Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çözümü bir kültür haline getireceğiz

Çözüm sürecine sivil toplum desteği sağlamak için kurulan "Barışa Bak" platformu üyeleri mecliste parti temsilcileri ile bir araya geldi. Platform üyeleri, parti temsilcilerine"Her şeyi bir kenara bırakalım. Barışa bakalım" çağrısında bulundu. Ak Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal çözümü bir kültür haline getirmek istediklerinin altını çizdi.
Çözümü bir kültür haline getireceğiz
05 Aralık 2014 10:22:00
Çözüm sürecine sivil toplum desteği sağlamak için kurulan "Barışa Bak" platformu üyeleri mecliste parti temsilcileri ile bir araya geldi. Platform üyeleri, parti temsilcilerine"Her şeyi bir kenara bırakalım. Barışa bakalım" çağrısında bulundu. Ak Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal çözümü bir kültür haline getirmek istediklerinin altını çizdi.

EZGİ ÇELİK ANKARA

"Barışa Bak" Platformu üyeleri Cengiz Algan, Mahmut Övür, Fadime Özkan, Yasemin Yıldırım ve Bayram Zilan TBMM'yi ziyaret ederek AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, CHP Grup Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi ve HDP'li İdris Baluken'i makamında ziyaret etti.

Sorunlarımızı biz çözebiliriz

AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, kampanyayı yakından takip ettiğini, destek vererek katkı sağlamak istediğini belirtti. Ünal, çözüm süreci denilen sürecin son 2 yılda başlayan bir süreç olmadığını, bunun psikolojik, sosyal siyasi zemini olduğunu söyledi. Her şeyden önce çözümü bu ülkede bir kültür haline getirmeyi istediklerini kaydeden Ünal, çözümün bir parçası haline gelerek ve insanların zihninde var olan o öğrenilmiş çaresizliği kırmayı ancak bizlerin yapabileceğini açıkladı. Ünal, "Bizim sorunlarımızı biz çözebiliriz. Bugün burada bulunuyor olmanız kendi sorununa sahip çıkmanın, sorununu çözebilecek bir irade koymanın, bu konuda bir inisiyatif olmanın ve bununda sivil zeminini oluşturabilmenin önemli bir göstergesidir" dedi.

Sivil inisiyatif önemli

Sorunlar eğer kanunlar çıkarılarak çözülseydi bugüne kadar Türkiye'nin hiçbir sorununun kalmayacağını belirten Ünal, "Bir şeyin yasal, sosyal ve siyasi ve psikolojik zemini ayrı bir şeydir. Bunlar ancak bir araya geldiği zaman bir çözüm zemini oluşturabiliyor" dedi. 6-8 Ekim olaylarının sonlandıran şeyin insanlarımızın çözüme sahip çıkma zemininden doğduğunu kaydeden Ünal, "İki senelik bölgedeki çatışmasızlık sürecinin nasıl bir iyileşme ortaya çıkardığını gördüğümde ben şunu düşündüm. Bizim görevimiz bunun efekte olmamasını sağlayarak, kendi doğal akışı içerisinde iyileşmesine zemin hazırlamak. Yine bu açıdan da bu sivil inisiyatif çok önemli. Bu çerçevede hem Ak Parti Grup olarak hem bir parlamenter olarak üzerime düşen bütün sorumluluğu yerine getirmeye hazırım" ifadelerinde bulundu.

CHP ve MHP'nin desteği önemli

Çözüm Süreci'nde Ak Partinin ortaya koyduğu siyasi iradenin devlete yansımasıyla devam ettiğini belirten Ünal, sürece CHP ve MHP'nin destek vermesi halinde geniş bir toplumsal mutabakatla sorunların görüşülerek çok daha hızlı sonuçlanabileceğini söyledi. O nedenle de "Barışa Bak" platformu üyelerinin Mecliste ki diğer parti üyeleri ile yapacakları görüşmelerin çok kıymetli olduğunu belirtti.

Sürece destek vermemiz tarihi bir sorumluluktur

"Barışa Bak" Platformu üyeleri MHP Grup Başkan Vekili Yusuf Halaçoğlu'ndan çözüm sürecine destek istedi. Halaçoğlu, Çözüm Süreci adı altında sürdürülen görüşmelerden diğer siyasi olarak haberdar olmadıklarını belirterek, hükümetin süreçle ilgili şeffaf olmadığını dile getirdi. Halaçoğlu, "Destek olmamız için iktidarın bizlere bilgi vermesi lazım. Bu tarihi bir sorumluluktur. Bilgi sahibi olmadan sürece destek veriyoruz dersek sonuçları ağır olduğunda bunun altından kalkamayız "dedi. Ülkenin bütünlüğünü bozacak herhangi bir duruma onay vermeyeceklerini belirten Halaçoğlu, "Gezi olaylarında, Kobani olaylarında MHP ülkücüleri sokağa dökseydi ne olurdu? MHP barışa destek vermiyor mu?" dedi. Halaçoğlu, terörizmin ortadan kalkması için siyasi mücadelenin ötesinde bir çözüme gidilmesi gerektiğini belirtti.

Şeffaflık konusunda rahatsızlıklarımız sürüyor

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, parti olarak hükümete sorunun çözümüne ilişkin yol haritası önerdiklerini belirtti. Sürecin kamuoyuna ve diğer partilere kapalılığı konusunda rahatsızlıklarını dile getiren Hamzaçebi, "Şeffaflık konusunda rahatsızlıklarımız sürüyor. Ne görüşülüyor kimse bilmiyor. Demokratik bir tartışma ortamı oluşturulmadan süreç yürümez. Tabi ki CHP olarak bizde kan akmasın istiyoruz" ifadelerinde bulundu.

Süreçte sivil üçüncü gözlere ihtiyaç var

"Barışa Bak" platformu üyelerini HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken kabul etti. Süreçte sivil üçüncü gözlere ihtiyaç olduğunu belirten Baluken, bu tür girişimleri önemsediklerini söyledi. Ortak kaygısı barış olan aydınlara ihtiyaç olduğunu kaydeden Baluken, platform üyelerinden bir heyet oluşturularak İmralı ve Kandille bile görüşülmesi gerektiğini söyledi. Sürecin şeffaf olmasını devamlı dile getirdiklerini ifade eden Baluken, "CHP ve MHP bu durumdan şikayetçi. Ama biz her zaman süreçle ilgili bilgi verebileceğimizi kendilerine ilettik. Ama dönüş alamadık" dedi. MHP'nin karşıtlıklarının devam ettirmek isteyebileceğini belirten Baluken, CHP'nin sürece katılımının önemli olduğunun altını çizdi.