Çuha çiçeği yağının faydaları nelerdi?
Çuha çiçeği yağı çuha çiçeğinin tohumlarından elde ediliyor. Yüksek miktarda Omega 3 ve Omega 6 içerren çuha çiçeği antifungal ve antibiyotiktir. Peki çuha çiçeği yağının faydaları nelerdir? Çuha çiçeği yağı nasıl kullanılır? Çuha çiçeği yağının cilde faydaları nelerdir? Çuha çiçeğinden nasıl maske yapılır? Çuha çiçeği yağı kullanırken nelere dikkat edilmeli? İşte çuha çiçeği yağının faydaları ve kullanım alanları...
Çuha Çiçeği, dünyada Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde, Türkiye’de ise Doğu Anadolu bölgesinde yetişen, boyu 25 cm’e kadar uzanabilen bir bitkidir. Çok eski yıllardan beri hem kökü, hem de bitkisi tedavi yöntemlerinde kullanılmıştır. Bahar çiçeği, eşek otu veya ayı kulağı olarak da bilinen çuha çiçeği, yüksek miktarda Omega 3 ve Omega 6 içerir. Saponin maddesi ise çuha çiçeğinin içindeki en önemli madde olarak dikkat çeker. Genellikle bitkilerde bulunan bu madde, antifungal ve antibiyotik etki göstermesiyle bilinir. Özellikle bahar aylarında sık sık çiçek açan bir süs bitkisi olan çuha çiçeğinin kıvrık, koyu sarı renkte yaprakları vardır. Güzel görüntüsü kadar sayısız faydasıyla da bilinen çuha çiçeği çok uzun zamanlardan beri tüketilmekte olup, çuha çiçeği yağı da birçok hastalığın tedavisinde yardımcı madde olarak kullanılmaktadır.
Ayı kulağı, bahar çiçeği ve eşek otu gibi isimlerle de anılan çuha çiçeği kökleri, çiçekleri ve yaprakları kullanılabilen bir bitkidir. Ayrıca çuha çiçeği yağı da kullanılarak birçok hastalığa fayda sağlar.
ÇUHA ÇİÇEĞİ YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?
Günümüzde birçok kişi tarafından bilinen bir çeşit sinir hastalığı olan multipl skleroz yani MS rahatsızlığına iyi gelir.
Kronik yorgunluğa iyi gelir ve uykunuzu düzene sokar.
Kadınlar için de oldukça önem taşıyan bir yağdır. Regl döneminde yani kadınların adet zamanlarında oluşan karın ağrıları, baş ağrıları ve meme ağrılarına iyi gelir.
Hemoroid yani basura karşı da fayda sağlayan bir yağdır.
Hiperaktivite durumundaki çok hareketli olan çocuklara iyi gelir.
Alkol kullanan insanlarda aşırı alkol kullanımına karşı vücutta oluşan zehirlerin vücuttan atılmasına yardım eder.
Kadınların menopoz döneminde yarar sağlar. Menopoz döneminde kadınların sıklıkla yaşadığı sıcak basması, terleme ve duygusal olarak yaşanan değişiklikleri azaltır.
Kalbe fayda sağlar dolayısıyla kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar ve kalp krizi geçirme riskini azaltır.
Diyabet rahatsızlığı olan kişiler de bu şifalı yağı kullanabilirler. Şeker hastalığına karşı fayda sağlar. Vücuttaki tıkanık gözenekleri açarak akne ve sivilceleri yok eder.
Sinir uyarılarının iletimini arttırır. Bunun sonucunda alzheimer yada farklı beyin rahatsızlıklarına iyi gelebilir.
Çuha çiçeği yağı, C vitamini desteği ve ginkgo biloba ile kullanılırsa iktidarsızlık problemine karşı çözüm olabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır, hastalıklara kolay yakalanmamaya yardım eder. Obeziteye karşı da yarar sağlar. Fazla kilolarından kurtulmak ve zayıflamak isteyen kişiler de bu yağı kullanabilir.
Saçları parlatır, saç dökülmesini azaltarak güzel bir görünüme kavuşmaya yardım eder. Kolesterolü dengelemeye yardım eder.
Baş ağrılarına iyi gelir, migrene karşı yarar sağlar.
Öksürük ve göğüs ağrılarına iyi gelir. Ayrıca bronşit ve astım için de şifalı bir yağdır.
