Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
37.94
Gram Altın
2883.28
BIST 100
9887.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dehşet gecesi

Gazze'ye insani yardım taşıyan 'Mavi Marmara' gemisine yönelik İsrail askerlerince düzenlenen saldırıya ilişkin açılan davanın duruşması devam ediyor. Duruşmada yaşananları Mavi Marmara Avukatı Cavit Tatlı Milat'a anlattı.
Dehşet gecesi
13 Mart 2015 01:00:00
Gazze'ye insani yardım taşıyan 'Mavi Marmara' gemisine yönelik İsrail askerlerince düzenlenen saldırıya ilişkin açılan davanın duruşması devam ediyor. Duruşmada yaşananları Mavi Marmara Avukatı Cavit Tatlı Milat'a anlattı.

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Aralarında İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi'nin de bulunduğu 4 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam ediliyor. Müşteki tanıkların ifadesine başvurulan davaya katılım oranı oldukça yüksek. Mavi Marmara Avukatı Cavit Tatlı, duruşmanın gidişatını Milat'a değerlendirdi.

Mavi Marmara tanıkları Aşdot'taki cezaevine götürülürken, İsrailli askerlerin arabalara sürekli fren yaptırarak ve soğuk hava vererek esir tuttukları yolculara psikolojik işkence yaptıklarını ifade eden Cavit Tatlı, "Cezaevinde de ışıkları açıp kapatarak ve yüksek sesle müzik dinleterek uyumalarına kesinlikle müsaade edilmemiş. En son havalimanında deport işlemleri sırasında da tanıklara bilinçli ve sistemli bir şekilde kötü davranışlar sergilemişler" dedi.

Mağdurların para ve eşyalarına da el koydular

Mavi Marmara gemisindeki mağdurların elektronik cihazlarına ve paralarına İsrail askerlerinin el koyduğunu söyleyen Tatlı, duruşmada dinlenilen müşteki mağdurlardan birinin 15 bin dolarına el koyulduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Gemi baskını sistematik ve planlanmış bir şekilde gerçekleştirilmiştir. Hemen hemen tüm tanıkların ifadelerinde yer alan bir ayrıntı var. Müşteki mağdurlar bir talepte bulundukları zaman, İsrail askerleri kulaklık vasıtasıyla birine danışıp o şekilde hareket ediyorlarmış. Gemide hayatını kaybedenlerden birini Raid Salah'a benzeten İsrail askerlerinin bunu dillendirmesi ve dürbünlü silah kullanmaları da bu planlarının açık bir göstergesi."

Kayıtları kurtarmak için çipi yuttu

O anda gemide bulunan ve İngiltere'de yaşayan bir Filistinli'nin kayıt yaptığı çipleri yutarak kurtardığını belirten Tatlı, "Filistinli tanık, bu kayıtları, bir başka mağdur da vurulduğunda üzerinde olan ve kurşun delikleri bulunan yeleği mahkemeye delil olarak sundular" diye konuştu. Heyetin henüz Mavi Marmara gemisini görmediğini vurgulayan Tatlı, mahkemeden keşif taleplerinin olduğunu ifade etti.

Bu dava dünyada bir ilk

Sanıklar mahkemeye getirilemediği için davanın uzayacağının altını çizen Tatlı, sanıklar hakkında kırmızı bülten çıktığını ama uluslararası alanda gerekli işlemlerin bitmediğini söyledi. Sanık İsrail askerleri yakalanmadan, davanın gıyaplarında bitirilemeyeceğini de sözlerine ekleyen Tatlı şöyle devam etti: "Davanın açılmış olması bile bir neticedir. Duruşma günü Çağlayan Adliyesi'nin en büyük salonu tıklım tıklım doluydu. İsrail askeri için dünyada açılan ilk dava bu. Eğer kırmızı bülten de yayınlanırsa sanık İsrail askerleri dünyada istedikleri gezemeyecekler. Belli ülkelere gidebilecekler ve kendi ülkelerinde esir olacaklar. Bu davayla birlikte başka ülkelerde de haklarında açılacak davaların önünü açmış olacağız."

Yakından takip ediyorlar

Davayı İsrail'inde yakından takip ettiğini sözlerine ekleyen Cavit Tatlı, "Bu davalar herkese açık. Biz İsrail gibi insanların gecenin bir vakti dünya ile iletişimlerini kesip ateş açmıyoruz" diye konuştu.

Tanıkların ağzından dehşet gecesi

8. duruşmada ifadesine başvurulan bir tanığın sözleri ise çok çarpıcıydı. Helikopterden açılan ateşin iki kişiye isabet ettiğini, vurulanlardan Cevdet Kılıçlar'ın başından vurulduğunu ve beyninin ayakkabısının üzerine aktığını gördüğünü ifade etti. Diğer bir tanık ise gemide ölenlerin sayısı artınca İHH Başkanı Bülent Yıldırım'ın, üzerine beyaz tişört giydiğini gördüğünü söyledi.