Dolar (USD)
35.20
Euro (EUR)
36.70
Gram Altın
2970.90
BIST 100
9960.3
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kayıtlara ölü olarak geçti! Yaşadığını kanıtlamaya çalışıyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin ardından ölü olarak kaydedilen 52 yaşındaki Naime Göğebakan, hâlâ hayatta olduğunu kanıtlamaya çabalıyor.
Kayıtlara ölü olarak geçti! Yaşadığını kanıtlamaya çalışıyor
20 Eylül 2023 11:10:37
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin ardından ölü olarak kaydedilen 52 yaşındaki Naime Göğebakan, hâlâ hayatta olduğunu kanıtlamaya çabalıyor.

Kahramanmaraş'ın Kuluncak ilçesine bağlı Göğebakan Mahallesi'nde yaşayan 3 çocuk annesi 52 yaşındaki Naime Göğebakan, 6 Şubat'taki depremlerin ardından nüfus kayıtlarına "ölü" olarak işlendiğini öğrendi. Deprem sonrasında hayatını kaybedenlerin ailelerine ödenen 100 bin lira, Göğebakan ailesinin banka hesabına yatırıldı. Bunun üzerine aile, Naime Göğebakan'ın hâlâ hayatta olduğunu kanıtlamak için çaba harcadı.

'Annen ölmüş dedi'

Aile, konuyu savcılığa taşıdı ve nüfus kayıtlarının düzeltilmesi için girişimlerde bulunuyor. Naime Göğebakan, olayı şu şekilde anlattı: "Bir polis memuru, depremin ardından oğlumu arayarak 'Annen ölmüş.' dedi. Oğlum da bana yaşadığımı söyledi. Evimiz hasar gördü ancak yıkılmadı. Nüfus müdürlüğü ve savcılıkla iletişime geçtik, 'Düzelttik.' dediler ancak düzeltilmemiş. Ölü olduğum için birçok günlük işlemimi yapamıyorum. Kısa zamanda hatanın düzeltilmesini istiyorum."

Erdal Göğebakan ise eşinin depremden 10 gün sonra öldüğünün kendilerine bildirildiğini ve durumu düzeltmek için savcılığa başvurduklarını ifade etti. Ayrıca hesaplarına yatırılan parayı iade edeceklerini belirtti.

Savcılıktan aldıkları belgeyi Kuluncak Nüfus Müdürlüğüne ilettiklerini vurgulayan Göğebakan, şunları kaydetti:

"20 gün sonra nüfusa gittiğimde 'Düzeltildi.' dediler, biz de 'Tamam.' dedik. Hanım bankaya para çekmeye gidiyor, bankamatik kartı yutuyor. Bankaya kartını almaya gidiyor, orada 'Siz ölüsünüz, bu nedenle bankamatik kartı aldı.' diyorlar. Sonrasında Kuluncak Nüfus Müdürlüğüne gittim, onlar Yeşilyurt'taki nüfusa gönderdi, onlar da 'Bu adli vaka, bizim yapacağımız bir şey yok.' dedi. Sonrasında yeniden kaymakamlığa gittim, bana 'Şikayet et.' dediler. Savcılığa gittim, suç duyurusunda bulundum, bu işten kim sorumluysa cezasını alsın. Hekimhan Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdum. Onlar da konunun araştırılacağını söylediler. Eşim ölü görünüyor, bu mağduriyetin giderilmesini istiyoruz."

Hesabına AFAD tarafından 25'şer bin lira yatırıldı

Göğebakan, 3 çocuğunun ve kendisinin hesabına AFAD tarafından 25'şer bin lira yatırıldığına değinerek, "Kaymakamlığa gittim, 'Eşim ölmedi, ben bu parayı alamam, nereye yatırmam gerekiyor.' diye sordum. AFAD'a gitmemi ve orada verilecek hesap numarasına parayı yatırmam gerektiği söylendi. AFAD'a gideceğim ve parayı yatıracağım." ifadelerini kullandı.

nufus-kimligi_e36672101b4109e5371412144723ba91.jpg

Nüfus kimliği

Nüfus kimliği (TC Kimlik Kartı), Türkiye'deki vatandaşların kimliklerini kanıtlamak için kullanılan resmi bir belgedir. Nüfus kimliği almak için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir:

Nüfus Müdürlüğüne Başvuru: Nüfus kimliği almak için öncelikle ikamet ettiğiniz il veya ilçedeki Nüfus Müdürlüğü'ne başvurmanız gerekmektedir. Başvuru için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur, yani her yaşta vatandaş bu işlemi yapabilir.

Gerekli Belgeleri Hazırlama: Nüfus kimliği başvurusu için gerekli olan belgeleri hazırlamanız gerekecektir. Genellikle aşağıdaki belgeler talep edilir:

Nüfus cüzdanı veya eski kimlik kartı (varsa)

Bir adet biyometrik fotoğraf (genellikle son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır)

Başvuru formu (Nüfus Müdürlüğünde temin edilebilir veya online olarak doldurulabilir)

Gerekli harç ücreti (harç miktarları döneme ve yaşa göre değişebilir)

Nüfus Müdürlüğü Randevusu Alın: Bazı büyük şehirlerde Nüfus Müdürlüklerine randevu almanız gerekebilir. Bu nedenle önceden bir randevu ayarlamak, zamanınızı daha iyi kullanmanıza yardımcı olabilir.

Başvuru ve Kimlik Bilgilerinin Doldurulması: Nüfus Müdürlüğüne giderek başvuru işleminizi tamamlayın. Kimlik bilgileriniz ve fotoğrafınız işleme alınacaktır.

Kimlik Kartı Teslimi: Başvurunuz tamamlandıktan sonra, TC Kimlik Kartınız birkaç hafta içinde Nüfus Müdürlüğü tarafından basılıp size verilecektir. Size verilen geçici bir kimlik belgesi ile işlemlerinizi yürütebilirsiniz.

Nüfus kimliği başvurusunu kendi adınıza yapmalısınız. Başkasının adına nüfus kimliği başvurusu yapamazsınız. Ayrıca, nüfus kimliği almak için Türk vatandaşı olmanız gerekmektedir. Eğer yabancıysanız, oturma izni ve diğer belgeler gerekebilir. Başvuru işlemleri ve belgeler, yerel Nüfus Müdürlüğü tarafından değişebilir, bu nedenle başvuru yapmadan önce ilgili ofisten bilgi almanız önemlidir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin