Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çözümde kararlıyız

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Çözüm Süreci'ni kararlılıkla sürdüreceğiz ama Hakkari'den Edirne'ye, Muğla'dan Artvin'e kadar Türkiye'nin her bir köşesinde kamu düzenini kesinlikle zaafa uğratmayacak her türlü tedbiri de almaya kararlıyız' dedi.
Çözümde kararlıyız
27 Kasım 2014 10:44:00
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Çözüm Süreci'ni kararlılıkla sürdüreceğiz ama Hakkari'den Edirne'ye, Muğla'dan Artvin'e kadar Türkiye'nin her bir köşesinde kamu düzenini kesinlikle zaafa uğratmayacak her türlü tedbiri de almaya kararlıyız' dedi.

ABDULAZİZ ÇİFTÇİ / ŞANLIURFA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı için Şanlıurfa'ya geldi. Başbakan Davutoğlu'nun uçağı yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle Ankara ve Şanlıurfa'da rötar yaptı.Havaalanında, Şanlıurfa Valisi İzzet'in Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç,AK Parti İl Başkanı Yusuf Eğilmez tarafından karşılanan Başbakan Davutoğlu, daha sonra Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısına katıldı.

Hep beraber tek yürek

Davutoğlu, tevhidin sadece bir inanç değil, birlik, beraberlik anlamında da Türkiye'nin birliğini, beraberliğini, tevhidini temsil etmesi bakımından Şanlıurfa'nın ilk toplantı için tercih edilmesinde etkili olduğunu dile getirerek, "Tek başımıza gelmedik, 81 vilayetle geldik. Anadolu'yla, Trakya'yla geldik, Dicle, Fırat, Sakarya, Seyhan, Ceyhan, Yeşilırmak, Kızılırmak'la geldik. Birileri güzel nehirleri, dağları birbirinden ayırmak isterken, bizler birleştirmek için geldik, tevhid için geldik. Hep beraber tek bir yürek olmaya geldik" dedi.

İç Güvenlik Reformu

Çalışmalarındaki ilk gündem maddesinin iç siyasi gelişmeler ve demokratikleşme çabaları olduğunu ve 62. Hükümeti kurar kurmaz ele aldıkları ve hiçbir zaman taviz vermeden devam ettirecekleri konulardan birisinin Çözüm Süreci olduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:"6-7 Ekim olayları sebebiyle ortaya çıkan yeni bir durum söz konusu oldu. Bazı çevreler Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ayrıca büyükşehirlerimizde Türkiye'nin demokratik atmosferini istismar ederek vandalizme, şiddete yönelmeye kalktılar.

Biz bunların karşısında devlet ahlakının gereği olarak soğukkanlı bir tavır sergiledik ve hep şunu vurguladık; Çözüm Süreci kamu düzeninin alternatifi değildir, kamu düzeninin olmadığı yerde Çözüm Süreci hayata geçirilemez. Bu sebeple bu ay içinde iç demokratikleşme anlamında, sosyal ve siyasal sorunlar perspektifinde üç önemli reformu hayata geçirdik. Birincisi İç Güvenlik Reformu ve özgürlüklerin korunması. Sadece 6-7 Ekim bağlamında değil, daha da genel bir çerçevede, güvenliği teminat altına almak açısından değil, özgürlükleri de derinleştirmek açısından çok köklü bir reform paketini hazırladık, bu hafta pazartesi günü TBMM'ye sevk ettik."

Süreci kararlılıkla sürdüreceğiz

Başbakan Davutoğlu, son yaşanan olaylardan edinilen tecrübeyle özellikle toplantı ve gösteri hakkının kullanılması esnasında ortaya çıkacak istismarları yok edecek, toplantı ve gösteri yapma özgürlüğünü teminat altına alacak ciddi düzenlemeler getirdiklerine vurgu yaparak, bu düzenlemelerin de en kısa zamanda TBMM'de görüşülerek karara bağlanacağını bildirdi.

Davutoğlu, "Çözüm Süreci'ni kararlılıkla sürdüreceğiz ama Hakkari'den Edirne'ye, Muğla'dan Artvin'e kadar Türkiye'nin her bir köşesinde kamu düzenini kesinlikle zaafa uğratmayacak her türlü tedbiri de almaya kararlıyız" dedi.6-7 Ekim olaylarına da atıfta bulunan Davutoğlu, bu olayları tırmandıranların "Biz belli alanlarda, sadece bir tek siyasi görüşe, bir tek siyasi yaklaşıma izin veririz, farklı siyasi görüşler burada barınamazlar" mesajını iletmek istediklerini belirtti.

Adımlar atmaya devam edeceğiz

Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti, "Eğer gerçekten Çözüm Süreci samimiyetle savunulacaksa, herkes şiddeti, nefret dilini, kini ve en önemlisi de silahı bir kenara koyacak ve Çözüm Sürecini siyasal alanda yürüyen bir süreç olarak her türlü görüşün ifade edildiği ama nihayetinde temel muhatabın sadece millet olduğu bir süreç olarak başarıya ulaştırmaya gayret etmek durumunda herkes. Bu çerçevedeki adımlarımız devam edecek. Hem kamu düzenini teminat altına alacağız, hem de çözüm süreci konusunda son yaptığımız toplantıdan sonra aldığımız kararlar çerçevesinde adımlar atmaya devam edeceğiz."

Çirkin ifadelerle siyaset olmaz

Tunceli'de de AK Partili olsun olmasın hiç kimsenin gözünde nefret hali görmediklerini belirten Davutoğlu, "Hep ışıltı, hep tebessüm, hep güleryüz, hep kucaklama hissi... Sayın Kılıçdaroğlu, Tunceli'ye gitmişken bari bu özelliği alıp gelseydi, Hak Muhammed Ali yolundaki muhabbet dilini alıp gelseydi ama böyle taziye günlerinden hemen sonra bile açık ve son derece çirkin ifadelerle siyaset yapmaya devam ediyor. Bizim çağrımıza kulak kapatıyor" diye konuştu.