Danıştay'dan hakimlerin üst aranmasına ilişkin yeni karar
Danıştay'ın aldığı yeni karar, havalimanlarında üst arama uygulamalarına ilişkin önemli bir gelişmeyi temsil ediyor. Bu karar, havalimanında üst aramasına tepki gösteren bir hakimin konuyu Danıştaya taşıması ile gündeme geldi.
10 Mayıs 2018'de Kars Havalimanı'ndan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na gitmek için seyahat eden bir hakim. X-Ray cihazından geçiş sırasında havalimanı görevlileri tarafından üstü araması yapılması istendi. Hakim, üst aramanın kendisine uygulanmaması gerektiğini savundu, ancak görevli personel bu talebi reddetti. Bunun üzerine arama işlemine izin verdi ve ardından polis ekipleriyle iletişime geçti.
Hakimler bakımından iptalini talep etti
Bu olayın ardından hakim, Danıştay'a başvurdu ve havalimanlarında üst arama uygulamalarının 'hakimler bakımından' iptalini talep etti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) yönergelerine göre, hakimlerin, savcıların ve avukatların da diğer tüm yolcular gibi havalimanlarında üst arama işlemine tabi tutulmamalarını istemeleri halinde uçağa kabul edilmeyecekleri bir kuralı benimsemişti.
Bunun üzerine itirazda bulunan hakim, bu kuralların 'hakimler bakımından' iptali için dava açtı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, hakimlerin arama yapılmasını istememeleri durumunda, rızaları dışında arama yapılamayacağını ve güvenlik kapılarından geçirilmemeleri gerektiğini belirtti. Ancak Bakanlık, dava konusu üst aramasının hukuka aykırılık içermediğini savunarak davanın reddedilmesini talep etti.
Sonuç olarak, Danıştay'ın 10. Dairesi, "Hakim ve savcıların aranması" konulu genel yazıda hukuka uygunluk bulunmadığını ve sadece "hakimler" yönünden iptal kararı verdi. Bu kararla birlikte hakimlerin havalimanlarında üst aramalarına son verildi.
Bakan Tunç'tan Danıştay'ın kararına ilişkin açıklama geldi
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç kararı değerlendirdi
Karar itiraz sürecinin olduğunu hatırlatan Tunç, "İtiraz edildiğinde karar Danıştay İdari Dava Dairelerine gidecektir. Danıştay İdari Dava Daireleri de bu kararı değerlendirecektir. Oradan da hukuki, doğru karar çıkacağına inanıyoruz." dedi.
Kesin bir karar olmadığını belirtmekte fayda var
Bakan Tunç şu sözleri söyledi:
Burada tabi Danıştay’ın verdiği bu karar kesin bir karar değil, bu karara itiraz mümkün. Davalı taraf Ulaştırma Bakanlığı olarak görülüyor ve bu itiraz yapıldığında da Danıştay'ın ilgili dairesinin kararına karşı Danıştay dava dairelerine gidecektir ve Danıştay idari dava daireleri de bu kararı değerlendirecektir, yani kesin bir karar olmadığını belirtmekte fayda var.
"Uluslararası sözleşmeleri de göz ardı etmemek lazım"
Karar kapsamında uluslararası sözleşmeleri göz ardı etmemek gerektiğini söyleyen Tunç, "Karara şöyle bir baktığımız zaman 2802 sayılı hakim savcılar kanununa dayandırmış mahkeme üyeleri daire üyeleri, tabii bizim uluslararası yükümlülüklerimiz var. Altına imza attığımız uluslararası sözleşmeler var. Havacılık alanında, sivil havacılık alanında...
Dolayısıyla bu sözleşmeleri de göz ardı etmemek lazım. Bu anlamda biliyorsunuz Anayasamızın 90. Maddesine göre uluslararası sözleşmeler bir kanunla çeliştiğinde sözleşme uygulanır. Burada tabii takdir, itiraz edildiğinde Danıştay idari dava dairelerinin önüne gelecektir ve oradan hukuki, doğru karar çıkacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.