Deniz kaplumbağaları Mersin sahillerine yumurtalarını bırakıyor
Türkiye'de deniz kaplumbağalarının önemli yuvalama alanları arasında yer alan Mersin kumsalları, yumurtlama dönemindeki yeşil deniz kaplumbağaları ve caretta carettaları ağırlıyor. Anaç kaplumbağalar, kumsalda kazdıkları alana yumurtalarını bıraktıktan sonra tekrar denize dönüyor.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, gazetecilere, Mersin'in deniz kaplumbağaları için önemli bir bölge olduğunu söyledi.
Kazanlı, Davultepe, Alata, Göksu ve Anamur'daki kumsalların kaplumbağa popülasyonuna önemli katkı sunduğunu, bu alanlarda deniz kaplumbağalarının yumurtlamaya başladığını anlatan Ergene, şöyle konuştu:
"Bu sene, sezonun ilk başları biraz serin gitmişti fakat sonradan çok hızlı bir şekilde ısındı ve özellikle deniz kaplumbağaları açısından önemli bir hızlanma da gerçekleşmiş oldu. Kumsallarımızda şu anda oldukça iyi bir sayıda yuva yapımları gerçekleşiyor. Üreme alanı olmayan kumsallarda da yumurtlama faaliyetini gerçekleştirdiklerini biliyoruz. Deniz kaplumbağalarında Akdeniz popülasyonunun büyük bir kısmını Mersin kumsalları oluşturuyor. Mersin, deniz kaplumbağalarının geleceği açısından da önem arz ediyor."
- "Bu sene yuva sayısının yüksek olacağını düşünüyoruz"
Ergene, hayvanların yuvalama yapmasından bir süre sonra yavruların yumurtalarından çıkarak denize kavuştuğunu dile getirdi.
Temmuz sonu ve ağustosun ilk haftasında yavruların denizle buluştuğunu vurgulayan Ergene, "Bu sene yuva sayısının yüksek olacağını düşünüyoruz. Başlangıç yavaş gitti ama sonradan sayılarının arttığını gözlüyoruz. Dönemin sonunda yuva sayılarıyla ilgili daha net bilgi verme şansımız olacak." ifadelerini kullandı.
Ergene, bu deniz canlılarının yumurtlama sırasında kumsallarda rahat bırakılması gerektiğine dikkati çekti.
Bu konuda vatandaşlara görevler düştüğünün altını çizen Ergene, şunları kaydetti:
"Kumsallarda ateş yakılmaması, gürültü yapılmaması, ışıkların mutlaka karartılması gerekiyor. Özellikle yazlık bölgelerde bu en büyük sorunlardan bir tanesi. Sahilimiz çok geniş ancak hayvanlar bunun çok az bir kısmını kullanabiliyor ve geldikleri kumsallar da belli. Bu kumsalların büyük bir kısmında da yazlıklar var. Yazlıklarda ışıklandırmalar, kaplumbağaların denize gitmesini engelleyecek şekilde denizi değil karayı aydınlatmalı."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.