Çocuklarla çıkılan yaz tatilinde dikkat edilmesi gerekenler
Yaz mevsiminde özellikle küçük çocuklar tehlikelere karşı daha da açıktırlar. Bu yüzden her an dikkatli olmak gerekir. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz, çocukluk çağında güneş yanıklarının, yaşam boyu deri kanseri geliştirme riskini artırdığını vurgulayarak çocukları yaz mevsiminin tehlikelerinden korumak için yapılması gerekenleri anlattı.
Sıcak bir iklime ya da tatile gidildiğinde çocukların sıcağa ve iklime alışması için ilk günlerde çok fazla egzersiz yapıp yorulmamaları gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz, "İklime alışana kadar daha hafif ve kısa süreli egzersizler yapmasına izin verin" dedi.
Dr. Ela Tahmaz, çocukların uzun süreli aktivitelerden önce sıvı alımının iyi olmasına özen gösterilmesi gerektiğini vurguluyor. Dr. Tahmaz, "Aktivite sırasında da 30-40 kilo civarındaki çocuklarda 20 dakikada 150-200cc, 50-60 kilo da ise bunun iki katı soğuk su ya da sıvı alımı olmasına dikkat edin. Çocuğunuz susamış hissetmese bile bu miktarı içmesini sağlayın. Açık renkte pamuklu tek kat giyecekler giymelerine dikkat edin ve terden ıslanmış olanları hemen kuru olanlarla değiştirin. Halsizlik, kusma ve ateşin yüksek olduğu durumlarda doktorunuza başvurun" ifadelerini kullandı.
"Çocuğunuzu havuzda ya da havuzun yakınında bir saniye bile yalnız bırakmayın" diyen Dr. Ela Tahmaz, "Bir çocuğun boğulması için dize kadar gelen su seviyesi yeterlidir, bunu unutmayın. Küçük bebekler ise bir karış suda bile boğulabilirler. Her zaman elle uzanabileceğiniz kadar mesafede bulunmasına dikkat edin. Bahçenizde havuz varsa etrafını çocuğun boyundan uzun parmaklıkla çevirin. Havuzun yanında bir telefon ve kurtarma ekipmanı bulundurun. Su yatağı gibi şişme havuz oyuncaklarından sakının, kurtulma amacıyla sarılabilirler ama can simidi gibi etkili değillerdir" şeklinde konuştu.
6 ayın altındaki bebekler;
Direkt güneş ışığından korumak için bebeğinizin bacaklarını kollarını kapayacak ince kıyafetler ve başına şapka giydirin. Ancak, gölgelik ve koruyucu kıyafetler yoksa açıkta kalan yüze ve ellerin üstüne az miktarda güneş koruyucu sürülebilir.
6 ay-6 yaş arası çocuklar;
- Çocuğunuz dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce güneş koruyucuyu açıkta kalan yerlerine sürün ve bulutlu ve kapalı havalarda bile mutlaka kullanın.
- Koruma faktörü en az 15 olan çocuklar için hazırlanmış ürünler kullanın.
7 yaşın üstündeki çocuğunuz için;
- En önemli ve güvenli güneşten korunma yöntemi güneşe açık bölgeleri kapatmaktır. En az 7-8cm'lik gölgeliği olan bir kasket ve %99-100 UV koruması olan güneş gözlükleri takmalarını sağlayın ve mümkün olduğu kadar çok bölge kapayan pamuklu kıyafetler giydirin.
- Mümkün olduğu kadar gölgede kalmalarını ve güneşin en yoğun olduğu 10:00-16:00 saatlerinde güneşe direkt maruz kalmamalarını sağlayın.
- Koruma faktörü en az 30 olan güneş koruyucuyu bol miktarda kullanın
- Güneş koruyucuyu 2 saatte bir yenileyin. Yüzdükten ve çok miktarda terledikten sonra da yenileyin.
Çocuklarla tatile çıkarken nelere dikkat etmeli- Çocuklarla yolculuğa çıkarken eğer uzun bir yolculuğa çıkılacaksa ve uzun süredir doktor kontrolü yapılmamışsa çocuk hekimi ile görüşülmeli.
- Araba ile yapılacak uzun yolculuklarda eğer çocuğunuz arabada uyumaya yatkın ise uyku saatine denk gelen zamanda yolculuk yapmayı tercih edin.
- Trafik kazalarından korunmak için bebek ve çocuklar arabanın arka tarafında kendi oto koltuklarında seyahat ettirilmeli.
- Uçakla yapılacak yolculuklarda kulak rahatsızlığı olan çocuklar mutlaka doktor görüşü ile seyahate çıkmalı. Kulak enfeksiyonu olan çocuklarda özellikle ciddi vakalarda enfeksiyon düzelene kadar uçuş yapılmamalı. İniş ve kalkışlarda oluşan basınç değişikliği sonucu kulakta oluşabilecek rahatsızlık nedeniyle bebek emzirilmeli veya biberon, emzik verilmelidir. Büyük çocuklarda çiğnemesini sağlayacak bir şeyler verilebilir. Uçakta burun tıkanıklığını da önlemek önemli. Doktorunuzun önerisiyle uygun burun spreyleri ya da tuzlu su içeren burun spreyleri kullanın.
- Uçak veya arabada çalışan klimalar çocuklarda su kaybına yol açabileceği için mutlaka düzenli olarak çocuğun sıvı almasını sağlayın.
- Çocuğun yolda sıkılmasını engellemek için sevdiği veya yeni alınmış, dikkatini çekebilecek oyuncakları, kitapları yanınıza alın.
- 1 yaşından küçük çocuklar da araba ile uzun süreli seyahate çıkabilir. Ancak 2 saat aralıklarla durularak bebek emzirilmelidir. Ayrıca bebek uzun süre aynı pozisyonda durduğu için rahatlaması amacıyla mola verilip, arabadan çıkarılması ve pozisyonunun değiştirilmesi gerekir.
- Ateş ölçer
- Burun tıkanıklığı için serum fizyolojik damla
- Parasetamol içeren ilaç
- Antiseptik kremler
- Antihistaminik (allerji giderici) ilaçlar
- Yanık merhemi
- Böcek ve sinek ısırığı için kullanılabilecek jel, yara bandı
- Sivrisineklere karşı cibinlik
- Havuzda veya denizde çocuğun kullanması için can yeleği, güneş sütü, şapka ve plaj terlikleri bavulda bulundurulması gereken en önemli eşyalardandır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.