Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2430.87
BIST 100
9808.26
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Davutoğlu 8 yeni programı daha açıkladı

Türkiye ekonomisinde yeni sıçramalar yapacak olan 10. Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programı'nda konuşan Başbakan Davutoğlu, 'Kıdem tazminatı konusunda düzenleme yapacaklarını, işsizlik sigortasından yararlanma koşullarını esneteceklerini' söyledi.
Davutoğlu 8 yeni programı daha açıkladı
28 Ocak 2015 12:20:00
Türkiye ekonomisinde yeni sıçramalar yapacak olan 10. Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programı'nda konuşan Başbakan Davutoğlu, 'Kıdem tazminatı konusunda düzenleme yapacaklarını, işsizlik sigortasından yararlanma koşullarını esneteceklerini' söyledi.
10. Kalkınma Planı'nda Belirlenen Öncelikli Dönüşüm Programları 3. Basın Toplantısında konuşuyor.
Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları;
Bugün 8 program daha açıklıyoruz. 380 eylemden oluşuyor bu 8 program.
-İşgücü piyasasının etkinleştirilmesi programı.
Bu programın hedefi işsizler ve işgücüpiyasasına giremeyen kadınlar. Bu program ile işsizliği düşürmeyi hedefliyoruz.
Kadınların işgücü piyasasında daha etkin olmalarını amaçlıyoruz. Program sonunda kadınların işgücünekatılım oranlarını her yıl 1 puan arttırmayı planlıyoruz.
Esnek çalışma planlarını arttırmayıhedefliyoruz. Kadın girişimciliği arttıracağız. Aktif işgücü için bir izleme sistemi kuracağız. Programların takibini 81 il üzerinden gerçekleştireceğiz.
İşsizlik sigortalarında yararlanma sürelerini uzatıp yararlanma koşullarını esneteceğiz. Sosyal yardım bilgi sistemini geliştireceğiz.
Amacımız işsizliği azaltmak. 2018'e kadar kadınların işgücüne katılımını yılda 1 puan artırmayı hedefliyoruz.
Kadın girişimciliğini teşvik etmek için etkinlikler yapacağız. Programların takibini 81 ilimizde gerçekleştireceğiz.
Kıdem tazminatı sisteminde yaşanan sorunlarında gerekli düzenlemeleri yapacağız.
-Temel mesleki becerileri geliştirme programı
Eğitim alanında tüm becerilerin geliştirmesini amaçlıyoruz. İş gücü piyasası ile doğru orantılı bir bağ kuracağız.
Uygulamaları eğitimleri geliştireceğiz ve işgücü piyasası ile eğitimi arasında ilişki kuracağız.
Odalar ve Borsalara daha fazla sorumluluk vereceğiz. Mesleki eğitimleri işgücü piyasalarının ihtiyaçlarına göre şekillendireceğiz.
Üniversitelerde 1 dönem uygulamalı, 2 dönem akademik eğitim modelini hayata geçireceğiz. Üniversitelerde 3 sömestr uygulamasını yaygınlaştıracağız.
Eğitim müfredatını sanat ve sportif faaliyet öne çıkaracak şekilde düzenleyeceğiz.
Üniveristelerde İŞKUR faaliyetlerini yaygınlaştıracağız.
-Nitelikli insan gücü için çekim merkezi programı
Buna beyin göçü de diyebiliriz.
Yurtdışında iyi eğitim görmüş insanımız Türkiye'ye dönüp daha iyi şartlarda çalışmak istiyor.
Amacımız beyin göçünü engellemek ve Türkiye'yi cazip kılmak.
İş piyasasında, ARGE alanlarında ihtiyaç duyulan insan gücünü belirleyeceğiz. Yurtdışında tanıtım faaliyetlerini arttıracağız.
Türkiye'nin kültürel anlamda bağlı olduğu ülkeler ile AB çerçeveleri geliştireceğiz.
Üniversitelerde yabancı öğrenci sayısını arttıracağız.
Nitelikli insan gücü için çalışma sürelerini uzatacağız ve Turkuaz kartı sistemi geliştireceğiz.
Bu kart ile özellikle gelmelerini istediğimiz kişilerin Türkiye'ye gelişini temin edeceğiz.
Araştırma süreçlerinde yabancı uzmanların çalışmasını destekleyeceğiz.
- Sağlıklı yaşam ve hareketlilik dönüşüm programı
İnsanların hasta olmasını önleyeceğiz.
İnsanları hasta yapmamanın yollarını bulmamız lazım. Sağlık Bakanlığı'nın yatırımlarının yüzde 15'nin hastaneler ihtiyaç olmasın diye yaparsak hastanelerimizi küreselleştirip sağlıklı insanlarımızın gelen yabancıları ağırlamasını sağlarız.
Koruyucu hekimlik çalışması ile insanların bilinçlendirilip daha sağlıklı nesiller sahibi olmak. Bu program ile tütün kullanımı alkol ve uyuşturucu ile mücadele edeceğiz. Sağlıklı beslenme kültürünü geliştireceğiz.
Tarımsal işletmeler ile gıda işletmelerine yapılan denetimlerin sayısını arttıracağız. Etiket ve amabalajları tüketicileri yanıltmayacak şekilde düzenleyeceğiz.
Koruyucu hekim çalışmasıyla insanlar bilinçlendirilecek.
Tarımsal işletmelerde yapılan kontrolleri artıracağız.
Sağlığa zararlı gıda faaliyetlerini durduracağız.
