Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dev yatırım yıl sonu açılıyor! 900 bin tane üretecek

Süper teşvik kapsamında yer alan ve 1,7 milyar lira yatırım yapılan stent fabrikasında yılda 900 bin stent üretilecek. Üretici Alvimedica’nın kalp kapakçığı prototipi için de değerlendirme sürüyor...
Dev yatırım yıl sonu açılıyor! 900 bin tane üretecek
03 Kasım 2018 11:53:00
Süper teşvik kapsamında yer alan ve 1,7 milyar lira yatırım yapılan stent fabrikasında yılda 900 bin stent üretilecek. Üretici Alvimedica’nın kalp kapakçığı prototipi için de değerlendirme sürüyor...

Türkiye’de yılda 300 bin adet kullanılan ve neredeyse tamamı ithal olan stentlerin Türkiye’de üretimi için gün sayılıyor. “Süper teşvik” olarak da adlandırılan Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında desteklenen firmalar arasında yer alan Alvimedica, sağlık teknolojisine yönelik 1 milyar 744 milyon liralık yatırımında hızlı bir ilerleme kaydetti. Girişimsel kardiyoloji alanında faaliyet gösteren, muhtelif kateter ve ilaçlı stent üretimi ve kalp kapakçığı AR-GE çalışmaları için düğmeye basan firma, bu alanda üretimin yapılacağı yeni fabrikasını açmak için gün sayıyor. İstanbul Trakya Serbest Bölgesi’nde yer alan yatırımla ilgili bilgi veren Alvimedica Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton, ilaçlı stent, muhtelif kateter üretimi ve teknoloji transferiyle ilgili İstanbul Trakya Serbest Bölge’deki üretim merkezlerinin hemen yanında açılacak ikinci fabrikalarının inşaatının yüzde 95 tamamlandığını söyledi ve “Kalp kapakçığı üretim projesinin ilk aşaması olan prototip üretimine ilişkin TÜBİTAK desteği için de değerlendirme sürecinin devam ettiğini söyledi. TEŞVİK BÜYÜK MOTİVASYON Teşvik almalarının yatırım için büyük motivasyon olduğunu, yatırımlarına devam edeceklerini söyleyen Alaton “Fabrika inşaatının kasım ortasında bitmesini planlıyoruz. Ardından makine yerleşimleri ve onay süreci başlayacak. Tam olarak hazır olması yıl sonu olarak planlandı. Akabinde muhtelif kateter ve ilaçlı stent üretimimizi artıracağız” diye konuştu. Mevcut üretim merkezinde 250 personelin istihdam edileceğini, bunların yüzde 80’inin kadınlardan oluştuğunu söyleyen Alaton, tıbbi cihaz teknolojisine yönelik yatırımların devam edip etmeyeceği konusundaki soru üzerine “Biz bu yola girdik. Bu bir maraton. Maratondan geri dönüş yok, sadece büyüme trendine geçmek var” dedi. Alaton, babası İshak Alaton’un 80 yaşında başladığı bu girişimi yeni yatırımlarla sürdüreceğini ifade etti.

Biyomedikal geleceğin mesleği Gençlere biyomedikal alanda meslek sahibi olmaları konusunda tavsiyede bulunan Alaton, bu alanın geleceğinin çok açık olduğunu ve buna yönelik meslek liselerinin açılması gerektiğini dile getirdi. Alaton, şirketin tıbbi görüntüleme cihazı yatırımları konusunda çalışma yaptığını, aşı ihalesine katılma kararı aldıklarını söyledi.

Yılda 200 milyon dolar Türkiye’deki büyük açığı kapatmak istediklerini söyleyen Alaton “İlaçlı stent dediğimiz üründen Türkiye’de bir yılda 300 bin adet kullanılıyor ve bunların neredeyse yüzde 100’ü ithal. Bu fabrikanın üretime geçmesiyle bunun 3 katını yani yıllık 900 bin adet stent üreteceğiz. Hem ülkemizdeki ihtiyacı karşılayacağız hem de iki katı kadar da ihracat yapacağız. Katma değeri yüksek bu ürünün ihraç edilmesi ülkemiz için hem gurur kaynağı hem de cari açığın kapatılması açısından çok önemli. Sadece ilaçlı stentteki cari açığa potansiyel katkımız yılda 200 milyon doların üzerinde olabilecek” dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin