DEPREM ANINDA NELER YAPILIR?
Deprem anında neler yapılır sorusu Kahramanmaraş'ta yaşanan 7,7 şiddetindeki deprem sonrası gündeme gelmeye başladı. AFAD deprem anında ne yapılması gerektiğini duyurdu.
Deprem anında çoğu kişi paniğe kapılarak nasıl hareket edeceğini bilemiyor. Bu durum genel olarak depreme maruz kalan bireylere zaman kaybı olarak dönüyor. Deprem anında, yapılması gerekenlerin başında panik kontrolü geliyor. İlk olarak panik yapmamak gerekiyor. Deprem anında doğru şekilde korunma sağlamak için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Depremin gündemde yer almasının ardından deprem anında yapılması gerekenler de merak edilip araştırılıyor.
DEPREM ANINDA YAPILMASI GEREKENLER
Deprem anında yapılması gerekenler AFAD tarafından yayımlandı. Yayımlanan bilgilere göre depremin meydana geldiği an dikkat edilmesi gereken ilk nokta panik yapılmaması. Çünkü panik ile hareket edilmesi kişinin yanlış tavırlar sergilemesine neden olur. Bina içindeyken depreme yakalanan bireylerin öncelikle sabitlenmeyen tüm eşyalardan uzak durması gerekir. Dolap, masa, raf gibi sabitlenmeyen cisimler deprem anında düşebilir. Yine deprem sırasında dolgun cisimlere, sabitlenmiş masa ya da sandalyelere, içi dolu sandıklara ya da hacimli olan kanepelerin yan kısımlarına çömelebilir ya da hayat üçgeni oluşturarak koruma sağlayabilirsiniz. Güvenli bir yer bulduktan sonra diz üstü ÇÖK, başını ve enseni korumak için KAPAN, düşme tehlikesine karşı TUTUN hareketi deprem anında yapılması gerekenlerdendir. Deprem anında merdiven ya da çıkışa yönelmek tehlikelidir. Ancak sarsıntı durduktan sonra dışarı çıkılabilir.
Depremde enkaz altında kalınması durumunda yapılması gerekenler bazı hususlar vardır. Dikkat edilmesi gereken noktalara uyum sağlanması enkaz altından korunmanıza yardımcı olabilir. Enkaz altında kalan bireylerin çakmak ya da kibrit yakması önerilmez. AFAD tarafından paylaşılan verilere göre kişinin hareket etmemesi ve toz oluşturmaması gerekir. Çökmeden kaynaklı oluşan tozu yutmamak için ağız ve burun kapatılmalıdır. Bu işlem için mendil ya da kıyafet kullanılabilir. Bulunduğunuz alanda boru varsa borulara vurabilir sesin arama kurtarma ekiplerine ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Islık çalmak da sesinizi duyurma yöntemlerinden biri olarak öne çıkar.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.