ÇUHA ÇİÇEĞİ YAĞININ CİLDE FAYDALARI NELERDİR?
Cilt problemleri birçok kişinin canını sıkar. Bazı insanlar kuru cilde sahipken bazı insanlar yağlı ciltten şikayet eder. Ayrıca sivilceler, akneler yada sedef hastalığı, egzama gibi cilt rahatsızlıkları da ciltle ilgili farklı sorunlardır. Tüm bunların yanında cildimize iyi bakmak, genç tutmak ve güzel görünmek de herkesin derdi haline gelmiştir. Çuha çiçeği yağı ile birçok cilt sorununa çözüm bulabilirsiniz.
CİLDİNİZ KURUYOR MU?
Cildinizin kuru olmasından bu yüzden sürekli çatlamasından mı şikayet ediyorsunuz? Çuha çiçeği yağı ile cildiniz nemlenir ve kurumaktan kurtulur. Ayrıca yağlı ciltler için de faydalı bir yağdır. Cildin sık yağlanmasından ortaya çıkan sivilceleri de yok eder.
YAŞLANMA KARŞITI ÇUHA ÇİÇEĞİ YAĞI!
Birçok kişi yaşlanmaktan korkar. Özellikle hanımlar daima genç görünmek ister. Yaşlanma karşıtı anti aging özelliği olan birçok bitki mevcuttur. Çuha çiçeği yağı da yaşlanmaya karşı kullanılabilecek genç görünmeye yardım edecek bir bitkidir.
EGZAMA VE SEDEF HASTALIĞI GİBİ CİLT HASTALIKLARINA KARŞI ÇUHA ÇİÇEĞİ YAĞI!
Cildinizde sedef hastalığı yada egzama mı var? Özellikle el, dirsek yada dizlerde kendini gösteren yaralar birçok kişiyi rahatsız eder. Çuha çiçeği yağı sayesinde egzama yada sedef hastalığına karşı şifa bulunabilir.
ÇUHA ÇİÇEĞİ YAĞININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Öncelikle her yazıda belirttiğimiz gibi her şeyin fazlası zarardır, çuha çiçeği yağını da fazla miktarda kullanmamalısınız. Herhangi bir kronik rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışıp kullanmalısınız. Özellikle kan basıncını düşürücü yada depresyon tedavisi ile ilgili ilaçlar kullanıyorsanız çuha çiçeği yağı bu ilaçlarla etkileşime girebilir. Bazı kişilerde mide bulantısı, mide ağrısı yada bağ ağrısına sebep olabilir. Ayrıca hamilelik döneminde de kullanmamalısınız. Şizofreni rahatsızlığı ve epilepsi rahatsızlığı olan kişiler bu yağdan uzak durmalıdır, nöbet geçirme riskini arttırabilir.
Çuha Çiçeği Yağının İçeriğinde Neler Bulunur?
Çuha çiçeğinin içinde Omega 3 ve Omega 6 yağı bulunur. Bu yağları insan vücudu üretemediği için dışardan alınması gerekir ve çuha çiçeği yağı bu yağlar bakımından zengin bir kaynaktır. Aynı zamanda çuha çiçeği tohumundan elde edilen Gamma Linoleik Asit kanserli hücrelerin gelişimini engeller. Aynı zamanda vücudun tüm organlarını kontrol eden Prostotoglandin adı verilen bileşiklerin üretilmesinde de kullanılır ve hücre zarının en önemli bileşenlerindendir.
Çuha çiçeği yağının içeriği %9 Gamma Linoleik Asit, % 0,72 Omega 6, % 8 Omega 9 ve ayrıca potasyum ve magnezyumdan oluşmaktadır.
Çuha Çiçeği Yağının Yan Etkisi Var mıdır?
Çuha çiçeği yağının, aşırı miktarda tüketmediğiniz sürece bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak bildiğiniz bir rahatsızlığınız varsa, yine de doktorunuza danışarak kullanmanız önerilmektedir. Psikolojik bir rahatsızlığınız varsa ve buna bağlı olarak ilaç kullanıyorsanız, ya da hamileyseniz çuha çiçeği yağını kullanmaktan kaçının.
Çuha Çiçeği Yağı Nerede Bulunur?
