Çocuklarda uyku problemi nasıl geçer?
Çocuklarda uyku sorunu neden olur? Çocuklarda uyku problemi neden olur? Çocuklarda uyku sorunu nasıl geçer? Çocuklarda uyku problemi nasıl geçer? İşte çocuklarda uyku problemi nedenleri ve tedavisi..
Uyku saatinden 1 saat önce yavaşlayın
Bütün gün koşup oynayan küçük yaramaz uyku saatinde de buna devam etmek isteyecektir. Yatma saatinden 1 saat önce oynayacağı oyunların hızını kesin. Kitap okuma saatine geçin. Resimli kitaplara bakmak ya da oturarak sakin yapacağı aktiviteler ile uykuya hazırlayın.
Her akşam aynı rutini uygulayın
Yemek, banyo, kitap ve hazırlanma rutininiz varsa bunu her gece uygulamaya çalışın. Detaylara girmeyin. Çocuğunuz bunu kullanmak isteyecek ve uykudan kaçmak için ekstra zaman olarak görecektir. Sakinliğinizi bozmayın. Bir adım geride durun ve saati gösterin. “şimdi saat 7.15, eğer çabucak dişlerini fırçalarsan, fazladan bir hikaye daha okumana zaman kalır” gibi yaklaşımlar çocuğun sorumluluk duygusunu da geliştirecektir.
Çocuğunuzun biyolojik saatini kurun
Uyku düzenini oturtmak için çocuğun biyolojik saatini kurmak gerekir. Sabah geç kalkan çocuğun adrenalini akşam erken saatlerde aktif olacak ve uykusu gelmeyecektir. Sakin uyku saati rutini, gece lambasını yanması çocuğun hızını yavaşlatacaktır.
Cazip gelen yatak hazırlayın
Çocuğunuzun çarşafındaki desenler, karakterler de çocuğun bir an önce yatağa gitmesini isteyecek cinsten olmalıdır. Sevdiği çizgi film karakterleri ile uyumak ona çok hoş gelecektir. Perdelerin kapalı olmasından, TV sesinin odaya gelmediğinden de emin olmak çocuğun uykuya daha rahat dalmasını sağlayacaktır.
Bir bardak süt iyi gelecektir
Yatmadan önce içilen ılık süt küçük yaramazınızı rahatlatacak ve kolayca uykuya dalmasını sağlayacaktır. Dikkatinin dağılmaması ve ekstra zaman kazanmasını önlemek için odasında sütünü içmesine dikkat edin.
Akşam üzeri şekerleme uykularını kesmeyin
Her çocuğun uyku ihtiyacı farklı olmasına rağmen, akşam üzeri kısa uykular biyolojik saatin dengelenmesini sağlayacaktır. Uyumayan çocuklarda uyku saatinde adrenalin patlamarı ve buna bağlı, huysuzluk ya da aşırı hareketlilik görülebilir. Uykunun başına vurmasını engellemek için şekerlemelerden vazgeçmeyin.
Gün içinde bol hareket, bol oksijen
Gün içinde açık havada oynanan oyunlar küçüklere çok iyi gelecek ve gece rahatca uykularının gelmesine neden olacaktır. Ama dikkat etmeniz nokta, uyku saatinden önce bol hareketli oyunlar oynatmayın ve enerjisini çoğaltmayın.
Yatakta yanına uzanmak
Birçok anne-baba çocuğun uykuya dalana kadar yanına uzanmaktan rahatsız olmaz. Bazıları ise de, uyuya kalmaktan şikayetçi olabilir. Çalışan anneler için bu uyku zamanı çocuklarıyla geçirdikleri değerli anlardan biridir. Eğer çocuğunuz siz yanındayken daha rahat uykuya dalıyorsa bunun bir sakıncası yoktur.
Gece uyanmak normal
Çocuğunuz gece uyanıp sizi araması normaldir. Yalnız uyumak ona normal gelmeyebilir ve sizin sıcaklığınızı arayabilir. Yanına gittiğinizde onu tekrar yatağına yatırmanız ve tatlı sözler söylemeniz onu rahatlatacaktır. Eğer ısrarcı ve ağlamaklı ise, yatmadan önce onunla konuşun ve bir ödül sistemi koyarak anlaşma yoluna gidin.
Adım adım ilerleyin
Uyku zamanı rutininin en kritik noktası çocuğunuzun yatağa yattığı zamandır. Küçük yaramaz zaman kazanmak için elinden geleni yapacaktır. Sizi yanında istiyorsa, önce, yanına yatın, sonraki gün, yanına yatın ama sarılmayın, daha sonra yanında oturun. Daha sonraki günlerde ise, yatmayın ve odasını toplayın. Zamanla odasının dışında bekleyecek ve sadece iyi geceler öpücüğü vererek odadan çıkacaksınız. Buna inanın ve uygulayın.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.