Dolar (USD)
35.19
Euro (EUR)
36.59
Gram Altın
2961.23
BIST 100
9878.17
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Depremde hasar gören Şanlıurfa simge minareleri onarıldı

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören Şanlıurfa'nın Dergah ve Rızvaniye camilerinin simge niteliğindeki minareleri, restore edildi.
Depremde hasar gören Şanlıurfa simge minareleri onarıldı
14 Ağustos 2023 16:13:18
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören Şanlıurfa'nın Dergah ve Rızvaniye camilerinin simge niteliğindeki minareleri, restore edildi.

Depremde Dergah Camisi'nin iki minaresinin ucu yaklaşık 1 metre yıkıldı, Rızvaniye Camisi'nin minaresinin ucundaki yaklaşık 2 metrelik bölüm de hasar gördü.

Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ekipleri koordinasyonunda Dergah ve Rızvaniye camilerinin minarelerinde onarım çalışması yapıldı.balikligol3_3a97e64217e19934d001b741e7879624.jpg

Yaklaşık 6 ay süren çalışmalar kapsamında, tarihi Balıklıgöl'ün kıyısında bulunan Rızvaniye Camisi'nin minaresi onarıldı.

Hazreti İbrahim'in doğduğu rivayet edilen makamın yanında bulunan ve kentin en büyük simge camilerinden biri olan Dergah Camisi'nin iki minaresinde yürütülen restorasyon çalışması da tamamlandı.

Palalı; ‘Kültür varlıklarımızı korumak için elimizden geleni yapıyoruz’

Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Mehmet Ali Palalı, AA muhabirine, depremin ardından kentteki tarihi yapıların ayağa kaldırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Kentin simge yapılarındaki restorasyon çalışmalarını bitirdiklerini anlatan Palalı, şöyle konuştu:

"Önceliği vatandaşımızın yoğun olarak ziyaret edip kullandığı mekanlara verdik. Kadim şehrimizin kültür varlıklarını korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Minarelerimizdeki hasarlar tarihi doku dikkate alınarak aslına uygun şekilde onarıldı. Her bir eserimiz için ayrı ayrı ekipler çalıştı. Kentteki diğer tarihi yapıların restorasyonunu da en kısa sürede tamamlamak istiyoruz."

Vatandaş restorasyon çalışmalarından memnun

Balıklıgöl Yerleşkesi'ni ziyaret eden İbrahim Yıldız ise depremin bölgede ağır tahribata neden olduğunu hatırlattı.

Çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür eden Yıldız, "Balıklıgöl'ün hemen yanındaki Rızvaniye Camisi'ne herkes gelip fotoğraf çektiriyor. Yıkılan minarenin tekrar yapılması çok büyük bir hizmettir, Allah razı olsun." diye konuştu.balikligol2_d6cbf3e94fd4e3e9e52d54160bafcbb7.jpg

Cihan Daşdemir de Balıklıgöl'ün eski görünümüne kavuşmasından mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Bu Dergah, Şanlıurfa'nın simgesidir. Depremde yıkıldı, şimdi onarıldı, yapanlardan Allah razı olsun." dedi.

Hüseyin Tekin ise onarım çalışmalarının yapılmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Balıklıgöl’ün özellikleri nelerdir?

Balıklıgöl, 150 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindedir. Derinliği 3-5 metre civarındadır. İçinde efsanelere konu olan sazan türü balıklar bulunmaktadır. Bu balıklara halk tarafından saygı gösterilir ve yenilmez. Rivayete göre Hz. İbrahim ateşe atıldıktan sonra, bir mucize gerçekleşir ve etraf güllük gülistanlık olur. Bu mucizenin gerçekleştiği mekânın Balıklıgöl ve çevresi olduğuna inanılır. Dini bayramlar da ile Mevlit ve Kandil gecelerinde en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşır. Balıklıgöl Şanlıurfa turizminin çekim alanıdır. MÖ 1000-300 yılları arasında net olmayan bir tarihte Balıklıgöl’ün yapıldığı tahmin edilmektedir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin