Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dengeleri değiştirecek! 2023 sonuna yetişir

TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener, "Türk enerji tarihindeki en büyük keşfi gerçekleştirdik. Bu bir başlangıç ve bölgede yeni keşiflerin yapılabilme olasılığı yüksek. Saha geliştirme faaliyetlerinin ve ilk üretimin kapsamlı-planlı-yoğun bir çalışma takvimi ile 2023 sonuna kadar tamamlanarak yetiştirilmesi de mümkün gözükmekte." dedi.
Dengeleri değiştirecek! 2023 sonuna yetişir
25 Ağustos 2020 10:33:08
TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener, "Türk enerji tarihindeki en büyük keşfi gerçekleştirdik. Bu bir başlangıç ve bölgede yeni keşiflerin yapılabilme olasılığı yüksek. Saha geliştirme faaliyetlerinin ve ilk üretimin kapsamlı-planlı-yoğun bir çalışma takvimi ile 2023 sonuna kadar tamamlanarak yetiştirilmesi de mümkün gözükmekte." dedi.

Ezgi ÇELİK

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği doğalgaz rezervine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Keşfedilen doğalgaz rezervinin ülkemize artı güç kattığını ve bir ilki yaşattığını söyleyen Akyener, büyük mücadeleler ve kararlı bir duruşun sonucunda deniz alanlarında büyük bir balık yakalandığını dile getirdi.

Dengeleri değiştirecek!


Bu keşfin Türkiye için bir başlangıç olduğunu ifade eden Akyener, “Türkiye’nin uluslararası arenada mücadelesine en büyük kaldıraç olabilecek potansiyelin ilk adımı ve yıllardır alışılagelmiş cahilce bir söylem olan ‘Türkiye’de petrol yok’ yalanının yırtılışıdır. Türkiye, birçok iç ve dış engellemeye, imkânsızlıklara, eleştirilere, uluslararası yaptırıma, tehdide rağmen kararlılığını sürdürmüş ve nihayet kazandığı derin deniz alanlarında yerli imkânlarla arama yapabilme kabiliyeti sayesinde, ilk büyük keşfini gerçekleştirmiştir. Ki bu keşif, Türk enerji tarihindeki en büyük keşif olarak da yerini almıştır. Keşfedilen yapı bir kuru gaz sahasıdır. Mevcut verilerle açıklanan rezerv rakamı m3 cinsindendir. Bu bir başlangıçtır ve bölgede yeni keşiflerin yapılabilmesi olasılığı yüksektir. Saha geliştirme faaliyetlerinin ve ilk üretimin kapsamlı-planlı-yoğun bir çalışma takvimi ile 2023 sonuna kadar tamamlanarak yetiştirilmesi de mümkün gözükmektedir.” dedi.

Cari açığı düşürecek

Türkiye’nin buradan aldığı güç ve heyecanla birlikte diğer dış politika unsurları ile çok daha etkin müzakerelere girebileceğini ve büyük kazanımlar elde edebileceğini aktaran Akyener, “Ülkemiz, bundan sonraki keşiflere de bağlı olarak, enerjide dışa bağımlılığını azaltacak, cari açığı düşürecek ve hatta belki orta vadede, enerji ihraç eden ve cari fazla veren bir ülke konumuna gelecektir. Önemi daha da fazla artarak dünyadaki en önemli kaynak haline gelecek olan doğalgaza sahip olması ile stratejik önem kazanacaktır. Elde edeceği kaynak ve sinerji ile diğer alanlarda çok daha etkin hamleler yapabilecektir. Elde edeceği finansal imkânlar ile metan hidrat, robotik teknolojiler ve su altı madenciliği alanında da büyük ilerleme kaydedebilecektir. Rusya, İran gibi komşularımızla ve diğer ilgili diplomatik ilişkilerimizde hem ticari hem de politik bağlamda daha başarılı ve kazançlı neticeler elde edilebilecektir.” ifadelerini kullandı.

Cahilce bir kıyaslama

Enerji alanında Türkiye’yi Venezuela ile kıyaslamanın hata olacağını dile getiren Akyener, “Böylesi etkin, güçlü, teknolojik atılımlar yapmış, bölgesel dengelere yön veren ve küresel düzeyde etkin olmaya başlayan Türkiye gibi bir devlet ile Venezuela’nın karşılaştırılması cahilcedir. Öte yandan Venezuela’nın üretimi maliyetli ve zor olan yüksek sülfürlü ve ağır petrolü ile Türkiye’nin keşfettiği düşük maliyetlerle üretilebilir statüdeki gazını kıyaslamak da işi bilmemektendir. Türkiye keşfetmeyi bildiği gibi, geliştirme planlarını yapacak, ilgili tesisleri kuracak, üretimini ise iç ve/veya dış pazarlara arz edebilecek teknik donanıma, finansal kabiliyete, imkânlara, insan kaynağına sahiptir.” dedi.

Tek kuyu ile rakam vermek mümkün

Tek kuyu ile bir rezerv rakamı vermenin mümkün olmadığına yönelik eleştirilere de yanıt veren Akyener, “Keşif bakir bir alanda gaz varlığını kanıtlamıştır. Sismik kalitesi yeterli ise, yayılım alanları ve su-gaz kontağı gibi hususlarda dahi tutarlı tahminlerde bulunabilmek mümkündür. Yani bu sayede tespit kuyularının sağlayacağı verilerin dahi bir kısmına dair bilgiye kısmi erişim sağlanmış olacaktır. Keşfin sadece üst zonlardaki rezervuar tabakalarının test edilmesi ile yapıldığı düşünülürse, daha alt seviyelerde de yeni dolu rezervuar tabakalarını keşfetme olasılığı bulunmaktadır. Kaldı ki, sondaj devam etmektedir. Ayrıca bu bakir alanda yeni sismik çalışmalar başka büyük potansiyellerin bulunması olasılığını da güçlendirmektedir. Dolayısı ile veriler yeterli ise tek kuyu ile de bir rezerv rakamı vermek mümkündür. Kaldı ki, sektörde de süreç bu şekilde işletilmektedir. Yeni verilerle rakam güncellenecektir ve mevcut durum açıklanan rakamın yükselme olasılığını güçlendirmektedir.” şeklinde konuştu.


En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin