Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Dargeçit ve Silvan'da Cizre tehlikesi

Mardin'in Dargeçit ve Diyarbakır'ın Silvan ilçelerinde karanlık oyun tezgahlanıyor. Terör örgütü PKK Cizre'de başarısızlığa uğratıldığı 'sözde özerklik' hayalini, Mardin ve Diyarbakır'da devreye sokmaya çalıştı. Silah zoruyla boşalttıkları evlere yerleşen teröristler halkı tehdit ediyor. PKK'nın giremediği mahallelerde ise halk sabaha kadar nöbet tutuyor.
Dargeçit ve Silvan'da Cizre tehlikesi
03 Ekim 2015 10:41:00
Mardin'in Dargeçit ve Diyarbakır'ın Silvan ilçelerinde karanlık oyun tezgahlanıyor. Terör örgütü PKK Cizre'de başarısızlığa uğratıldığı 'sözde özerklik' hayalini, Mardin ve Diyarbakır'da devreye sokmaya çalıştı. Silah zoruyla boşalttıkları evlere yerleşen teröristler halkı tehdit ediyor. PKK'nın giremediği mahallelerde ise halk sabaha kadar nöbet tutuyor.

EZGİ ÇELİKANKARA

Cizre'nin ardından Mardin'in Dargeçit ile Diyarbakır'ın Silvan ilçelerini hedef seçen PKK, Cizre'de uygulamaya başaramadığı 'sözde özerklik' oyununu bu bölgelerde denemeye devam ediyor. Son günlerde Dargeçit'te hendeklerin kazıldığı, kazılan hendeklerin içine bombalı tuzakların yerleştirildiği, halkın evlerini terk etmeye zorlandığı ve buevlere de dağlardan ve Cizre'den gelen militanların yerleştirildiği konuşuluyor. MardinMerkezli Düşünce Kuruluşu USTAD Başkanı Ahmet Akgül iddiaları doğrulayarak, sivillerin zarar görebileceğini belirtti.

Hendeklere bombalı tuzaklar yerleştiriliyor

AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu da konuya dair bir yazı kaleme alarak bölgede yaşayan dostlarının serzenişlerini kamuoyuna duyurdu. Miroğlu, bölgede yaşananlar hakkında anlatılanların çok korkutucu olduğunu belirterek ilçedeki durumu şu sözlerle aktardı: "Dargeçit'te bazı mahallelere dağdan militanlar giriyor. Sokaklar, caddeler, belediyenin iş makinasıyla kazılıyor. Kazılan yerlere bombalı tuzaklar yerleştiriliyor. Silahlı gruplar kimlik kontrolü yapıyor. Halk evlerini terk etmeye zorlanıyor. Tehdit edilip evini terk edenlerin boşalttığı evlere militanlar yerleşiyor. Geceleri evlere giriyorlar, halkı kapıları kapatmamaları konusunda uyarıyorlar. Halkın, kapısını 24 saat açık tutmasını istiyorlar. Ev baskınlarında çocuklar korku içinde çığlık atıyorlar. Bazen hayvan sesleri ve çocuk sesleri birbirine karışıyor" şeklinde özetledi.

Halk sabaha kadar nöbet tutuyor

Miroğlu'na anlatılanlara göre: "HDP'ye oy verenlerin, belediye başkanına gidip ricada bulunduğu söyleniyor. 'Size oy verdik, bunu bize yapmayın' diyor halk. Bazı mahallerde halka silah dağıttılar. Dargeçit'te güçlü oldukları mahalleler olduğu gibi henüz giremedikleri mahalleler de var. Bu mahallere girseler, çatışma çıkması kaçınılmaz. Giremedikleri mahallelerde halk sabaha kadar nöbet tutuyor. Evlerinin önüne hendek kazılan bazı kişiler karşı koydular ve direndiler. Ama bazıları da korkudan ses çıkaramıyorlar. Halk endişeyle bekliyor" dedi.

