Dolar (USD)
32.63
Euro (EUR)
35.33
Gram Altın
2507.59
BIST 100
10851.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Misliyle ödeteceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin'de şehit düşen 8 askerimizin ailelerine taziyelerini iletti. Erdoğan, "Kimse merak etmesin, kanları yerde kalmayacak. Bu yaptıklarını misliyle ödeteceğiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Misliyle ödeteceğiz
03 Mart 2018 04:00:00
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin'de şehit düşen 8 askerimizin ailelerine taziyelerini iletti. Erdoğan, "Kimse merak etmesin, kanları yerde kalmayacak. Bu yaptıklarını misliyle ödeteceğiz" dedi.

Ahmet Zeki GAYBERİ/DAKAR

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ziyaretini takip eden medya mensuplarıyla, Türkiye ve dünya gündemini değerlendirdi. Moritanya'da toplam 8 anlaşma imzalandığını belirten Erdoğan, Moritanya ile turizm, madencilik, balıkçılık, enerji, askeri eğitim ve savunma sanayi alanlarında işbirliği yapılacağını söyledi.

Şairler Ülkesi

Moritanya'nın 'şairler ülkesi' olarak bilindiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ülkeyi cumhurbaşkanlığı düzeyinde ilk ziyaret eden Türk devlet adamının kendisi olduğunu belirtti. Erdoğan ayrıca Moritanya'nın Kuran ilimleri ve hafızlık açısından güçlü ve özel bir konuma sahip olduğunu ifade etti ve çocukların 3-4 yaşında iken hafızlığa başlatıldığını söyledi.

Maliye'ye destek verilecek

Mali'nin FETÖ ile mücadelede kararlı adımlar attığını, okulları Maarif Vakfı'na anında devrettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu konudaki hassasiyetlerini unutmam mümkün değil. Terörle mücadelede biz de Mali'ye destek oluyoruz, olmaya devam edeceğiz" dedi. Erdoğan ayrıca Malili öğrencilere ülkemizde burs sağlayacaklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a basın mensuplarıyla yaptığı sohbet toplantısında yöneltilen sorular ve bu sorulara verilen cevaplar ise şöyle:

-Efendim, Afrika ziyaretini kısaca nasıl değerlendiriyorsunuz?

Biz Afrika'ya büyük önem veriyoruz. Bir dahaki Afrika seyahatimizde inşallah kıtanın güneyine de ineceğiz. Biliyorsunuz. Güney Afrika'da Zuma vardı; Afrika'da esintisi bir hayli duyulan birisiydi. Şimdi orada cumhurbaşkanlığı görevine Ramaphosa geldi. Kendisini telefonla aradım, görüştük. Yakında yüz yüze de görüşeceğiz. Niyetimiz, kıtaya yapacağımız bir sonraki ziyarette Güney Afrika'ya uğramak. Güney Afrika, kıtanın en güçlü ülkeleri arasında. Özellikle yeraltı varlıkları bakımından zengin bir ülke. Biliyorsunuz Güney Afrika, altın olayı çok ileri bir ülke. Afrika önem verdiğimiz içindir ki, kıtada bir zamanlar 12 olan büyükelçilik sayımız 41'e, 42'ye yükseldi. Afrika bizim için olmazsa olmaz bir kıtadır. İhmale gelemeyecek bir kıtadır. Afrika'ya biz sömürgeci mantığıyla değil, muhabbetle yaklaşıyoruz."

Misliyle ödeteceğiz

-Biz Dakar'da iken Afrin'den şidddetli çatışma haberleri geldi. Şehitlerimiz, yaralılarımız var. Birincisi bunu sormak istiyorum. İkincisi de ABD'nin Ankara maslahatgüzarının yaptığı açıklamayı sormak istiyorum. 'YPG'yi Menbiç'ten çekeceğiz, YPG'yi müttefik olarak görmüyoruz, verdiğimiz sözlere bağlıyız' diyor. Değerlendirmenizi alabilir miyiz?

Çatışma haberlerinin hemen akabinde Hulusi Paşa ile telefonla görüşerek bilgi aldım. Jandarmadan, JÖH'lerden, maalesef 8 şehidimiz oldu. ÖSO'dan da iki şehit var. Yaralılar da var ama, hayati tehlikesi olduklarına ilişkin bir bilgi gelmedi. Olay akabinde, terör unsurlarının bölgedeki uçaksavarları personelleriyle birlikte yok edilmiş. Oradaki mücadeleyi, kararlı bir şekilde sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Teröristlere yaptıklarını misliyle ödeteceğiz.

