Çözüm süreci güveni arttırdı
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu, çözüm sürecinin Türk ekonomisine duyulan güveni arttırdığını söyledi.
TÜSİAD'ın 2013 yılı ilk Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı JW Marriott Otel'de yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan Yücaoğlu, "Yıl sonunda krizin pençesinden yavaş yavaş kurtulduğumuzun işaretleri çıkacak büyüme tedrici adımlarla gerçekleşecek" diye konuştu.
Küresel ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunan Yücaoğlu, dünyada parasal genişleme ve düşük faiz politikasının, kısa vadeli sermaye akımlarını Türkiye gibi yükselen piyasa ekonomilerine yönelttiğini vurguladı. Yücaoğlu, şöyle konuştu:
"Bu ilk başta ulusal paramızın değerlenmesine yol açtı, rekabet güzümüzü kaybetmemize neden oldu ve aşırı hızlı kredi genişlemesi oluştu. Merkez Bankamız fiyat ve finansal istikrarı korumak için kredi koşulları, politika faizi ve likidite politikalarından oluşan güçlü araç setini uygulamaya koydu ve bunu ciddi şekilde kontrol altına aldı. Politika faizini yüzde 4,5'e düşürdü. Enflasyonun yüzde 6 olduğu bir yerde politika faizi yüzde 4,5'a çıkınca negatif faiz ortamı oluştu. Asında bu yatırımcılar için güzel bir ortam, bulunmaz bir durum. Dünyadaki 3 kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin artık yatırım yapılabilir bir ülke olduğu ilan etti."
Kürt sorununda alınan çözüm süreci ile ilgili mesafenin de Türk ekonomisinin geleceğine duyulan güveni artırdığını belirten Yücaoğlu, Türkiye'nin görülmemiş çapta altyapı projelerinin ihalelerini süratle gerçekleştirdiğini söyledi.
Türkiye'nin kamu maliyesinde son derece güçlü bir noktaya geldiğine dikkati çeken Yücaoğlu, "Bütçe açığı yok denecek kadar az, kamu borçları güvenlik sınırının epey altında. Zaten bu durum küresel kriz esnasında, Türk ekonomisinin performansının en önemli belirleyicisi oldu" şeklinde konuştu.
Çözüm sürecini çok önemsediklerini vurgulayan Yücaoğlu, terör örgütünün sınır ötesine çekilmeye başlamasını sürecin en önemli aşamalarından biri olarak kabul ettiklerini söyledi.
Demokratikleşme projelerinin ülke bütünlüğü içerisinde hızla devreye sokulması için yoğun bir çalışma gerektiğine dikkati çeken Yücaoğlu, "Demokratikleşme paketi yeni anayasa arayışına paralel gitmeli, üzerinde uzlaşılan madde sayısını arttırmak için çabalamak ülke çıkarları açısından çok daha doğru olur kanaatindeyiz" diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.