Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2486.74
BIST 100
9547.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

DERİ KOLTUKLARIN ÇATLAMASI NASIL ÖNLENİR?

Araç içinde deri tercih eden kullanıcıların bir çoğu deri koltukların çatlaması nasıl önlenir sorusuna yanıt arıyor.
DERİ KOLTUKLARIN ÇATLAMASI NASIL ÖNLENİR?
19 Nisan 2023 11:44:58
Araç içinde deri tercih eden kullanıcıların bir çoğu deri koltukların çatlaması nasıl önlenir sorusuna yanıt arıyor.

Araç içinde deri tercih eden kullanıcıların bir çoğu deri koltukların çatlaması nasıl önlenir sorusuna yanıt arıyor.

Deri koltuklar araç içinde kullanılan ve araca estetik bir görüntü sunan parçalar arasındadır. Kullanımı oldukça konforlu olan deri koltuklar diğer modellere oranla biraz daha maliyetlidir. Ancak deri koltukların bakımı düzenli bir şekilde yapılmadığında çeşitli sorunlar doğabilir. Bu sorunların başında ise birçok kişinin karşı karşıya kaldığı çatlaklar olarak öne çıkar. Deri koltukların çatlaması bazen kaçınılmaz olsa da bunu önlemenin yolları mevcuttur. Dolayısıyla düzenli bir şekilde bakım ve temizliği yapılan deri koltuklarda çatlaklar oluşması önlenebilir. Araba temizleme işlemine önem vermek bu açıdan oldukça önemlidir. Deride oluşan çatlakları gidermek genel olarak maliyetli bir iştir. Peki derinin çatlamasını önlemenin etkili yolları nelerdir? Derinin çatlaması nasıl önlenir? İşte merak edilenler...

deri_2d059715374dff7c2a471016100d7067.jpg

DERİ KOLTUKLARIN ÇATLAMASINI ÖNLEMENİN YOLLARI

Deri koltukların çatlamasını önlemenin yolları çeşitlilik gösterir. Dolayısıyla bunu yalnızca bir yönteme bağlı kalmadan yapmak da mümkündür. Deri bakımı hem araba hem de diğer deri ürünler için oldukça önemli bir mevzudur. Yapısı gereği bakıma ihtiyaç duyan deri, bakımın aksatılması ile bazı olumsuz sonuçlar verebilir. Deri malzemeden üretilen ürünlerin değişimi de maliyetli olabilir. Bu maliyetlerden kaçınmanın en etkili yöntemlerinden biri düzenli olarak temizlik ve bakım yapmaktır. Su, yağ ya da kir deri üzerinde kaldığında derinin çabuk bozulmasına neden olur. Derinin bozulma durumunu hızlandıran bu etmenlerin yüzeyden giderilmesi önemlidir. Bu yüzden deri için üretilen özel malzemeleri kullanmayı ihmal etmeyin. Deri temizliğinde kullanılacak olan ürünlerin 3 ya da 4 ayda bir kullanılması önerilir. Deri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olan bir diğer etmen ise güneş ışığıdır. Dolayısıyla derinin doğrudan güneşe ya da UV ışınlarına maruz kalmamasına dikkat edilmesi gerekir. Güneşe ya da fazla ısıya maruz kalan deri çabuk yıprandığı gibi solma da yapar. Bu da bir süre sonra derinin çatlamasına neden olur. Deri koltukların güneşe maruz kalmaması için aracınızı gölgelik alanlara park etmeniz önerilir. Araç içinde kullanılan deri gösterge panelleri için ise güneşlik kullanmasınız kuruma ve çatlaklığın önlenmesinde etkilidir. Yine derinin çatlamasına yol açacak sert kimyasallar kullanmaktan kaçınmak gerekir. Çamaşır suyu, aseton ya da alkol deriye ciddi zararlar verir. Bu yüzden araç içini temizlerken deri alanlarda bu ürünleri kullanmaktan kaçınmak gerekir.

deri çatlaması_4c32f4815de9d50b5690d365e5d30152.jpg

DERİDEKİ ÇATLAKLAR NASIL GİDERİLİR?

Araç kullanıcılarının merak edip araştırdığı konulardan biri de derideki çatlaklar nasıl giderilir sorusudur. Deride meydana gelen çatlakları onarmak biraz zor ve zahmetli bir iş olsa da imkansız bir durum değildir. Bu durumdan kurtulmanın en etkili yolu doğru malzemeyi seçerek dolgu işlemi yapmaktır. Oluşan çatların uygun malzeme ile doldurulması sonucu deride meydana gelen çatlaklar kapatılabilir. Bunun için ilk olarak çatlağın oluştuğu alanı güzel bir şekilde temizleyin. Deri ve çatlak üzerinde bulunan kirleri arındırdıktan sonra alan için en uygun dolgu malzemesini seçin. Dolgu malzemesinin doğru tercih edilmesi dikkat edilmesi gereken ana noktadır. Dolgunun nasıl kullanılacağını gösteren talimatları takip etmeyi unutmayın. Talimatlar dikkate alınarak dolgu malzemesini çatlara uygun bir bıçak ya da spatula yardımıyla doldurun. Doldurulan ürünün kurumasını bekleyin ve kuruma işlemi tamamlandıktan sonra ince bir zımpara yardımıyla zımparalayarak kaba görüntüyü alın. Zımparalama işlemini nazikçe ve bastırmadan yapmaya özen gösterin. Tüm işlem tamamlandıktan sonra bütünlüğü sağmak için o bölgeyi boyayın ve boyanın kuruyup emilmesini bekleyin. Boya kuruduktan sonra çatlak oluşmaması için deriyi nemli tutmak için deri kremi kullanmayı ihmal etmeyin.