Dolar (USD)
32.61
Euro (EUR)
35.07
Gram Altın
2439.84
BIST 100
10355.94
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Depozito İade Sistemi'nde atık şişeler için geri ödeme

Depoizto İade Sistemi kapsamında 0,1-3 litre arasındaki her türlü atık şişe için 25 kuruşluk geri ödeme yapılacak. Ayrıca bu sistem sayesinde 520 milyon euroluk ekonomik kazanç hedefleniyor.
Depozito İade Sistemi'nde atık şişeler için geri ödeme
30 Haziran 2024 12:25:31
Depoizto İade Sistemi kapsamında 0,1-3 litre arasındaki her türlü atık şişe için 25 kuruşluk geri ödeme yapılacak. Ayrıca bu sistem sayesinde 520 milyon euroluk ekonomik kazanç hedefleniyor.

Haber: Yunus Akseki

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi'nin bir parçası olarak hayata geçirilecek olan Depozito İade Sistemi, atık yönetiminde önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Bu yeni sistem, özellikle 0,1 ila 3 litre arasındaki tüm atık şişeler için 25 kuruşluk bir geri ödeme sunarak atık miktarını azaltmayı hedefliyor. Proje, ülke genelinde sıfır atık hedefine ulaşmak için kritik bir dönemeç olarak kabul ediliyor.

1 Ocak tarihinden itibaren uygulamaya geçecek

Türkiye Çevre Ajansı tarafından yönetilen Depozito Yönetim Sistemi'nin (DYS) 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren uygulamaya geçmesi planlanıyor. Bu sistem, akıllı makineler aracılığıyla AVM'lerden otellere, belediyelerden şehir meydanlarına kadar çeşitli yoğun kullanım alanlarında hizmet verecek. Vatandaşlar, mobil uygulama üzerinden önce kendilerini tanıtacak ve kullanıcı bilgilerini makineye iletecekler.

Depozito makinesi kullanıma hazır hale geldiğinde, vatandaşlar atık ürünlerini makineye bırakacaklar. Her şişe için belirlenen 25 kuruşluk depozito bedeli, vatandaşın mobil uygulama üzerindeki e-cüzdanına anında aktarılacak. Bu e-cüzdandaki tutarlar, biriktirilebilecek ve anlaşmalı noktalarda toplu olarak kullanılabilecek.

Akıllı telefon kullanmayanlara alternatif sunacak

Depozito Yönetim Sistemi, akıllı telefon kullanmayı tercih etmeyen vatandaşlar için de alternatif bir çözüm sunacak. Bu kapsamda, depozito makinesi tarafından verilecek fişlerle sistemde tanımlı iş yerlerinden alışveriş yapılabilecek.

Proje kapsamında yıllık toplam 520 milyon euroluk ekonomik kazanç hedefleniyor. Bu kazanç, hammaddeden toplanan malzemeden lojistiğe ve enerji tasarrufuna kadar birçok alanda sağlanacak.

Ayrıca, proje ile senelik 37 bin ton sera gazı salınımının önüne geçilmesi, yurt genelinde 6.3 milyon metreküp düzenli depolama alanından tasarruf edilmesi, 1.3 milyar kilovatsaat enerji ve 3.6 milyon varil petrol tasarrufu sağlanması planlanıyor.