Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Darbenin arkasında ABD ve Batı var

Mısır'da darbenin yaraları her geçen gün derinleşiyor. Dünya sadece seyrederken, darbenin arkasındaki güçlerde yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Saadet Partisi GİK üyesi Oya Akgönenç, darbenin arkasında ABD ve Batı'nın olduğunu söyledi. Akgönenç, yapılan darbenin, tepki toplamamak için darbe olmadığını savunanları da eleştirdi.
Darbenin arkasında ABD ve Batı var
09 Temmuz 2013 00:00:00
Mısır'da darbenin yaraları her geçen gün derinleşiyor. Dünya sadece seyrederken, darbenin arkasındaki güçlerde yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Saadet Partisi GİK üyesi Oya Akgönenç, darbenin arkasında ABD ve Batı'nın olduğunu söyledi. Akgönenç, yapılan darbenin, tepki toplamamak için darbe olmadığını savunanları da eleştirdi.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde halka ateş açılması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 70'e ulaştı. Hastanelerde 500'e yakın yaralı varu2026 Mısırda darbenin yaraları her geçen gün derinleşiyor. Dünya sadece seyrederken, darbenin arkasındaki güçlerde ortaya çıkıyor. Saadet Partisi Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi ve Dışişleri Uzmanı Oya Akgönenç, Mısır'da gerçekleşen darbenin arka planın Milat'a anlattı.

Yapılan müdahale analiz edildiği zaman hayati öneme sahip noktaların olduğunu vurgulayan Akgönenç, "ABD ve Avrupa'daki ülkelerin anayasalarında Askeri darbe olan ülkelerle ilişkilerin kesilmesi, onlara sivil veya askeri yardım yapılmaması gerektiği yer alıyor. Ancak Amerika ve Batı şuanda Mısır'da darbecilere destek vermektedir. Bu nedenle buz gibi darbeye, darbe dememelerine şaşırmadık" diye konuştu.

Darbeciler 25 Ocak Devrimi bitirdi

Darbe ile Mübarek döneminde görev alan bürokratların yeniden iş başı yaptığını anlatan Akgönenç, "Şeffaf ve serbest bir seçim yapılarak, Mursi göreve başlayınca Mübarek döneminde yer alan bütün bürokratlar bir kalemde silindi. Şimdi darbe yapıldı ve o bürokratlar işlerinin başına döndürüldü. Bu noktadan baktığımızda darbenin sebepleri aydınlanıyor" şeklinde konuştu.

Siyonist'in derin planı

Darbede, İsrail'in parmağı da olduğunun altını çizen Akgönenç, darbe ye destek vermesinde iki önemli nokta olduğunu söyledi. Akgönenç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Mübarek döneminde, Mısır'da çıkarılan gaz piyasa fiyatının yüzde 30 altında İsrail'e satılıyordu, Mursi geldikten sonra bunu kaldırdı ve bütün ülkelere satılan fiyattan vermeye başladı. Bu birinci neden ikincisi ise Mısır Refah Kapısı. İsrail bu kapının kapalı olmasını için Mübarek ile anlaşmıştı. Mursi geldikten sonra bu kapı açıldı ve Gazze rahat bir nefes aldı. Bundan rahatsız olan İsrail darbenin olması için destek verdi. Mısırda olanlar bir darbedir, bu darbenin arkasında da uluslararası güçler vardır."

Batı'nın kankası El Baradey

Öte yandan Baradey'e başbakanlık verilmesini de değerlendiren Akgönenç, "Bu kişi cumhurbaşkanı olmak istiyordu. Ancak Batı'ya yakınlığından ötürü olamadı. Şuanda başbakan olarak tayin edildi. Kim tayin ediyor? Asker tayin ediyor. Bunlar darbe değilse ordu tayin etme yetkisini kimden aldı? Burada nasıl bir oyunun hayata geçirildiğini anlamak pek güç değil" şeklinde konuştu.

New York Times'e darbeyi açıklıyor

Akgönenç, Muhammed El Baradey'in New York Times'a verdiği röportajında her şeyi itiraf ettiğini ifade ederek; "Baradey, 'Ben uzun süre batı liderleri ile pazarlık yapmak ve onları ikna etmek zorunda kaldım, Mursi'nin zorla yerinden oynatılması için.' Bu açıklama bütün olayı özetliyor. Bundan ötesi var mı? Halen darbe yapılmadı diyorlar. Sanırım dünyayı aptal yerine koyuyorlar. Olayları bu çerçevede değerlendirdiğimiz zaman ABD ve Batının sessizliğini iyi şekilde anlıyoruz. Son birkaç yüzyıldır her şeye burnunu sokan bu güçler gözlerinin önünde yapılan darbeyi görmüyor. O zaman ortaya bu darbenin arkasında ABD ve Batı'nın olduğu gerçeği çıkıyor" dedi.