Çocuklar depremin etkisinden oyun ve eğlence ile uzaklaştırılıyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütünün desteğiyle fındık üretimi yapılan kentlerde "Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Sonlandırılması Projesi"ni yürüten dernek, depremlerin ardından bölgede insani yardım çalışmaları gerçekleştirdi.
Daha sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda Adıyaman, Malatya ve Hatay'da çadır kentlerde kalan çocuklar için eğitim faaliyetlerine başlandı.
Çocuklara psikososyal destek çalışması, derneğin 24 personeli ve 100'ün üzerinde gönüllü uzman ile Bakanlıkça görevlendirilen psikolog, sağlık personeli ve sosyal hizmet uzmanı tarafından yürütülüyor.
Adıyaman'da 800 kişinin yerleştirildiği DSİ 27 Nolu Narlıkuyu Çadır Kenti'nde de çocuklar için boyama, zeka oyunları, kitap okuma, halat çekme, müzik eşliğinde dans gibi etkinlikler yapılıyor.
"Çocukların yüzündeki bir tebessüm bile bizi mutlu ediyor"
Pikolo Derneği Genel Sekreteri Ömer Dede, derneğin, öğretmenlerin kurduğu bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.
Çocukların travmatik durumlarını ortadan kaldırmak için psikososyal oyun terapileri düzenlediklerini belirten Dede, psikolog, öğretmen ve sosyal hizmet uzmanlarının sahada çocukların iyi olma hallerini desteklemek ve dramatik durumlarını ortadan kaldırmak için çalışmalar yürüttüğünü anlattı.
Adıyaman'da günlük ortalama 60 çocuğa yönelik çalışma gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Dede, "Çocuk dostu ile yetişkinlere yönelik bireysel görüşme çadırımız var. Hatay'da da günlük 120 çocuğa aynı hizmeti vermekteyiz. 6-16 yaş arasındaki çocuğa psikososyal destek çalışması yürütüyoruz. Çocukların içinde bulunduğu travmatik durumlarını unutmalarına ve hayatta oluşturdukları baskıları ortadan kaldırmaya yönelik oyun etkinlikleri ve oyun terapileri yapıyoruz." diye konuştu.
Dede, mobil psikososyal destek araçlarının Hatay'dan başlayarak tüm deprem bölgesinde özellikle çocuklara yönelik psikososyal destek çalışmalarına başlayacağını aktardı.
Sosyal destek uzmanı Fidan Akat ise kendisinin de depremi yaşadığına işaret ederek, çocukların bu süreci atlatacaklarına inandığını dile getirdi.
Adıyaman'daki çadır kentte 5 kişi görev yaptığını aktaran Akat, "Eğitimde uzman olan arkadaşlarımız var. Etkinlik planlamamız psikologlar tarafından hazırlanıyor. Deprem yaşandı. Bir nebze de olsun çocukların anlık olarak unuttuğunu hissediyoruz. Çocukların yüzündeki bir tebessüm bile bizi mutlu ediyor." ifadelerini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.