Denge oyunu
İBRAHİM SARP/ ANALİZ
Türkiye'nin 1990'lardan bu yana Kuzey Irak Yönetimiyle kurduğu sıkı ilişkiler meyvelerini vermeye başladı. Artık Kuzey'in petrol ve doğal gazı Türkiye üzerinden dünyaya satılacak.
Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesut Barzani, 21 yıl sonra Diyarbakır'a geliyor. Haftasonu bir Barzani-Erdoğan zirvesi yapılacak. Görüşmenin mimarının ise Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu olduğu söyleniyor.
BÜYÜK HATADAN DÖNÜŞ
Kürt Bölgesi'nin ekonomik anlamda adeta küçük Türkiye haline gelmesi, Bağdat'ın da aklını başına getirmişe benziyor. Irak merkezi hükümetiyle askıya alınan ilişkiler Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun sürpriz ziyareti ile yeni bir döneme girdi. İki ay önce de Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyfi Ankara'yı ziyaret etmişti. Bağdat yönetiminin Türkiye ile yakınlaşma çabalarının arkasında hem iç hem de dış etkenler olduğu görülüyor.
IRAK YANAŞIYOR
Her şeyden önce Merkezi Hükümet, dünyadan izole edilmiş İran'la kolkola Türkiye aleyhine siyaset yürütmesinin ülke çıkarlarını zedelediğini acı tecrübelerle anladı. Ekonomik darboğaz, her gün patlayan bombalar, adı konulmamış bir Şii-Sünni iç savaşı, Irak'ı Türkiye ile yakınlaşmaya itti.
TÜRKİYE MODELİ
Türkiye-Irak yakınlaşmasının Nisan ayında yapılacak seçimler öncesi Bağdat hükümetinin elini güçlendireceğe benziyor. Bu yakınlaşma ülkedeki mezhepsel gerilimi de azaltacak. Mezhep çatışmasının İslam kardeşliği zemininde çözüleceğine vurgu yapan Ankara, Irak için kurtarıcı bir model olabilir.
TÜRKMENLERE CANSUYU
Kürt yönetimiyle Merkezi yönetim arasında sıkışıp kalan Irak Türkmenlerinin de durumunun düzelmesi bekleniyor. Türkiye'nin girişimleriyle Türkmenlerin üzerinde yaşadığı toprakların altındaki zenginliklerden pay almaları sağlanacak. Türkiye Irak yakınlaşmasının bölgeye de etkilerini yakın zamanda göreceğiz.
SURİYE'Yİ DE ETKİLER
Özellikle kimyasal silah konusunda BM'nin araya girmesiyle Suriye'de açığa düşürülen Türkiye, yeniden ipleri ele alacak gibi. İran ve Iraklı Şii grupların Esed yönetimine sağladığı askeri ve lojistik desteğin en azından azalacağı tahmin ediliyor. Bu, Suriye'de devlet eliyle yapılan katliamların da azalması demek.
SIFIR SORUN KOMŞULUĞU
Dünyanın yeniden yapılandırmaya çalışırken bir kan deryasına döndürdüğü Ortadoğu, normalleşiyor. Ankara'nın Irak'la başlattığı yüksek düzeyli stratejik işbirliği, Türkiye'deki çözüm sürecini destekler nitelikte. Aynı zamanda çatışmaların merkezi haline gelen Ortadoğu'ya rahat bir nefes aldıracağa benziyor. Gelişme, komşularla sıfır sorun politikasının ilk meyvesi olarak görülebilir.
Resimaltı:
Kerbela'da Hz. Hüseyin'in kabrini ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Iraklılar'ın yoğun ilgisiyle karşılandı. Davutoğlu, Irak Başbakanı Maliki'nin iki ay içerisinde Türkiye'ye gelebileceğini söyledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.