Dolar (USD)
34.22
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2994.51
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Dağ' gibi kahramanlar

Başta Ömer Halisdemir olmak üzere şehitlerimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerine ithaf edilen 'Dağ 2' gösterime girdi. Belden aşağı espriler ve küfürlerle güldürmeyi şiar edinmiş saçma sapan komedi filmlerinin günümüzde izlenme rekorları kırdığını düşünürsek bunca emeğin ve iyi bir senaryonun ortaya çıkardığı "Dağ 2"nin mutlaka izlenmesi kanaatindeyim.
'Dağ' gibi kahramanlar
04 Kasım 2016 08:00:00
Başta Ömer Halisdemir olmak üzere şehitlerimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerine ithaf edilen 'Dağ 2' gösterime girdi. Belden aşağı espriler ve küfürlerle güldürmeyi şiar edinmiş saçma sapan komedi filmlerinin günümüzde izlenme rekorları kırdığını düşünürsek bunca emeğin ve iyi bir senaryonun ortaya çıkardığı "Dağ 2"nin mutlaka izlenmesi kanaatindeyim.

Özlem Doğan'ın kaleminden...

Başrollerini Çağlar Ertuğrul, Ufuk Bayraktar, Ahu Türkpençe, Murat Serezli, Atılgan Gümüş, Murat Arkın ve Ahmet Pınar'ın paylaştığı "Dağ 2" gösterime girdi. Yönetmenliğini ve senaristliğini Alper Çağlar'ın yaptığı "Dağ 2" filminin Çarşamba günü düzenlenen galasına katıldım. Özel Kuvvetlerin katıldığı sınır ötesi bir operasyonu konu alan ve 15 Temmuz'dan önce çekimlerine başlanan "Dağ 2"nin bazı sahnelerinde gerçek mühimmat ve silahlar kullanılmış. Kuzey Irak'ta terör örgütü tarafından kaçırılan gazeteci Ceyda Balaban'ı kurtaracak olan timin başta DAEŞ olmak üzere birçok düşmana karşı çatışmayı göze alarak gerçekleştirdiği operasyonu konu alan film, başta Ömer Halisdemir olmak üzere şehitlerimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerine ithafla başladı.

Ekibiyle Kuzey Irak'ta bulunan muhalif gazeteci Ceyda'yı son anda DAEŞ'in elinden kurtaran Türk özel kuvvetlerinin hikayesi duygusal sahneleri kadar savaş sahneleriyle de öne çıkıyor. Ceyda adlı karakterin DAEŞ teröristlerinin boğazına dayadığı bıçağa rağmen, arkadaşlarının kanına bakarak militanlara nefretini haykırdığı sahnenin Suriye'de her gün yaşanan dramın yansıması olduğunu bilmek de oldukça acı verici. Aslında filmin senaryosu hem orada yaşanan zulme ayna tutmak, hem de bizim sadece şehit ve gazi rakamı olarak bilebildiğimiz askerlerimizin ruh halini bir nebze de olsa anlayabilmek açısından başarılı. Filmin oyuncularını zaten iyi iş çıkarmış dizi ve filmlerden tanıyoruz. "Dağ 2"nin ilk serisinde de yer alan Çağlar Ertuğrul, Bir İstanbul Masalı'yla çıkış yapan Ahu Türkpençe, TRT'nin ilgiyle izlenen dizisi Sevda Kuşun Kanadında'da başrol oynayan Ufuk Bayraktar, Türk Tiyatrosu'nun efsane isimleri Nevra ve Metin Serezli'nin yine kendileri gibi oyuncu olan oğulları Murat Serezli ve Türk Sineması'nın önemli jönlerinden Cüneyt Arkın'ın oğlu Murat Arkın da filmdeki rolleriyle göz dolduruyorlar.

DAEŞ'in işkencelerle yok ettiği bir kasabada son anda yakılmaktan kurtulan Türkmen bir kadının karşısında Türk askerini gördüğü ve gözyaşları içinde komutana sarılarak ettiği dua sahnesinde duygulanmamak mümkün değil.

Çekimleri Ankara, Konya ve Adana'da 10 hafta süren filmin sonunda şu soruyu sordum kendime: Hep gurur duyduğumuzu söylediğimiz askerimizin çatışma esnasında gerçekten neler hissettiğini hangimiz düşündük şimdiye kadar? Oysa onların da bir hayatı, korkuları, umutları ve ailesi var. Belki de "Dağ 2"nin verdiği en güzel mesajlardan biri de bu. Ayrıca ülkesinin askerini, gerçekleştirdiği operasyonları ve bölgedeki istikbali uğruna attığı önemli adımları dahi görmezden gelip ölümüne eleştiren yazarlara da güzel bir mesaj var burada. Ceyda, "Ben size muhalifim, neden beni kurtarmanız istendi sizden" dediğinde tüm dünyanın, bir kameradan Türk kadınının kafasının kesilmesini izlenmesine bir Türk askerinin ölüm pahasına izin vermeyeceğini açıklaması iyi bir cevaptı.

Senaryo yazımının ardından Genelkurmay Başkanlığı ile de görüştüğünü söyleyen Yönetmen ve senarist Alper Çağlar ise filmle alakalı şunları söylüyor: "Bana 'senaryoyu görelim' dediler. Senaryoyu verdim ve senaryo en tepeye kadar, katman katman okundu. Bana hiç müdahale olmadı ancak 'Şu operasyonda şu araç kullanılır' gibi, benim yanlış bildiğim bilgileri düzelttirdiler.' Teknik bilgileri verdiler. Ömer Halisdemir'i tanıyan insanlar, bizim danışmanımızdı. Onun 15 Temmuz öncesinde de yaptıklarını, onu tanıyan insanlardan dinledim. Biz Özel Kuvvetler Komutanlığında da çekim yaptık. Oraya da gittik. Dağ serisini her zaman Türk Silahlı Kuvvetlerine ithaf ediyoruz ama bu sefer ben şöyle yapmak istedim. Astsubay olarak Ömer Halisdemir gibi astsubaylara, doğuda şehit olmuş genç teğmen Harun Kılınç gibi subaylara ve bizim filmimizde rol alan ve daha sonra doğuda şehit olan Yunus Emre Uçar gibi uzman erbaşlara sahip olan Türk Silahlı Kuvvetlerine ithaf ediyoruz demek istedik. Ömer Halisdemir artık Özel Kuvvetlerin sembolü gibi oldu. Herkese kahraman demek kolay ama gerçek hayatta kahraman olan çok insan yok."

Belden aşağı espriler ve küfürlerle güldürmeyi şiar edinmiş saçma sapan komedi filmlerinin günümüzde izlenme rekorları kırdığını düşünürsek bunca emeğin ve iyi bir senaryonun ortaya çıkardığı "Dağ 2"nin mutlaka izlenmesi kanaatindeyim.

"Dağ 2"nin kısaca hikayesi şöyle: "Oğuz ve Bekir'in askerde yaşadıklarının üzerinden 6 sene geçmiştir. İlk filmde teröristlerin elinden kurtulmayı başaran iki arkadaş, yıllar sonra özel bir görev için Özel Kuvvetler 8. Muharebe Arama Kurtarma Timi'ne (MAK) katılır. Timin özel görevi ise Kuzey Irak'ta bir terör örgütü tarafından kaçırılan gazeteci Ceyda Balaban'ı kurtarmaktır ama bu sefer düşman geçmişteki gibi bir tane değildir. MAK'ın karşısında bu acımasız coğrafyada birbiriyle çatışan birden fazla kuvvet vardır ve işler bu sefer hiç olmadığı kadar zordur."

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme