Deniz Feneri 50 ailenin kapısını çalacak
İsmail Zelvi
Bir televizyon programıyla başlayan iyilik hareketi, 21 yılda Deniz Feneri Türkiye'nin en köklü yardım kuruluşlarından biri haline geldi.
Deniz Feneri Derneği Genel Müdürü Ali Karayılan, bu yıl 50 bin ailenin kapısını çalacaklarını açıkladı. Karayılan, "Bu Ramazan ayında yurt içinde 50 bin ailenin kapısını çalmak, iftarlarını ve sahurlarını bir nebze olsun rahat yapabilmelerine yardımcı olmak için ihtiyaç sahiplerinin kapısını çalacağız. Kendilerine gıda yardımlarını ulaştıracağız" dedi.
Ramazan ayının zekat ve fitre mevsimi olduğuna dikkat çeken Karayılan, "Bayram vesilesiyle bin aileye yardım ulaştırmayı hedefliyoruz. 6 Deniz Feneri giyim mağazamızdan çocuklarımızın bayrama mutlu girmesi için bayramlıklarını vereceğiz. Yine yurt içinde 5 bin çocuğa bayram harçlıklarını vermeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Veren el ile alan el buluşuyor
Bu ramazan 3 çeşit iftar programı organize ettiklerini belirten Karayılan, "Esenler Kültür Merkezi'nde Birleşik Arap Emirlikleri'nden Nahyan Vakfının sponsorluğu ile % 98'ini ihtiyaç sahiplerinin oluşturduğu Suriyeli kardeşlerimizle bağışçılarımızı buluşturacağız. Farklı şehirlerde dernek merkezlerimizde iftarlarımız olacak. 15 Ramazan İslam dünyası yetimler günü münasebetiyle yetimleri temsilciliklerimize davet edeceğiz. Onlara iftar sonrasında diş kirası takdim edeceğiz" dedi.
30 ülkede insani yardım çalışması yaptıklarını söyleyen Karayılan, "15 ülkede de bağışçılar ve gönüllüler vasıtasıyla yetimlerle buluşulacağını, yetimlerle birlikte iftar edileceğini açıkladı.
Yardımı en çabuk ulaştıran dernek
Kuruldukları günden beri 1 milyar TL'lik yardım organize ettiklerine değinen Karayılan, "2015 yılında 47 milyon TL'lik bir insani yardım yaptık. Bu yıl 30 ülkeye insani yardımda bulunacağız. Bu bağışların tamamını cömert olan insanımızın oluşturduğu bağışlarla gerçekleştirildi. Aldığımız bağışları yüzde yüz kayıtlı olarak ihtiyaç sahibine ulaştıran bir müesseseyiz. Deniz Feneri'nden sonra bir sürü insani yardım kuruluşu kuruldu. Ancak bizim bölgelerde lojistik merkezlerimizin olması sebebiyle ihtiyaç sahiplerine en çabuk ulaştıran kuruluşuz. Bilgisayar mühendislerimiz ilk defa yardım organizasyonu programı yazarak gelen bütün malzemeleri barkotlama usulüyle kayıt altına alan, gelen bütün bağışların kayıtlarının tutulduğu bir kuruluşuz" şeklinde konuştu.
Envanterlerinde 650 bin ailenin kayıtlarının bulunduğuna dikkat çeken Karayılan, "Deniz Feneri Derneği 81 ilin tamamında yardım faaliyeti yürüten bir kurumdur. Açe'de tusunamide, Pakistan'da depremde,. Aslında sürekli gündeme gelen bir şey var. Deniz feneriyle beraber yardım kuruluşlarımız Türkiye'yi dünyaya insani yardımda birinciliğe taşımıştır. 2103 yılından itibaren gayri safi milli hasılamıza göre insani yardımda dünya birincisiyiz. ABD'ye 8 kat fark atıyoruz" dedi.
Türk yardımı bir milleti kurtardı
Türk insani yardım kuruluşlarının destansı faaliyetler yürüttüğünü belirten Karayılan, "Biz BM literatürüne Türk usulü yardım kavramını soktuk. Kuruluşlarımız ihtiyaç sahibi bölgeye hemen gidiyor. Orada oradan kendine değerlerine, çalışma sistemine uygun bir kuruluş buluyor. Banka üzerinden aktarımlarını yapıyor. Resmi olarak girişler yapılıyor. Hemen çok seri olarak malzemeler temin ediliyor. İhtiyaç sahiplerine ulaştırılmış oluyor. Bu Türk usulü yardım şeklinin en iyi açıklayıcı şekli ve örneği Türkiye'nin Somali çalışmalarıdır. Türkiye Somali'de bir milleti, bir devleti adeta yok olmaktan kurtardı. Somali Cumhurbaşkanı tabiriyle her şeyin tükendiği bir andı. Ayyıldızlı bayrağın üzerinde olduğu uçak semalarımızda beliriverdi. O gün her şey yeniden başlıyordu. Birçok yardım kuruluşu sözcüsü,'herkes elini eteğini çekmişti bir adam korkmadan uçağını pisti delik deşik olan Mogadişu havaalanına indirmişti o gün Somali'nin bir milletin kaderi değişmişti. O günlerde deniz fenerinin genel başkanı Somali'de idi. Bu vesile ile Sayın Cumhurbaşkanımızın ve devletimizin bizlere verdiği destek için teşekkür etmek istiyorum.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.