Dargeçit'i Cizre tehlikesi bekliyor

MardinMerkezli Düşünce Kuruluşu USTAD Başkanı Ahmet Akgül, Dargeçit ilçesini bir Cizre tehlikesinin beklediğini vurguladı. Son bir ayda yola döşenen mayınlar ve şehit edilen polislerle ismini duyuran Dargeçit ilçesinde sivillerinde zarar görebileceğine dikkat çeken Akgül, bölge insanının tek isteğinin güvenlik ve masum insanların zarar görmemesi olduğunu ifade etti. Orhan Miroğlu'nun yazısında yer verdiği haberlerin doğru olduğunu belirten Akgül, Dargeçit'te ki bu durumun yeni olmadığını söyledi. Olayın geçmişine dikkat çeken Akgül, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Özellikle Suriye'nin kuzeyinde enerji koridoru planının gerçekleştirilmesine yönelik plan bundan 2 yıl önce fiilen yürürlüğe girmişti. Planın başarıyla yürütülebilmesi için Kuzey Suriye'nin yüzde 25'ini oluşturan Kürtler, güçlü bir partner olarak kullanıldı. Nitekim bütün gidişatın ne Kürtlerin özgürleşmesine, ne de Arapların ezilmişliklerini ortadan kaldırmaya yönelik olmadığını, bilakis enerji koridorunun tamamlanmasına yönelik bir eylem planı olduğunu yaşanan olaylarla hayretler içerisinde izlemeye devam ediyoruz" dedi.

Başlangıç noktası: Kobani propagandası

Kobani propagandasının bölge halkı üzerinde büyük tesirler oluşturduğunu söyleyen Akgül, bu etkilenmelerden en fazla nasibini alan ilçenin Dargeçit olduğunu belirtti. Dargeçit hakkında şu bilgilerinde altını çizen Akgül, "Basına yansıyan haberlerde Dargeçit'ten birçok liseli gencin Kürtlerin özgürlüğü adına Suriye'nin kuzeyindeki savaşa göz göre göre katılım sağladıklarını duyduk. Suriye'deki savaştan canlı bir şekilde ayakta kalan gençlerin sanki antrenman sahasından asıl maç sahasına döner gibi tecrübeli bir şekilde dönmelerini katarsanız bölgedeki sancılı birkaç ilçe ile birlikte Dargeçit ilçesini de rahatlıkla okumuş olursunuz. Sayın Miroğlu'nun öncesini de bildiğine inandığım ama dostlarının ağzından son halini aktardığı bu mesele aslında Kobani ile start vermiş bir meseledir. Cizre'de, Nusaybin'de ve bölgenin pilot olarak seçilen birkaç ilçesinde seçili mahallelerde uygulamaya konulan plan doğal olarak Dargeçit için uygulamaya geçirilmek istenecektir." ifadelerinde bulundu.

Gece çatışma sesleri duyuluyor

El Cezire Mardin Muhabiri Muzaffer Duru ise bölgedeki durumu şu sözlerle özetledi: "Dargeçit'in Bahçebaşı Mahallesinde olaylar daha yoğun yaşanmakta. Dağın eteğine yakın bir bölge burası. Geceleri çatışmalar oluyor ama gündüz çatışma yaşanmıyor. Sadece o sokakta hendeklerin kazıldığı söyleniyor. Nusaybin'de dört mahallede sokağa çıkma yasağı var. Dargeçit için şu anda bu durum söz konusu değil. Ama bölgeden çatışma seslerinin duyulduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Tehdit ve baskı altındayız

