şekilde müdahale edilmesinin temel hakkı ihlal edeceği" tespitini yapıldı.

Karar uyarınca, "Kararın bir örneği, ifade özgürlüğü ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Ardahan Ağır Ceza Mahkemesine," gönderilecek.

Başvurucuya net 30 bin TL manevi tazminat ve 664,10 TL harç ve 18.800 TL vekâlet ücretinden oluşan toplam 19.464,10 TL yargılama gideri ödenecek.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme