Deprem bölgesinde borçlarının silinmesi için süre uzatıldı
Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsılan 11 ilimizde yaşanan olumsuz etkileri hafifletmek adına önemli bir adım atıldı. Depremler sonucu konutlar ve iş yerleri yıkılan, ağır ya da orta düzeyde hasar gören ve acilen yıkılması gereken elektrik ile doğal gaz abonelerinin ödenmemiş tüketim bedellerine ilişkin borçlarının silinmesi için başvuru süresi, 1 Kasım tarihine kadar uzatıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Olağanüstü Hal Kapsamında Enerji Tüketim Bedellerinin Terkinine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, şirketler ilgili tüketicilere ilişkin başvurularını defaten veya ayrı ayrı yapabilecek. Ancak ilgili şirketin terkin kapsamındaki tüm tüketicileri için yapacağı başvuru süresi, hasar durumuna karşı itiraz edilmiş veya yargı yoluna başvurulmuş olanlar hariç olmak üzere 1 Kasım'a kadar tamamlanacak. Söz konusu süre, 25 Mayıs'ta yayımlanan Resmi Gazete'de 90 gün olarak açıklanmıştı.
Borç taksitlendirme nasıl yapılır?
Borçlunun borcunu taksitlendirmek amacıyla icra müdürlüğüne talepte bulunabilmesi mümkündür. Ancak borçluların tamamı taksitlendirme isteğinde bulunsa da, taksitlendirme gerçekleştiğinde sürekli erteleme eğiliminde olabilmektedir. Devlet, borçtan dolayı sorumluluğu üstlenmemek için taksitlendirme yapmadan önce alacaklının alacağını tahsil etmesini garanti etmedikçe taksitlendirme yapamaz. Bu tür taksitlendirmelerde alacaklının rızası gerekmese de belirli şartlar sağlanmalıdır.
Taksitlendirme için öncelikle borçlunun borcunun ödeneceğine dair icra müdürlüğüne taahhüt vermesi gerekmektedir. Ayrıca, dosyanın borcu karşılayacak kadar malın haczedilmiş olması gerekmektedir. Taksitlerin her biri borcun dörtte birinden düşük olamaz. Toplam taksit miktarı üç ayı geçemez ve taksitler en geç aydan aya verilmelidir. Bir taksit zamanında ödenmezse, icra işlemi kaldığı yerden devam eder. Taksitlendirme yapılacak borçlu zaten mal varlığına haciz uygulanmış olduğundan alacaklının zararı söz konusu değildir.
Borçlu taahhüt verip ödemezse, İcra ve İflas Kanunu'nun 340. maddesi uyarınca 3 ay tazyik hapsine çarptırılabilir.
Kredi kartı ile taksitlendirme mümkün müdür?
Kredi kartı ile taksitlendirme işlemi icra müdürlüğünde mümkün değildir. Ancak alacaklı avukatı ile görüşerek, anlaşmalı kurumlar aracılığıyla vade farkını da ödeyerek taksitlendirme yapmak mümkündür. Bu durumda, alacaklı avukatı tarafından taahhütname düzenlenecek ve ödeme alacaklı avukatı tarafından gerçekleştirilerek icra dosyasına bildirilecektir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.