Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Cumhuriyet'e suç duyurusu

Fransa'da yaşanan Charlie Hebdo olaylarını Türkiye'ye taşımak isteyen Cumhuriyet Gazetesi Yazarları Hikmet Çetinkaya, Ceyda Karan'a Türkiye'nin her yerinde tepki yağıyor. Binlerce Vatandaş Hazreti Peygambere hakaret eden Cumhuriyet Gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu.
Cumhuriyet'e suç duyurusu
16 Ocak 2015 10:48:00
Fransa'da yaşanan Charlie Hebdo olaylarını Türkiye'ye taşımak isteyen Cumhuriyet Gazetesi Yazarları Hikmet Çetinkaya, Ceyda Karan'a Türkiye'nin her yerinde tepki yağıyor. Binlerce Vatandaş Hazreti Peygambere hakaret eden Cumhuriyet Gazetesi hakkında suç duyurusunda bulundu.

İSMAİL ZELVİ

Fransa'da Charlie Hebdo dergisinin Peygamber Efendimize hakaret içeren karikatürlerini yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi hakkında İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde Cumhuriyet Başsavcılıklarına binlerce vatandaş suç duyurusunda bulundu.

Tahrik eylemi

Çağlayan'daki adalet sarayı önünde suç duyurusu öncesi basın açıklaması yapan Avukat Ali Çezik, gazetenin Charlie Hebdo dergisini daha önce yayınladığı peygamberimize hakaret ve aşağılama nitelikli karikatürlerinin 14.01.2015 tarihinde Cumhuriyet Gazetesinde yayınlandığına dikkat çekti, Çezik, "Gazetenin bu baskı ve yayını tüm Türkiye'de büyük tepki toplamış, halkta büyük öfke patlamasına sebep olmuştur. Gazetenin basın özgürlüğü altında halkının yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede tahrik eylemi yapması hoş görülemez. İslam inancına göre Peygamberimizin bedeni, çehresi çizilemez, resmedilemezken ağılayıcı bir karikatür ile yayına verilmesi kabul edilemez" dedi. Gazetenin yaptığının düşünce açıklaması ve basın özgürlüğü olamayacağını savunan Avukat Çezik, yaptığı yayınla milyonlarca kişinin dini inançlarına hakaret ederek suç işleyen Cumhuriyet gazetesi hakkında kanuni işlemin başlatılmasını istedi.

Ceyda Hikmet hesap verecek

Cumhuriyet gazetesi ve yazarları hakkında suç duyurusunda bulunan gazeteci Adem Özkese, Özgürder Genel Başkanı Rıdvan Kaya'da basın mensuplarını bilgilendirdi. Adem Özköse yaptığı açıklamada, Afganistan'da, Suriye'de, Arakan'da binlerce Müslüman çocuk ölürken sessiz kalanların, Fransa'da öldürülen 12 kişi için ortalığı velveleye vermelerinin kabul edilemeyceğini savundu. Özköse, "Müslüman zulmü kabul etmez. Batı'nın insanlara çifte standartlı yaklaşımları bu tür olayları doğurmaktadır. Suriye'de katledilen binlerce insan hakkında sesiz kalanların Avrupalılar için ayağa kalkmaya hakkı yoktur" şeklinde konuştu

Esadçıler özgürlük diyor

Özgür Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya ise, gazetenin Fransa'daki bir olayı bahane ederek Türkiye'de karmaşa çıkartmak istediğini savundu. Kaya, "Bugüne kadar Esed'ın Şebbahalarının savunuculuğunu yapan Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan'ın toplumumuza ve değerlerimize ne kadar Fransız oldukları ortadadır. Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan karikatür İslami değerlere açık bir saldırı olmakla birlikte Türk Ceza Kanunu'nun 125. Maddesi uyarınca hakaret suçunu oluşturmaktadır. Bununla birlikte şüphalileerin dini değerleri aşağıladığı göz önünde alındığında eylemelir "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" başlıklı TCK'nın 216/3 maddesi uyarınca suç oluşturmaktadır" şeklinde konuştu. Yapılan konuşmalardan sonra, vatandaşlar Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarları Hikmet Çetinkaya, Ceyda Karan, Gazetenin imtiyaz sahibi Orhan Erinç, Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer ve Yazı işleri Müdürü Ayşe Yıldırım Başlangıç hakkında suç duyurusunda bulundular.

Şiddetle kınıyoruz

Hukukçular Derneği adına açıklama yapan avukat Cavit Tatlı, "İnsan hakkı ve demokrasi kavramlarının içine sıkıştırılan ama asıl amacı ve hedefi İslam ve kutsalları olan bu saldırıları şiddetle kınıyoruz. Bizler hukuki olarak inançlarımıza yapılan bu saldırının gereğini yapmakla birlikte manevi takipçiliğimizi de ısrarla sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Tepkiler bununla sınırlı kalmadı. Türkiye'nin dört bir tarafından Cumhuriyet Gazetesine ve yazarlarına suç duyurusunda bulunuldu. Çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları ve siyasi partiler bu ahlaksız yayına tepki gösterdi.