Daha önce dış dünya ile temas kurmamış kabile görüntülendi!
Pek çok kabileye ev sahipliği yapan Brezilya Amazon ormanları olarak da bilinen yağmur ormanlarında, daha önce modern dünya ile iletişine geçmemiş bir topluluk görüntülendi. Massaco halkı olarak tanımlanan bu insanlar, ormandaki otomatik kameralar tarafından tespit edildi.
İngiliz Guardian gazetesinde yer alan habere göre; bu bir grup adamın resimleri , dış dünyaya topluluğun ilk bakışını sunuyor ve nüfusun arttığına dair daha fazla kanıt sağlıyor. Grup, topraklarından geçen nehirden dolayı Massaco olarak biliniyor, ancak kimse kendilerine ne dediklerini bilmiyor, dilleri, sosyal yapıları ve inançları ise bir gizem olarak kalıyor.
Massaco Kabilesinin nüfusu artıyor
Brezilya Ulusal Yerli Halklar Vakfı'na (Funai) göre, tarım işletmeleri, ormancılar, madenciler ve uyuşturucu kaçakçılarının amansız baskılarına rağmen Massaco nüfusu 1990'ların başından beri en az iki katına çıktı ve tahmini olarak 200 ila 250 kişiye ulaştı. Funai, kameraları belirli aralıklarla hediye olarak metal aletler bıraktığı bir noktaya yerleştirdi; bu uygulama, temas kurulmamış kişilerin alet almak için çiftliklere veya ormancılık kamplarına girmesini engellemek için kullanılıyordu; bu uygulama geçmişte trajik sonuçlar doğurmuştu . Funai'nin uydu görüntülerinin terk edildiğini doğruladığı alanlara yaptığı keşif gezileri sırasında daha önce Massaco yerleşimlerinin fotoğrafları çekilmişti.
Yıllarca süren bu dolaylı gözlem, Massaco'ların üç metre uzunluğundaki yaylarla avlanmaları ve köylerini ormanın içinde mevsimden mevsime taşımalarıyla tanınıyordu. Toprağa binlerce ayak ve lastik delici çivi dikerek yabancıları caydırıyorlardı.
Massaco Kabilesi hala gizemini koruyor
Funai'de hükümet çalışanı olan ve Massaco topraklarını otuz yıldan fazla süredir koruyan Altair Algayer, "Şimdi, detaylı fotoğraflarla, Bolivya'daki Guaporé Nehri'nin karşı kıyısında yaşayan Sirionó halkına benzerliği görmek mümkün," diyor. "Ama yine de kim olduklarını söyleyemiyoruz. Hala gizemini koruyan çok şey var."
Yerli olmayanların yüzyıllardır işgal etmesi ve giderek kötüleşen çevresel tahribatın neden olduğu yerli nüfusların demografik felaketine rağmen , izole edilmiş halklar arasındaki nüfus artışı Amazon'da bir eğilimdir. 2023'te bilim dergisi Nature, Brezilya'nın Peru ve Venezuela ile olan sınırları boyunca büyüyen nüfusları ortaya koydu . Uydu görüntüleri daha büyük ekili araziler ve genişletilmiş uzun evler gösterdi.
Massaco Kabilesi dışında başkaları da var
Uzmanlar ayrıca ormanda, ekin ekmeyen veya uzaydan görülebilen büyük yapılar inşa etmeyen göçebe topluluklar arasında da benzer büyümenin kanıtlarını gördüler. Bu gruplardan biri, Funai için Jair Candor tarafından denetlenen Mato Grosso eyaletindeki Pardo Nehri Kawahiva'dır. Candor, "Bugün, 35-40 kişi olduğunu tahmin ediyoruz. 1999'da burada çalışmaya başladığımızda, yaklaşık 20 kişi vardı," dedi.
Temas kurulanlar hastalıktan öldü
Küresel kültürel kayıp ve kaybolan diller eğilimine karşı koyma, Brezilya'nın 1987'de öncülük ettiği, hükümet öncülüğündeki temasların temas kurulanların %90'ından fazlasını, çoğunlukla hastalıktan, öldürmesinin ardından, temas başlatmama yenilikçi kamu politikasıyla başarıldı. O zamandan beri Peru, Kolombiya, Ekvador ve Bolivya yaklaşımın versiyonlarını benimsedi.
Uluslararası Yerli Halklar İzole ve İlk Temas Çalışma Grubu'nun taslak raporuna göre, Amazon ve Gran Chaco bölgesinde yaşayan 61 teyitli grup var ve yetkililer tarafından henüz doğrulanmamış 128 grup var . Raporun yazarı Antenor Vaz, 1988'de Massaco'da temassızlığı uygulayan ilk kişilerden biriydi. Brezilya'nın sahada en iyi uygulamaları geliştirmede başarılı olduğunu ancak izole insanları özel olarak koruyan bir yasaya sahip olmadığını söyledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.