Bilinçli beslenme kültürünü yaygınlaştırmalıyız. Obezite ile mücadele edeceğiz.
Bütün illeri kapsayan kanser kayıtt sistemi oluşturacağız.
- Yerelde kurumsal kapasitenin gelişitirilmesi programı
Yerel yönetimlerin proje üretme kapasitesini geliştireceğiz.
Vatandaşın belediye memnuniyetlerini belirli aralıklarla ölçeçeğiz.
Büyükşehir belediyelerinin akıllı kent programlarını geliştireceğiz. Büyükşehirlerde kırsal alanın ihmal edilmemesi için bütçelerinden belli oranda bu alanlara ayrılmasını titizlikle takip edeceğiz. Şehir bilincinin yerleşmesi için hertürlü çalışmaya yapacağız. Yöneticiler için sistematik programlar gerçekleştireceğiz. Proje bazlı destekler ile STK'ları geliştireceğiz
- Rekabetçiliği ve sosyal uyumu geliştiren kentsel dönüşüm programı
Kentsel dönüşüm zorunlu bir ihtiyaçdır. Bu program ile Şehirlerin yaşam kalitesini arttırmayı hedefliyoruz. Mahalle kültürünün ilişki biçimini modern ve küresel hayata uyarlayacağımız yeni modeller bulmalıyız.
İmar değişiklieri ile oluşan değer artışından kamunun pay almasını sağlayacağımız değişikler yapacağız. Kentsel dönüşüm alanlarında hakların devrini sağlayacak gayrimenkul sertifikası geliştireceğiz.
Sukuk gibi yeni finansal araçlar geliştireceğiz. Dönüşüm alanlarında uygulanacak asgari standartları belirleyeceğiz. Tarihimiz ve kültürümüz ile uyumlu kentsel dönüşüm çalışmaları geliştireceğiz.
Çevre ve şehircilik Bakanlığında yeni bir yapı araştırma birimi kuracağız. Piyasa arz edilen uygunsuz yapı malzemelerin önüne geçeceğiz.
- Kalkınma için uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi programı
Türkiye'nin kalkınma planını gözden geçireceğiz. Uzmanlık alanlarımızda bilgi ve tecrübe programları başlatacağız.
Eğitimde uluslararası hareketlilik için işbirliği desteği sağlayacağız. Üniversitelerde uluslararası kalkınma programları oluşturacağız.
Üniversitelerde uluslararası çalışma ofisleri kuracağız. Kamu kurumlarının dış ilişkiler birimini güçlendireceğiz. Uluslararası örgütlerdeki Türk uzman sayısını arttıracağız.
Yurtdışı misyonlarını tekrar gözden geçireceğiz.
- Kayıtdışılığın azaltılması programı
Kayıt dışıyı azaltmak bizim için stratejik bir hedeftir. kayıtdışının boyutunu ölçeceğiz.
Vergilendirme kapasitesini ölçecek sistemler geliştireceğiz.
Mükkelleflerin vergiye uyum göstermesini sağlayacağız.
Satış bilgilerini anlık olarak takip edebilecek sistem geliştireceğiz.
Gümrük kapılarını modernize edeceğiz. Göresel medyadan yararlanacağız.
Vergi tahsilatını arttırmak için terminallar kuracağız.
KIDEM TAZMİNATI
Bu mesele her zaman gündemde oldu ve en fazla tartışılan konu. Biz bu hususu ortak bir perspektifle ve onlarla diyalog içinde sonuçlandırılması önemli. İki hususa dikkat çekmek gerekli. Birinci hedefimiz kıdem tazminatını herkesi kapsayacak şekilde nasıl yaygınlaştırabiliriz. Bu işçiler açısından önemli bir ihtiyaç. Bu diğer yandan işverene getirdiği yükler var. Hem işverenin yükünü azaltıp hem de işçilerimizin bu haktan istifade etmesini sağlayacak bir mekanizmayı nasıl kurabiliriz? Bu haktan imkandan istiafade etmelerini devam ettirecek bir arayış içerisindeyiz.
Bakan Çelik; Şu anki uygulama sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Burada amaç bütün işçilerin bu haktan yararlanmasını sağlayacak bir düzenlemeye geçmektir. Şuanda taraflarla görüşlerimiz sürüyor amacımız seçimlere kadar çözmek. Tüm çalışanlar için son derece önemli bir adım diye düşünüyoruz.
KONUT ALACAKLARA DEVLET YARDIMI
Dün akşam inşaat sektörü ile yaptığımız toplantı çok faydalı geçti. İnşaat sektörü lokomotif sektörlerden biridir. Alt sektörlere de büyük imkanlar sağlıyor. Orada sunulan hususlardan birisi son dönemde konutlarda arz lehine bir artış olduğu ve bir süre sonra bunun sıkıntı doğurabileceği. TOKİ 600 bine yakın konutun yapılmış olması gerçekten d evrim mahiyetinde bir dönem yaşandı 12 yılda. Bir taraftan dinamik bir nüfusumuz var. Erken evliliği teşvik etmek istiyoruz. Eskiden nüfus az olsun, konuta az ihtiyaç olsun az üretilsin. Biz tam aksini söylüyoruz. Öyle bir yapı bulalim ki öyle bir mekanizma kuralım ki bunu teşvik etsin. Yeni konut edineceklerin yüklerini hafifletmekle olur. ABD'deki kriz bizde olmasın diye yüzde 25'lik bir teminat alındı şimdiye kadar. Bu bir yükse bu yükü hafifletelim