Çuha çiçeği yağının kapsül halini eczanelerden satın alabilirsiniz. Aynı zamanda bazı yetkili eczanelerde ve aktarlarda şişelenmiş sıvı halini de bulabilirsiniz.
Çuha Çiçeği Yağı Nasıl Kullanılır?
Eğer çuha çiçeği yağını kapsül olarak kullanacaksanız, her öğün sonrası günde en fazla 3 kez, 1’er tane kapsül alabilirsiniz. Eğer yağ olarak kullanacaksanız, farklı şikayetlere göre farklı miktarlarda kullanmanız gerekir. Kullanmadan önce mutlaka doktorunuza veya yetkili ürün satıcınıza danışın. Doktorunuz tarafından daha farklı miktarda önerilmediği müddetçe yetişkinlerin 2-4 tatlı kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı kadar tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Eğer çuha çiçeğinin kendisini kullanmak isterseniz, kökünü ve çiçeklerini kurutarak ya da tazeyken haşlayabilir, suyunu tüketebilirsiniz. Bu şekilde tükettiğiniz çuha çiçeği taş ve kum dökmeye yardımcı olur, aynı zamanda uyku problemlerinin de önüne geçerek daha rahat uyumanızı sağlar.
Cilt problemleri için çuha çiçeği yağı kullanacaksanız, bu yağı direkt olarak cildinize sürebilir veya farklı maske tarifleri deneyebilirsiniz.
Tansiyon, MS, bağışıklık sistemi, diyabet veya stres gibi nedenlerle tüketmek istiyorsanız, bitkinin kök ve yapraklarını suda çay gibi demleyerek içebilirsiniz. 2-3 ay kadar devam eden bir kür uyguladığınız takdirde tedavinin sonuçlarını görmeye başlarsınız.
İçeceğiniz herhangi bir çaya da birkaç damla çuha çiçeği yağı damlatarak tüketmeniz faydalı olacaktır.
Çuha Çiçeği Yağını Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Öncelikle çuha çiçeği yağını aldığınız yerin güvenilir olmasına dikkat edin. Eğer eczane dışında bir yerden satın alıyorsanız, mutlaka aldığınız ürünün sertifikalı olmasına dikkat edin. Eğer kronik bir rahatsızlığınız varsa, kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Hangi dozda kullanmanız gerektiğini öğrenmek için yetkili ürün satıcınızdan veya doktorunuzdan yardım alın. Eğer ameliyat olmanız gerekiyor ve o dönemde çuha çiçeği yağı kullanıyorsanız, bunu mutlaka doktorunuza bildirin. Çuha çiçeği yağı kanı incelttiği için ameliyat esnasına kanamaya neden olabilir. Eğer hamileyseniz veya bebek emziriyorsanız, çuha çiçeği yağı kullanmayın veya doktorunuza danışın. Çuha çiçeği yağını sütle birlikte tüketmeyin.
Pürüzsüz Bir Cilt İçin Çuha Çiçeği Maskesi
Eğer cildiniz akneye meyilliyse, çuha çiçeği ile hazırlayacağınız, Ender Saraç’ın önerdiği cilt maskesiyle pürüzsüz bir cilde kavuşabilirsiniz.
Malzemeler:
2 tutam çuha çiçeği Yarm salatalık 1 fincan pirinç unu Yarım fincan elma suyu 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Hazırlanışı:
Öncelikle çuha çiçeğini kurutun. Tamamen kuruduktan sonra bu yaprakları toz haline gelinceye kadar ezin. Salatalığın kabuklarını soyarak büyük parçalar halinde doğrayın. Pirinç unu, salatalık ve çuha çiçeği tozlarını bir kaba alarak ateşte yaklaşık 10 dakika kadar ısıtın. Daha sonra ateşten alarak blender’dan geçirin ve iyice krema kıvamına getirin. Son olarak elma suyunu ve zeytinyağını da ekleyerek tekrar karıştırın. Krem kıvamındaki maskeniz hazır.
Kullanılışı:
Hazırladığınız maskeyi bir fırça yardımıyla veya parmak uçlarınızla, göz çevrenize temas etmeyecek şekilde tüm yüzünüze ve boynunuza uygulayın. Yüzünüzde yaklaşık 30 dakika kadar beklettikten sonra ılık suyla durulayın.
Nar çekirdeği yağının faydaları nelerdir?
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.