Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çökek Yaylasında sel heyelana neden oldu: 5 ölü

Hatay'ın Dörtyol ilçesi Çökek Yaylası mevkisinde sel nedeniyle 6 evin yıkıldığı, ilk belirlemelere göre 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Çökek Yaylasında sel heyelana neden oldu: 5 ölü
19 Temmuz 2013 17:01:00
Hatay'ın Dörtyol ilçesi Çökek Yaylası mevkisinde sel nedeniyle 6 evin yıkıldığı, ilk belirlemelere göre 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Dörtyol ilçesi Çökek Yaylası mevkisindeki sel nedeniyle 6 evin yıkıldığını, ilk belirlemelere göre 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 12 kişinin yaralandığını bildirdi.
Askeri helikopterle, aşırı yağış sonucu sel ve göçük meydana gelen bölgeye ulaşan Vali Lekesiz, yetkililerden çalışmalarla hakkında bilgi aldı. Vatandaşlarla görüşen Lekesiz, göçük nedeniyle zarar gören evlerde inceleme yaptı.
Lekesiz, sel ve heyelanın yaşandığı Çökek Yaylası'ndaki incelemesinden sonra buradaki vatandaşara başsağlı ve "gemiş olsun" dileğinde bulundu.
Bölgenin yayla olarak kullanıldığını, 1500-2000 kişinin yaz aylarını burada geçirdiğini belirten Lekesiz, "Ota Anadolu'da Ankara, Yozgat, Kırıkkale, Kırşehir, Çankırı gibi illerde yılda mertekareye ortalama 300-350 kilogram yağış düşer. Bu bölgemizde dün gece 7 saatte metrekareye 121 kilogram yağış düşmesi sonucu büyük bir heyelan yaşandı" diye konuştu.
Devletin tüm imkanlarını seferber ederek, yaraları en kısa sürede saracağını vurgulayan Lekesiz, şunları kaydetti:
"Ciddi hasar var. Bakanlarımız aradı, başbakan yardımcımızın selamlarını, başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletmek istiyorum. Onlar da yapılması gereken ne varsa konuya müdahale edileceğini belirttiler. Olaydan itibaren tüm kurumlarımız birlikte hareket etti. Yaraları hep beraber sararız ama giden canları getirebilmek mümkün değil. Çok daha fazla can kaybı olabilirmiş ama olayın olduğu sabaha karşı saat 04.00 sıralarında bölge insanının ayakta olması ve heyelanın gürültüsünü duymalarıyla büyük çağunluğunun evlerini tahliye etmesi, daha büyük faciayı önledi."
Hayatını kaybedenlerin kimlikleri belli oldu
Olayda hayatını kaybedenlerin kimliği de belli oldu. Fatma Üstünel ile torunları Nidanur ve Nisanur Ertunç, Ökkeş Doğan ve Muhammed Arif Canbolat'ın cenazeleri Dörtyol Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
Yaralı kurtarılan 12 kişi ise aynı hastanede tedavi altına alındı.
Arama kurtarma çalışmaları sona erdi
Kara ve Hava Kuvvetleri'ne ait iki helikopter ile Sağlık Bakanlığının ambulans helikopteri bölgedeki yaralıları hastanelere ulaştırdı. Askeri helikopterler arama kurtarma ve sağlık ekiplerini bölgeye taşıdı. Jandarma ekipleri de arama kurtarma çalışmalarına katıldı.
Toprak ve enkaz altında kalan kimsenin olmadığı, vatandaşlardan kayıp başvurusunda bulunulmadığı ve arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı öğrenildi.
Sel ve toprak kayması sonucu bazı evlerin yıkıldığı, bazılarının kısmen zarar gördüğü ve çok sayıda aracın toprak altında kaldığı belirlendi. Sel ve göçük meydana gelen bölgeden ilçe merkezine giden yolda ulaşım sağlanmaya başlandı.
Daha yüksek kesimlerdeki Yahyalı, Pekmezci ve Topaktaş yaylalarına ise ulaşım halen sağlanamıyor. Elektrik ve suyun kesildiği bölgede vatandaşlar çamur altında kalan araçları ve eşyalarını kurtarmaya çalışıyor.