Dolar (USD)
35.42
Euro (EUR)
36.60
Gram Altın
3091.56
BIST 100
9866.73
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Deep Web nedir, tehlikeleri nelerdir?

Herkesin de yakından bildiği gibi internet göründüğünden çok daha büyük ve çok daha tehlikeli bir dünya... Google ve Yandex gibi arama motorlarında görünmeyen bölüme siber dünyada Deep Web adı veriliyor. Konunun uzmanı Tahir Efendi internetin bu gizli ve tehlikeli dünyası hakkında güvenlik bilgisi olmayanların uzak durması uyarısında bulunuyor...
Deep Web nedir, tehlikeleri nelerdir?
14 Ekim 2016 18:09:00
Herkesin de yakından bildiği gibi internet göründüğünden çok daha büyük ve çok daha tehlikeli bir dünya... Google ve Yandex gibi arama motorlarında görünmeyen bölüme siber dünyada Deep Web adı veriliyor. Konunun uzmanı Tahir Efendi internetin bu gizli ve tehlikeli dünyası hakkında güvenlik bilgisi olmayanların uzak durması uyarısında bulunuyor...

İnternet dünyası gerçekten aklımızın alamayacağı bir büyüklüğe sahip. Arama motorlarımızın bilerek bünyesine katmadığı verilerde var tabii. Yani arama motorların çalışma mantığı şöyledir. Veri depoları olur sunucular deriz biz bunlara. Bu sunucuların hepsine uğrar ve aramayla ilgili sonuçları sizin ekranınıza taşır. Fakat bilerek uğramadığı sunucular vardır. Bu uğramadığı sunucuların tüm internete oranı %90 civarındadır. Geriye kalan %10 civarında ki kısım ise bizim şuan da arama motorları eşliğinde kullandığımız internettir.

Bu %90 lık kısma biz Deep Web adını veriyoruz. Derin İnternet yani. Burada ki internette arama motoru falan yok. Belli başlı forumlar üzerinden tüm sistematik çalışma sağlanıyor.

Buraya derin internet dememizin sebebi ise bütün karanlık işlerin bu bölgede gerçekleştiriliyor olmasıdır.

Normal internetinizde Deep Web diye arama yaptığınız zaman genelde Ice Berg'i görürsünüz. Çünkü uluslararası camiada ki bilişimci arkadaşlarımız Deep Web'i en iyi bu şekilde tanımlayabiliriz düşüncesindeler.

İçeriğine gelecek olursak eğer, silah ve cephane satışı, vahşet görüntüleri, cinsel içerikli görüntüler, çalıntı kredi kartı bilgileri, çocuk istismarları, ünlü kişilerin özel ve gizli bilgileri, ülkelerin gizli bilgileri ve etik olmayan bir çok bilgi mevcuttur.

Bu kadar büyük bir alan olmasına rağmen tekil kullanıcı sayısı hala azdır bir araştırmaya göre bilgisayarlarımızda internet sağlayıcıların sunduğu hizmetin kullanımı dünya üzerinde 2-3 milyar arasındayken Deep Web kullanımı 1 milyon civarındadır.

Bir de deep web üzerinde bir sıralama mevcut. 1.Seviye den başlıyor ve 8.seviye de son buluyor. 6. Seviye ve sonrası için kuantum teknolojisine sahip bilgisayarlar gerekli hatta bunun için büyük firmalar araştırmalarını bu bilgisayarlar sayesinde yapıyorlar.

Normalde ilk iki seviye aslında günlük kullanımda ki internet gibidir. Arama motorlarında özel kodlu aramalar yaptığınız da birkaç bilgi görebilirsiniz. Fakat asıl deep web 3. Seviye de başlamaktadır. Tor Browser adı verilen bir aracı sayesinde giriş sağlanıyor. Bu seviyede ki sitelerin uzantıları .onion dur. Bu seviye de genelde çalıntı kredi kartı bilgileri, şirketlerin dataları vs. bulunur.

4. Seviye de ise iş biraz ciddileşiyor artık, bu bölümde devletlere ait gizli belgelere ulaşabilirsiniz. Hileli bahislerin sonuçları, silah tüccarlığı, paralı askerler, gizli deneyler, kiralık katiller ve hack iş ilanları mevcuttur. Hatta DAEŞ terör örgütü bu seviye de bir ilan vermişti, ilanında çektikleri videoları güzel bir şekilde montajlanıp dünyaya yayımlanması isteniyordu. Ve verecekleri ücrette gerçekten yüksek bir fiyattı.

5. Seviye Linux işletim sistemi aracılığı ile ulaşılan bir seviyedir. İstihbarat birimlerinin hakim olduğu ve özellikle CIA ve MI6 'nın hakim olduğu bir seviyedir. Zaten istihbaratın hakim olduğu bir seviyede az çok neler olabileceğini tahmin edebiliyoruzdur.

Deep web de bitCoin madenciliği ön plandadır. Bazı sitelere girdiğiniz zaman bilgisayarınızın fanı durduk yere hızlanmaya başlayacaktır. Bu demek ki arka planda bir uygulama işlemcinizi aşırı derecede zorlayacak şekilde kullanıyor. Görev yöneticisinden baktığınız da girdiğiniz tarayıcının RAM belleğinizin büyük bir kısmını kullandığını göreceksiniz. Yani bilgisayarınız BitCoin madenciliği mağduru olmuştur.

BitCoin ve BitCoin madenciliğini açıklayacak olursak eğer, BitCoin Deep Web'in para birimidir ve 1 BTC (BitCoin) 1.954 Türk Lirası'na denktir. BitCoin madenciliği ise sizin bilgisayarlarınızı bir köle gibi kullanıp üzerinizden para kazanmaktır.

Örnek vermek istiyorum mesela yakın zamanda agar.io ve snake.io adlı oyunlar vardı 4Chan oyunları. Bu oyunları her açtığınızda fan otomatik olarak hızlanıyordu işte bu oyunlar siz oyunu oynarken arka planda bilgisayarınızı kullanıp 4Chan üyelerinin para kazanmalarını sağlıyordu.

4Chan ise resmiyette karikatür, fotoğraf vs. gibi paylaşımların yapıldı bir forum. Arka planında ise bir çok hack olayına imza atan bir ekiptir.

İnternet kullanıcılarımıza en büyük uyarım şu; kesinlikle bilgisayarınız da anti-virüs yazılımı olmadan bu bölgeye girmeye çalışmayın çünkü bir hacker burada işleyeceği bir suçu sizin IP adresinize atabilir. Ve resmi olarak suçlu siz sayılabilirsinizu2026 TAHİR EFENDİ

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin