DEPREME DAYANIKLILIK TESTİ NASIL YAPILIR?
Kahramanmaraş'ta yaşanan iki büyük depremden sonra birçok kişi depreme dayanıklılık testi nasıl yapılır sorusuna yanıt bulmaya çalışıyor.
Depremlerin peş peşe yaşanmasının ardından diğer illerde ikamet eden vatandaşlar evinin depreme dayanıklı olup olmadığını araştırma yoluna girdi. Bina dayanıklılık testi yaptırmak isteyen birçok kişi nasıl yapıldığını araştırmaya başladı. Depreme dayanıklılık testi yapan firmalar da yine araştırılan konular arasında yer aldı. Depreme dayanıklılık testi işin uzmanı kişiler tarafından yapılır. Her kattan karot adı verilen beton örneği alınır. Alınan bu örnek inşaat mühendisi olarak görev yapan kişiler tarafından teste tabi tutulur. Basınç testine tabii tutulan karot ile bina yapımında kullanılmış olan malzemenin ne basınca ne kadar dayanıklı olduğun bakılır. Bu yöntemle binada kullanılan malzemelerin taşıma kapasitesi ölçülmüş olur.
DEPREME DAYANIKLILIK TESTİ ÜCRETLİ Mİ?
Depreme dayanıklılık testi ücretli mi sorusu da yine sıklıkla merak edilen konular arasında yer alıyor. 6 Şubat günü yaşanan depremlerden sonra Kahramanmaraş'la birlikte toplamda 10 il büyük oranda yıkım yaşadı. Meydana gelen depremlerde binlerce bina yıkılırken birçok vatandaşımız evsiz kaldı. Deprem bölgelerinde enkaz çalışmaları sürerken artçı depremlerle yaşanan sarsıntılar devam diyor. Kahramanmaraş depreminden sonra iki deprem de Hatay'da meydana geldi. Yaşanan depremlerden sonra ev sahipleri yaşadıkları binalara depreme dayanıklılık testi yaptırmaya başladı. Depreme dayanıklılık testi belediye tarafından yapılabildiği gibi farklı şirket grupları tarafından da yapılmaktadır. İBB tarafından yapılan depreme dayanıklılık testi ücretsiz olarak gerçekleşirken diğer firmalarda bu durum için bir ücret söz konusu olmaktadır. Depreme dayanıklılık testi fiyatları firmalara göre değişkenlik gösterir.
DEPREME DAYANIKLILIK TESTİ YAPTIRMAK BİNAYA ZARAR VERİR Mİ?
Depreme dayanıklılık testi yaptırmak binaya zarar verir mi sorusu da yine dayanıklılık testi yaptırmak isteyenler tarafından araştırılan bir konu olarak ön plana çıkıyor. Depreme dayanıklılık testi iki şekilde yapılıyor. Belediyeler tarafından yapılan dayanıklılık testleri hızlı testler olarak geçiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yaptığı hızlı tarama testlerinde uzmanlar öncelikle binaya ait ölçüleri kontrol ediyor. Hızlı testlerle binanın alanı, yüksekliği, korozyon miktarı, perde, kolon ve beton sertliği ölçülüyor. Alınan ölçülere göre binanın depreme dayanıklılık seviyesi bildiriliyor. Belediyeler tarafından yapılan bu test binalara zarar vermiyor. Ancak karot testinde bina duvarı içinden dilindir şekline sahip örnekler alınıyor. Örnek alımının son derece dikkatli yapılması gerekiyor. Bu yüzden şirketlere yaptırılacak dayanıklılık testi için lisanslı firmaların seçilmesi son derece önem arz ediyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.