Demirtaş niçin sık sık ABD'ye gidiyor?
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin ABD Temsilciliği ve Washington merkezli düşünce kuruluşu Kürt Politikası Araştırma Merkezi'nin beraber düzenledikleri, "Demokratik Özerklik ve Öz Yönetim Yoluyla Ortak Yaşam: Kürt Vakası" başlıklı konferansa katılmak için gittiği ABD başkentinde Amerikan Yönetimi'yle üst düzey görüşmeler gerçekleştirdi.Demirtaş, Washington'a son dönem sık gitmelerini ise "Bizi başkalarından dinlemek yerine bizden dinlemeleri iyi olur. Yoksa biz sorunların çözümünü Washington'a havale etmiş değiliz. Ne demokratikleşme sorununu ne de Kürt sorununu" dedi.Demirtaş'a TBMM Başkanvekili Pervin Buldan ve partinin Dış İlişkilerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Hişyar Özsoy da eşlik etti. HDP'nin ABD Temsilcisi Mehmet Yüksel'in de katıldığı heyet, önce ABD Dışişleri'nde halen bakanlığın en üst düzey kariyer diplomatı olan Müsteşar Kristie Kenney ve yakında Ankara'da ABD Büyükelçisi John Bass'in yardımcılığını üstlenecek Phil Kosnett ile bir araya geldi.GÖRÜŞMELERDE TÜRKİYE'DEKİ GELİŞMELER AĞIRLIKLI YER TUTTU
"Bizi başkalarından dinlemek yerine bizden dinlemeleri iyi olur. Yoksa biz sorunların çözümünü Washington'a havale etmiş değiliz. Ne demokratikleşme sorununu ne de Kürt sorununu"
Bakanlıktaki görüşmenin ardından ise heyet aynı gün Beyaz Saray'da Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu direktör Charles Kupchan ile Türkiye'yi içine alan bölgeden sorumlu Mark Shapiro'yla görüştü. Görüşmelerde Türkiye'deki gelişmeler ağırlıklı yer tuttu. Demokratikleşme, çözüm sürecine dönüş, dokunulmazlıkların kaldırılması gibi konularda her iki taraf görüşlerini dile getirdi.HDP kaynakları, toplantılarda Suriye'deki durum başta olmak üzere bölgesel konuların da ele alındığını ifade etti. Demirtaş, cumartesi günü kentten ayrılmadan önce Kürt konferansında da "Türkiye'nin Kürtleri: İç Savaş, Özerklik ve Çözüm Süreci" başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.ABD'YE SIK GİTME NEDENİDemirtaş, Washington'a son dönem sık gitmelerini ise "Bizi başkalarından dinlemek yerine bizden dinlemeleri iyi olur. Yoksa biz sorunların çözümünü Washington'a havale etmiş değiliz. Ne demokratikleşme sorununu ne de Kürt sorununu" dedi.Demirtaş, çözüm sürecinde Washington'ın bir arabuluculuk rolü üstlenip üstlenemeyeceği konusunda "Tabii ki dünyadaki birçok barış görüşmesinde, uluslararası örgütler, ülkeler arabuluculuk ve gözlemcilik gibi roller oynadılar. Bu Washington olabilir ya da ülkelerin desteklediği bir sivil inisiyatif olabilir. Çünkü bu güvensizlik ortramında tekrar masaya dönülecekse iki tarafın da güvenebileceği karma bir gözlemci heyete ihtiyaç var. Ama Türkiye'de hükümet buna yanaşmıyor" dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.