Sorunuzun ikinci bölümüne gelince. ABD'liler, ta Obama döneminden beri bizlere, Münbiç'te kalmayacaklarını, oraya girmiş olanları çıkaracaklarını, Fırat'ın doğusuna çekeceklerini söylüyorlar. Telefonlarda ve ikili görüşmelerde bize hep bunun sözünü vermiş olmalarına rağmen, fiiliyatta YPG'yi oradan çıkarmadılar. Şu an Trump ve ekibi de aynı şeyi söylüyor. Ama sözler henüz fiiliyata yansımış değil. Biz, verilen sözlerin fiiliyata yansıdığını görmek istiyoruz."

S-400 işi bitmiştir

-Son günlerde Türkiye'nin Rusya'dan alacağı S400 füze savunma sistemleri nedeniyle ABD tarafından bir yaptırıma uğrayabileceği bazı yorumlar ABD basınında ima ediliyor. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz Ağustos ayında kongreden çıkan bir kanunla Rusya'ya yapılacak yaptırımların kapsamı genişledi. Türkiye'nin de bu kapsama alınacağına ilişkin siz ilgili bakanlarınızla bir çalışma yaptınız mı? Türkiye'nin S400 alımı nedeniyle ABD yaptırımlarına konu olması gibi bir risk var mı? Böyle bir risk olursa Türkiye silah sistemlerini alma kararını gözden geçirir mi?

Başbakanlık dönemimi de sayarsak, toplam 16 sene oldu. Artık bizi tanımış olmaları lazım. Bizden söz bir kere çıkar, iş biter. Ruslar'la o konuda anlaşmış olduğumuz için o iş artık bitmiştir. NATO üyesi Yunanistan da Rusya'dan S-300 füzeleri aldı. Yunanistan'a yaptırım mı uygulandı? Kaldı ki ülkemizin güvenliği ile ilgili meselelerde kimden ne alacağımızı başkalarına soracak değiliz. Stratejik ortaklarımızdan, aynı ittifakta yer aldığımız ülkelerden, müttefikliğin gereğini yerine getirmelerini bekleriz. Mesela müttefikimiz olan bir ülkenin, bir terör örgütüne silah temin etmesini, hem de ücretsiz olarak silah vermesini makul karşılamamız mümkün değildir".

Sivillerin tahliyesi konusu

-Putin'in bazı açıklamaları olmuştu. Doğru Guta'daki sivillerin tahliyesi ile sizi işaret etti. 'Erdoğan sayesinde Doğu Guta'daki siviller tahliye edilebildi' dedi. Bu Doğu Guta, İdlib veya başka noktalarda sivillerin tahliyesi için beraber çalışılmaya devam edilecek anlamına gelir mi?

Ben Doğu Guta ve İdlib ile ilgili Sayın Putin'i aradım. Kendisinden Doğu Guta'dan tahliye için ricada bulundum. Bu zulme seyirci kalamayız dedim. Putin'den Doğu Guta'ya insani yardım konusunda, yaralıları oradan tahliye konusunda bize yardımcı olunmasını istedim. Ama bu isteğimizle ilgili maalesef bir mesafe alınamadı. Çocukların ve kadınların tahliye edilerek Şam'a gönderildiklerine dair haberler var. Ama Şam'a gönderilmiş olmaları, ejderhaya teslim edilmeleri anlamına gelir.

Macron'la Kıbrıs konusu

-Macron'la olan telefon görüşmenizde Kıbrıs konusu da gündeme gelmiş. Konuyu hangi çerçevede konuştuğunuzu bizimle paylaşabilir misiniz?

Kıbrıs ve münhasır ekonomik bölge konusunda bizim daha yumuşak davranmamızı istiyor. Ben de kendisine bizim uluslararası hukuka uygun davrandığımızı anlattım. Orada bulunacak petrol ve doğalgazda, Kıbrıs'ın kuzeyinin de güneyinin de hakkı var. Bu noktada birilerinin tek taraflı hareket etmesini kabul edemeyiz. Anastasiadis dürüst davranmak istiyorsa yapması gereken bir şey var: Arama çalışmalarının kime nasıl yaptırılacağını Kıbrıs'ın kuzeyiyle müzakere ile belirlemek. Sondaj beraber yapılmalı, çıkacak ürün de beraberce paylaşılmalı.

Rumlar rahatsız oldu

-Sondaj konusunda bir 'de facto' durum oluşturmaya çalışıyorlar. Tartışmaların sürdüğü bu süreçte Türkiye'de bir sondaj gemisini envanterine kattık. Yakın vadede Türkiye'nin bir arama çalışması söz konusu olabilir mi?