Dargeçit ve Silvan ilçelerinde sokağa çıkamayan halk, yaşanan olaylardan endişe duyuyor. Ailesinin hayatından endişe eden M.E. " Akşam olduğunda ışıklarımızı yakamıyoruz. Camlardan uzak noktalarda oturup, çocuklarımızın başında bekleyerek sabahlıyoruz. Çocuklarımız okula gidemiyor, sokağa çıkamıyor yaşananları anlatamıyoruz. Çaresizlik içinde polisimiz ve askerimizin bölgeyi temizlemesini bekliyoruz" dedi. Terör örgütünün baskı ve tehditlerinden kurtulmak isteyen aileler Silvan'dan ayrılmaya karar verdi. Yaşanan terör olayları çocuklarının geleceğini etkilediğini belirten aileler: " Çocuklarımız artık daha iyi şartlarda okumak istiyorlar. Okula daha rahat gidip, silah seslerinden kurtulmayı bekliyorlar. Biz aileler artık yorulduk. Çözüm süreci bölgeye huzur getirmişti. Tekrardan huzur ve güven ortamının oluşmasını istiyoruz" ifadelerini kulalndılar.

Barikatlarla tuzak kurdular

Silvan İlçesi'nin Konak Mahallesi Dicle Caddesi üzerinde YDG-H'liler güvenlik güçlerinin girişini engellemek için hendek kazıp, barikatlar kurdu. Barikatları kaldırımak için zırhlı araçla bölgeye giden polis ekiplerine silahla ateş açıldı. Polisin de karşılık vermesiyle bir süre çatışma sürdü. Çatışmada ölen ve yaralanan olmazken, kurşunlar cadde üzerindeki ev ve iş yerlerine isabet etti. Çatışmanın ardından YDG-H'liler ara sokaklara kaçarken, polis operasyonlarını sürdürüyor. Edinilen bilgilere göre; Dargeçit ilçesi Şalker Sokak'ta hendek kazan PKK'nın sözde gençlik yapılanması YDG-H'li bir grup, olay yerine zırhlı araçlarla giden polis ekipleri ile çatıştı. Çatışmada kepçenin operatörlüğünü yapan bir PKK'lı öldürüldü. İçme suyu şebekesinin patlatılması nedeniyle mahalleye su verilemediği öğrenildi.

Silvan'da sokağa çıkma yasağı

Silvan'da teröristlerce kurulan barikatların kaldırılması, açılan hendeklerin kapatılması ve teröristlerin yakalanması amacıyla sokağa çıkma yasağının 07.00'de ilan edilmesinin ardından başlatılan operasyon sürüyor. Özel harekat timleri ve komandoların da katılımıyla gerçekleştirilen helikopter ve tank destekli operasyonda güvenlik güçleri ile teröristler arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor. Operasyonda şu ana kadar 17 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi. Örgüt mensuplarının kamufle olmak için mahalle aralarına çarşaf ve branda astığı, çöp konteynerleri ile barikat kurduğu ve yollara hendek kazdığı gözlendi. Operasyon sırasında, teröristlerce güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla açılan ateş sonucu bazı polis araçlarına kurşun isabet ettiği görüldü. Terör saldırılarından bazı iş yerlerinin zarar gördüğü dikkati çekti. Güvenlik güçleri, barikatları aşarak, belirlenen hedeflere yönelik operasyonunu devam ediyor.

Sokaklar temizleniyor

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, aralarında Sultangazi, Bağcılar, Başakşehir ve Esenyurt'un da olduğu 28 ilçede 67 adrese özel harekat polisleri ve helikopter desteğiyle eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda 44 kişi gözaltına alınırken, 3 tabanca, çok sayıda mermi, örgütsel doküman ve dijital malzeme ele geçirildi. Operasyonun, terör örgütün şehir yapılanmasına yönelik gerçekleştirildiği belirtildi. Gözaltına alınan 44 kişi arasında HDP'nin Beşiktaş, Şişli, Eyüp ve Beylikdüzü ilçe başkanlarının da yer aldığı kaydedildi. Şüphelilerin, örgüt adına sözde yargılama ve vergilendirme yaptıkları öne sürüldü. Öte yandan gözaltına alınan 44 kişinin İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki sorguları sürüyor. Bazı adreslerdeki aramalar da devam ediyor.