Çocuklarda dürtüsellik nasıl anlaşılır?
Çocuklar büyürken sınırları zorlarlar. Bir çocuğun olumsuz davranışlarının ne zaman normal olduğunu ne zaman dürtüsellik kaynaklı olduğunu anlamak zordur. Peki dürtüsel davranışlar nasıl ayırt edilir? Dürtüselliğin belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
Dürtüsel Davranış Nasıl Ayırt Edilir?
Dürtüsellik, çocuğunuzu tehlikeye attığında, ev ya da okuldaki huzuru bozduğunda tehlikeli hâle gelmiş demektir. Dürtüsellik çocuklarda kendini farklı şekillerde gösterebilir, ancak en yaygın görülen davranışlar şu şekildedir:
Söz kesme: Dürtüsel çocuk, başkalarıyla aynı anda konuşarak ya da davranışlarıyla ebeveynlerinin, öğretmenlerinin ya da arkadaşlarının sözünü kesebilir.
Sabırsızlık: Dürtüleriyle hareket eden çocuklar sabırsızdır. Sırasını beklemek ya da paylaşmak gibi kavramları anlayamazlar. Sınıfta, söz almadan konuşabilir, bir sorunun cevabını izin almadan bağırabilir ya da diğer öğrencilerin oyuncaklarını ellerinden alabilirler.
Uygunsuz iletişim: Uygun olmayan anlarda konuşabilir, bağırabilir ya da gülebilirler. Tehlike: Dürtüsel çocuklar sonuçlarını düşünmeden tehlikeli davranışlarda bulunabilirler. cocuklarda-durtusellik
Olumsuzluklar Dürtüsel çocuklar, evde bir “sorun” olarak algılanabilirler. Erken müdahale edilmediğinde, ebeveynler çaresiz ve sinirli hissedebilir, aşırı disiplinli yöntemler uygulayabilir, hatta kendilerini sorgulayabilirler. Okulda ise dürtüsel çocuklar dersleri bölüp diğer öğrencilerin dikkatini dağıtan “sorun yaratan” öğrenciler olarak görülürler. Öğretmenleri ve akranları arasında olumsuz davranışları ile nam salarak dışlanabilirler. Dürtüsel çocuklar genellikle yanlış anlaşıldıkları ve kolayca “sorunlu” olarak yaftalandıkları için kendilerini sık sık çaresiz, öfkeli ya da dışlanmış hissedebilirler. Genellikle davranışlarının etraflarındaki kişileri nasıl etkilediğini fark etmezler dolayısıyla arkadaş edinmek neredeyse imkansızmış gibi hissedebilirler.
Ne Yapılabilir?
Dürtüsellik, en nihayetinde düşünmeden davranmak ve konuşmak anlamına gelir. Çoğu zaman bu durum Dikkat Eksikliği ve Hipeaktivite Bozukluğu’nun (DEHB) bir sonucudur, zira dürtüsellik DEHB’nin en önemli belirtilerinden biridir. Araştırmalar okul çağındaki çocukların %8 ila 10’u arasında DEHB olduğunu ve erkek çocuklara daha çok DEHB teşhisi konulsa da kız çocuklarda da DEHB görülebileceğini göstermektedir. Ayrıca, çocuk kendini kelimelerle ifade edemediğinde bu durumu hareketleriyle dışa vurduğu için dil bozuklukları da dürtüselliğe neden olabilmektedir.
Çocuğunuzun çeşitli dürtüsel davranışlar sergilediğini düşünüyorsanız, bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca, çocuğunuzun öğretmenleriyle konuşup onların da benzer endişeleri olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Evde gözlemlediğiniz dürtüsel davranışları, bu davranışları tetikleyen etkenler olup olmadığını, belli zamanlarda bu davranışların daha da şiddetlenip şiddetlenmediğini not almanız faydalı olabilir. Dürtüsel davranışların nedeni DEHB ya da farklı bir dil ya da gelişim bozukluğuysa bir uzman bunu tespit edecektir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.