Tabii ki olabilir, olamaz diye bir şey yok. Bu gemi bunun için alındı. Geminin alınması birinci derecede Rum kesimini rahatsız etti. O bölgede KKTC'nin ve Türkiye'nin rızası olmaksızın bir adım atılamaz. ENİ hadisesinde bu görüldü. Yarın Fransa belki Total ile yapmak isteyecek bu işi. ABD belki Exxon ile yapmak isteyecek. Ama KKTC'nin ve Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklarından haklarının çiğnenmesine fırsat vermemiz elbette mümkün değildir".

Faize çözüm bulacağız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Faizin indirilmesi konusunda çalışmalar yapıldığını, bu çalışmanın en kısa sürede neticelenmesi için gayret gösterdiklerini söyledi.

-Kredi faizlerinin yüksekliği konusunda sık sık uyarılar yapıyorsunuz. Kredi faizlerinin düşmesi için bankaları yönlendirici adım atılması söz konusu mu? Neler yapılabilir?

Faiz meselesinde devlet bankaları ve danışmanlarımla bir çalışma yaptık. O çalışmanın ardından Sayın Başbakan da bir çalışma yaptı ve arkadaşlarımıza bir süre verdi. Onlar bir çalışma yapacaklar. Akabinde de benim başkanlığımda bu konuyu müzakere etmek üzere tekrar bir araya geleceğiz. Çünkü faiz meselesinde tabii bazı arkadaşımızla tam anlamıyla uyumlu da sayılmayız.

Ama faiz konusuna çözüm de bulmamız lazım. Yüksek faiz uygulaması ile ülkemizde yatırımı teşvik edemeyiz, yatırımı teşvik edemediğimiz zaman da istihdamı artıramayız. En büyük sıkıntı burada geliyor. Bakıyorsunuz bir banka 2,7 milyar kar ettiklerinden söz ediyor. Öbürü şu kadar kar ettim diyor. Halbuki kar dedikleri, faiz sayesinde yaptıkları sömürüden ibaret. Hiç birisi, 'Biz yatırımcıyı teşvik edelim de sürümden kazanalım' derdinde değil. Bu ülkede yatırıma destekte elimizdeki bu imkanları onlarla paylaşmak suretiyle ülkenin kalkınmasına yardımcı olalım diye de bir dertleri yok. Bu finans sektörü böyle bir sektör. Onun için şu anda arkadaşlarımız bu çalışmalarını yapıyorlar, bu çalışmadan sonra kendileri ile bir araya tekrar geleceğiz ve kararımızı alacağız.

28 Şubat mağdurları

28 Şubat döneminde mağdur olanlarla ilgili, bu insanların özgürlüklerine kavuşmaları veya iade-i itibarlarının sağlanması için yeniden yargılama gibi bir süreç başlayacak mı? Sizin bu yönde bir mekanizmaya dair yol göstericiliğiniz olacak mı?

Bu konu ile ilgili Adalet Bakanlığı'nın yaptığı bir çalışma var. Ama bu ne zaman neticelenir, bu tabii ki yargı meselesi. Bunu şu an benim söylemem mümkün değil. Ama biz arkadaşlarımıza, 'Bu konuda adaletin tecellisi için bir yasal çalışma yapın' dedik. Şu anda Adalet Bakanlığı'nda böyle bir çalışmayı arkadaşlarımız yürütüyorlar."

FETÖ ile mücadele

-Yurt dışı gezilerinde FETÖ ile mücadeleyi her ülkede gündeme getiriyorsunuz ve sonuç alıyorsunuz. Türkiye'de bu mücadele Afrin meselesinden sonra sekteye mi uğradı? Yürüyor mu? Yine 39 asker tutuklandı. Muhalefet bir yandan 2019'da mağdur siyaseti yapmaya hazırlanıyor. Bunların kökü ne zaman kazınacak efendim?

Bu öyle süre verilebilecek bir konu değil. Mücadele devam ediyor. Yargılama neticesinde verilmeye başlamış cezalar var. Müebbete mahkum olanlar var, bakıyorsunuz, 20, 30, 15 yıl mahkum olanlar var. Süre veremeyiz ama yapmamız gereken, mücadeleyi kararlı biçimde sürdürmektir. Kovalamaya devam edeceğiz.

Varlık Fonu'nda son durum nedir?

-Türkiye Varlık Fonu için yeni bir yol haritası var mı? Fonun Başkanı görevden alındı. Yeni atama da yapılmadı. Planınız nedir?

Varlık Fonu şu anda vekaleten yürüyor. Bu vekaleti asalete çevirme yönünde başbakanımızın bir çalışması var. Kendileri bir çalışma yapıp Varlık Fonu'nun başına güçlü, inandığımız, piyasaların da hakikaten takdir edeceği bir ismi bulalım diye bir gayretin içindeler.