Çözüm sürecine herkes katkı sağlamalı
TBMM'nin açılışının 93. yıl dönümü dolayısıyla Meclis Tören Salonu'nda tebrikleri kabul eden Çemil Çiçek, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Çiçek, çözüm süreciyle ilgili olarak, bu süreçte nelerin kaybedildiğini hesaba dökmenin mümkün olmadığını ifade ederek, kaybedilen insan sayısının 40 binin üzerinde olduğunu, ekonomik ve sosyal yaralar meydana geldiğini belirtti.
Sorunu çözeceklerini vurgulayan Çiçek, şöyle devam etti:
"Çözmek için geçmişten beri görev alan hükümetler elinden gelen çabayı gösterdi, Anayasa'daki olağan yollarla sorunu çözmeye çalıştı, olmadı. Olağanüstü yönetim şekilleriyle çeyrek asır bu belanın üstesinden gelmeye çalıştı. Sonuçta yine bugünkü can yakıcı sorun varlığını sürdürmeye devam ediyor. Demek ki edindiğimiz tecrübelerden yola çıkarak, aynı yol ve yöntemle bu sorunu çözme imkanı olmadığını görmemiz gerek.
Türkiye, bu sorunu ne kadar erken çözebilirse o nispette beladan Türkiye'yi uzak tutmuş olacaktır. Bunu da kendi gücüyle kendi imkanlarıyla, kendi insanlarıyla çözecek. Herkesin bu süreci iyi değerlendirip ne düşünülüyorsa çözüme katkı anlamında, onu ortaya koyması lazım. Demokrasi buna imkan verir, fırsat verir. Bunları Meclis'te veya dışarıda olumlu bir yönde değerlendirip, katkı vererek çözmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Bugün bayram olduğuna göre, inşallah bu sıkıntıları bertaraf etmiş bir ülke, millet olarak gelecek bayramları daha huzur, sükun içinde kutlama imkanı olur."
Yeni Anayasa yapılmalı
TBMM Başkanı Çiçek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle özel gündemle toplanan TBMM Genel Kurulu'nun açılışında da konuştu.
Çiçek, iyi bir gelecek için yeni bir anayasa yapılması gerektiğini, bunun toplumun talebi olduğunu vurgulayarak, ''Bu talep bugün itibariyle bir zarurettir. Bunu görmeliyiz. Bu işi geciktiremeyiz, savsaklayamayız. Bitmez tükenmez, halkımızı canından bezdiren siyasi kavgaların konusu yapamayız'' dedi.
TBMM Başkanı Çiçek, yasama organı olarak beklentilerinin, açıkça ortaya koydukları iradenin iyi anlaşılması, uygulamaların ona göre yapılması, mağduriyetlerin muhakkak giderilmesi gerektiğini ifade ederek şöyle dedi:
''Çağdaş hukuk anlayışı bunu gerektirir. Aksine uygulamalar, bize siyasi, sosyal ve güvenlik, temsil, uzun tutukluluk, uzun yargılamalar gibi birçok sorunu ortaya çıkarmaktadır.''
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.