Depremde hasar gören Şanlıurfa simge minareleri onarıldı
Depremde Dergah Camisi'nin iki minaresinin ucu yaklaşık 1 metre yıkıldı, Rızvaniye Camisi'nin minaresinin ucundaki yaklaşık 2 metrelik bölüm de hasar gördü.
Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ekipleri koordinasyonunda Dergah ve Rızvaniye camilerinin minarelerinde onarım çalışması yapıldı.
Yaklaşık 6 ay süren çalışmalar kapsamında, tarihi
Balıklıgöl'ün kıyısında bulunan Rızvaniye Camisi'nin minaresi onarıldı.
Hazreti İbrahim'in doğduğu rivayet edilen makamın yanında bulunan ve kentin en büyük simge camilerinden biri olan Dergah Camisi'nin iki minaresinde yürütülen restorasyon çalışması da tamamlandı.
Palalı; ‘Kültür varlıklarımızı korumak için elimizden geleni yapıyoruz’
Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, AA
muhabirine, depremin ardından kentteki tarihi yapıların ayağa kaldırılmasına
yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Kentin simge yapılarındaki restorasyon çalışmalarını
bitirdiklerini anlatan Palalı, şöyle konuştu:
"Önceliği vatandaşımızın yoğun olarak ziyaret edip kullandığı mekanlara verdik. Kadim şehrimizin kültür varlıklarını korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Minarelerimizdeki hasarlar tarihi doku dikkate alınarak aslına uygun şekilde onarıldı. Her bir eserimiz için ayrı ayrı ekipler çalıştı. Kentteki diğer tarihi yapıların restorasyonunu da en kısa sürede tamamlamak istiyoruz."
Vatandaş restorasyon çalışmalarından memnun
Balıklıgöl Yerleşkesi'ni ziyaret eden İbrahim Yıldız ise
depremin bölgede ağır tahribata neden olduğunu hatırlattı.
Çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür eden Yıldız, "Balıklıgöl'ün hemen yanındaki Rızvaniye Camisi'ne herkes gelip fotoğraf çektiriyor. Yıkılan minarenin tekrar yapılması çok büyük bir hizmettir, Allah razı olsun." diye konuştu.
Cihan Daşdemir de Balıklıgöl'ün eski görünümüne
kavuşmasından mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Bu Dergah, Şanlıurfa'nın
simgesidir. Depremde yıkıldı, şimdi onarıldı, yapanlardan Allah razı
olsun." dedi.
Hüseyin Tekin ise onarım çalışmalarının yapılmasından
memnuniyet duyduğunu söyledi.
Balıklıgöl’ün özellikleri
nelerdir?
Balıklıgöl, 150 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindedir. Derinliği 3-5 metre civarındadır. İçinde efsanelere konu olan sazan türü balıklar bulunmaktadır. Bu balıklara halk tarafından saygı gösterilir ve yenilmez. Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra, bir mucize gerçekleşir ve etraf güllük gülistanlık olur. Bu mucizenin gerçekleştiği mekânın Balıklıgöl ve çevresi olduğuna inanılır. Dini bayramlar da ile Mevlit ve Kandil gecelerinde en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşır. Balıklıgöl Şanlıurfa turizminin çekim alanıdır. MÖ 1000-300 yılları arasında net olmayan bir tarihte Balıklıgöl’ün yapıldığı tahmin edilmektedir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.