Cumhurbaşkanı Erdoğan TUSAŞ açılışını yaptı
Akıncılar'daki TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nin açılışı gerçekleşti. Yaklaşık 3 bin 800 metrekarelik merkezde, kütlesi 5 tona kadar olan birden fazla uydunun aynı anda montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri gerçekleştirilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılışını gerçekleştirdiği merkezde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının satır başları ;
"Bugün açılışını yapmak üzere bir araya geldiğimiz uzay sistemleri entegrasyon ve gözlem merkezi, bu stratejik bir altyapıdır. Bu tür tesisler uzay çalışmaları alanında söz sahibi az sayıda ülkede bulunuyor. Türkiye'nin uzay çalışmaları konusunda iddia sahibi ülkeler arasında girdiğini artık ifade edebiliriz. Bu merkez TUSAŞ tarafından işletilecek. Uyduların fırlatma esnasında ve uzayda maruz kalacağı tüm etkilerle ilgili testler yapılabilecek. GÖKTÜRK 1 uydumuz da Fransa'dan buraya getirildi. Hemen ardından da GÖKTÜRK 3 uydusuyla ilgili çalışmalar başlayacak. Burada diğer ülkelerin projeleri için de hizmet verilebilecek.
'BU TESİS BİZİM İÇİN 'UZAY'A İLK ADIM'
Bu tesis bizim için gerçek anlamda uzaya ilk adım önemini taşıyor. Türkiye ilklerinden birini de uzay çalışmaları alanında gerçekleştirmiş oluyor. Tarihte savunma sanayisi konusunda aslında çok büyük bir müktesebatı olan bir milletiz. Yani bizi şu anda bulunduğumuz noktada görmeyin. Aslında biz bunları başarmışız. Ama nedense patinajla biz geriye gitmişiz. Kadırgalarla denizde toplarımızla karada destanlar yazdık. İstanbul'un fethi başta olmak üzere pek çok savaşta kendi ürettiğimiz silahlarımızla çok büyük başarılar kazandık. Birinci dünya savaşında bu üstünlüklerimizi yitirmiştik buna rağmen Kurtuluş Savaşı'nı yenilediğimiz silahlarla, cephaneyle kazandık.
'O YAPIYORSA BİZ DE YAPABİLİRİZ'
Biz bize yetmediğimiz durumda bağımsız bir Türkiye'den bahsedemeyiz. Bunun adımlarını atmak durumundayız. Dünyanın bir ucundaki de insan biz de insanız. O yapıyorsa biz de yapabiliriz. Yapmamak için hiçbir sebep yok. Ama birileri önümüze bariyeri koyuyor sonra da bunun üzerinden atla diyor. Biz bunları da atlayacağız, gerekirse bu bariyerleri de kaldıracağız. İşte bu başladı.
Şimdi eskiden beyin göçünden endişe ediyorduk. Artık bu göç kendi özüne dönüşe başladı. Ülkemiz 2002 yılında savunma sanayisi ihtiyaçlarında yüzde 80 dışa bağımlıydı. Bugün bu oran 45'e düştü. Hedefimiz 2023'te dışa bağımlılığını neredeyse yüzde 100'e kaldırarak taşımaktır. Elbette uluslararası şirketlerle ortak projelerimiz olacaktır. Artık dünya bu noktada küçülmüştür. Biz bugün dünyada marka birçok uçakların yedek parçalarını Türkiye'de üretiyoruz ve gönderiyoruz, başta Boeing olmak üzere. Savunma sanayisine verdiğimiz desteği artırarak devam ettirmeliyiz.
'DÜNYA VİCDANSIZLARLA DOLU'
Dünya vicdansızlarla dolu. Bunu da bilmemiz lazım. Tamamen siyasi stratejik ve ekonomik çıkar ilişkilerine dayalı kriterler söz konusu. Elbette bizim de kriterlerimiz var ve olacak. Ama bizimkilerle onlarınki arasında çok büyük farklar bulunuyor.
Biz tüm dost ve kardeş ülkeleri sahip olduğumuz imkanları birlikte kullanma konusunda farklı görmüyoruz. Balkanlara baktıkça biz insan görüyoruz. Diğerleri ise bu coğrafyalarda petrol görüyor, doğalgaz görüyor farkımız bu. Maden görüyor, ürün satılacak pazar görüyor. İşte geçenlerde İstanbul'da yaptığımız savunma sanayisi fuarında hareketliliği, canlılığı gördük. TUSAŞ'ın ve diğer sanayi kuruluşlarımızın çalışmalarını bu anlayışla yürüttüklerine inanıyorum."
UYDUNUN TESTLERİ BU ÜSTEN YAPILACAK
Uluslararası uzay projelerine de hizmet verilecek merkezde, ilk olarak Göktürk-1 uydusunun ileri entegrasyon ve çevresel testleri gerçekleştirilecek. Uydu, bu testlerin ardından fırlatma sahasına TUSAŞ'tan gönderilecek.
DÜNYADA SAYILI SİSTEM
Türkiye, dünyada az sayıda ülkede bulunan bu tesis sayesinde uzay sistemleri montaj, entegrasyon ve test hizmetleri alanında uluslararası oyuncu konumuna gelecek.
Merkez, askeri havaalanına doğrudan bağlantısı sayesinde uydunun karayoluyla taşınması gerekliliğini ortadan kaldıracak, emniyet, maliyet ve risk yönetimi açısından büyük avantaj sağlayacak.
USET'TEKİ TEST SİSTEMLERİ
Merkezdeki uydu testleri, oluşabilecek elektromanyetik etkileşimlerin saptanabilmesi ve uydu üzerindeki ekipmanın elektromanyetik açıdan birbiriyle uyum içinde çalıştığının doğrulanması amacıyla dış ortamdan arındırılmış odada yapılacak.
Elektro-dinamik sarsıcılarla gerçekleştirilecek titreşim testlerinde ise fırlatıcının harekete geçmesiyle ortaya çıkan mekanik yüklerin uyduya etkisi gözlemlenecek. Fırlatıcının hareketinden bir süre sonra üzerindeki yakıt tanklarını bırakması, uydunun fırlatıcıdan ayrılması gibi safhalarda ortaya çıkan şok yüklerinin testleri gerçekleştirilecek.
GÜNEŞ PANELİ AÇILMA TEST DÜZENEĞİ
Fırlatılmadan önce güneş panellerinin uzayda doğru bir şekilde açılacağının ve patlayıcı cıvatalardan kaynaklanan şok kuvvetinin uyduya ve güneş panellerine zarar vermeyeceğinin doğrulanması, Güneş Paneli Açılma Test Düzeneği kullanılarak gerçekleştirilecek.
Çevresel ve işlevsel testlerden başarıyla çıkan uydu, ancak bu aşamalardan geçtikten sonra fırlatıcıya gönderilmek üzere hazır hale gelecek.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.