Libya'da Derne kentinin tahliye edilmesi kararı
AA muhabirine açıklama yapan Libya Kızılayı Başkanı Abdusselam el-Hac, kurum ekiplerinin, lojistik imkanların eksikliği ve selden zarar gören bölgelere ulaşım zorluğu gibi bazı sıkıntılar yaşadığını söyledi.
Bölgedeki sağlık durumuna göre şekil alacak
Ekiplerin yardım dağıtma, yaralıları kurtarma ve cenazeleri toplama çalışmalarını sürdürdüğü aktaran Hac, Derne kentinin tahliye edilmesinin, bölgedeki sağlık durumuna göre şekil alacak "muhtemel bir seçenek" olmaya devam ettiğini kaydetti.
Halihazırda bölgede cesetlerin yayılması ve içme suyunun kirlenmesi gibi sağlık risklerinin olduğunu dile getiren Hac, ölü ve kayıp sayısına ilişkin net bilgi olmadığını ancak yerinden edilmiş yaklaşık 20 bin aile olduğunu ifade etti.
Libya'daki Daniel Fırtınası
Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" Fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu.
Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle 11 Eylül'de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu.
Selde 11 bin 300 kişi öldü
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden dün yapılan açıklamada, selin meydana geldiği Libya'nın Derne kentinde 11 bin 300 kişinin öldüğü, 10 binden fazla kişinin ise kayıp olduğu bildirilmişti.
Daniel Kasırgası nedir?
Daniel Kasırgası olarak da bilinen Daniel Fırtınası, şimdiye kadar kaydedilen en ölümcül Akdeniz tropikal benzeri kasırgasıdır ve aynı zamanda 2023'teki en ölümcül hava olayıdır.
Libya'da yıkıcı hasara neden oldu ve aynı zamanda Güneydoğu Avrupa'nın bazı kısımlarını da etkiledi. 4 Eylül 2023 tarihinde alçak basınç sistemi şeklinde oluşan fırtına, yoğun su baskınlarıyla Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan'ı etkiledi. Fırtına daha sonra Akdeniz boyunca alçalarak Daniel Fırtınası adını aldı. Kısa süre sonra yarı tropikal özellikler elde etti ve Libya kıyılarına doğru ilerledi ve sellere sebep oldu. Fırtına bir Omega bloğunun sonucunda oluştu. Yüksek basınç bölgesi iki alçak basınç bölgesi arasında sıkışıp kaldığında oluşturduğu izobarlar bir Yunan alfabesi harfi olan (Omega)'yı andırdığı için bu isim verilmektedir.
Libya’ya etkisi
Derne kenti yakınlarında iki barajın çökmesi sonucu meydana gelen en az 50 metre yükseklikteki selde en az 2.000 kişi öldü. Doğu Libya'yı kontrol eden Ulusal İstikrar Hükümeti Başbakanı Osama Hamada, yerleşim bölgelerinin haritadan silindiğini belirtti.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde araçların su altında kaldığı görülüyor. Şehirde bulunan dört köprü de çöktü, hükümet bakanı Hisham Chkiouat ise Derne'nin %25'inin "ortadan kaybolduğunu", şehrin büyük bölümünün denize sürüklendiğini söyledi.
Hükümetin sağlık bakanı Othman Abduljalil, yalnızca Derne'de 6.000 kişinin kaybolduğunu söyledi. Morglar dolarken şehirdeki hastaneler çalışamaz hale geldi, cesetler şehrin ana meydanına yerleştirildi ve 11 Eylül'de ölenlerin çoğu toplu mezarlara gömüldü.
Al Abraq'a yaklaşık 170 milimetre yağmur düştü. Görgü tanıkları Reuters'e sel sularının 3 metreye kadar yükseldiğini söyledi. Tobruk, Tacnis, Al-Bayada ve Battah'ın yanı sıra Jabal al Akhdar bölgesi boyunca ve batıdaki Mısrata'da da sel meydana geldi. Libya Kızılayı'na göre ülke genelinde en az 150 ev yıkıldı ve aynı zamanda sellere müdahale eden üç gönüllü de hayatını kaybetti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.